Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2226 / Körigt i morse, konstrundemöte! Och några Fuji X100-Monochromebilder.

Här blir det ganska många bländarsteg mellan ute och nere på golvet i hörnet! Tycker kameran klarar det bra! Å i dag e inget digitalt korn pålagt på nå'n bild!

Mao, jag fortsätter undersökningen med Fuji X100 och dess monochrome-möjligheter!  Det finns en del inställningar med olika filter i kameran för svartvitt, och en del annat som gör det både lätt och svårt!

Men först va det Konstrundemöte på förmiddagen i dag! Vi i planeringsgruppen samlas en gång i månaden! Och i år firar Konstrundan i Gnesta 15 år, så det blir litet extra jobb och planering!

 

Se'n på hemvägen tillbaka till Roffe så tog jag några bilder i monochrome, eller i svartvitt som man säger på svenska. Och jag tycker Fuji X100 klarar det bra! Jag vet inte om olika kameratillverkare kan lägga in i sitt program det svartvita olika bra? Nå'n som vet? Nå'n annan som tycker om det svartvita i Fuji X100?

 

Nu hade jag ställt ISO på 1600 och inte märker jag nå't negativt ;) med nå'n slags "digital kornighet"!  Så visst e det enkelt att fota svartvitt med en så'n här kamera, helt klart. Och håller man sig i litet jämnare ljus, så klarar digitalkameran sig bra tycker jag! Och alla blir saliga på sin fason!  ;)

 

Och då jag faktiskt e liitet intresserad, på avstånd alltså, av M Leica Monochrome,  så har jag läst en del om kameran i dagarna, bla hittade jag en test av kameran hos tidningen FOTO! Roger Turesson e testare. Turesson gillar också att fota i jpg! :)

http://tidningenfoto.se/foto-bjuder-pa-test-leica-monochrome/

I morgon blir det en längre tur på Sörmlandsleden! Så på Tv i går att stillasittande e farligt! Så här skall det inte bli sittandes för länge vid datorn! :)

/Bengan

 

Inlagt 2014-02-25 12:45 | Läst 6960 ggr. | Permalink
Köpte mej en begagnad x100 för fyra timmar sen. Men jag känner mig tveksam till att låta japanska ingenjörer bestämma konverteringen till svartvitt redan i kameran. Men dina bilder ser mycket bra ut. Skall testa. Troligen kommer jag att köra färg och konvertera med Silver Efex.
Svar från Benganbus 2014-02-25 17:56
Kul och grattis!
Ok, starta med hängslen och svångrem,
men se'n måste du våga litet mera! ;)
Men som sagt, kul och grattis!
/B
Fujifilm X100 Monochrome conversion;)

http://hyperdslr-mods.blogspot.se/

/Stephan
Svar från Benganbus 2014-02-25 17:57
Tack....på nå't sätt.. ;)
Nu måste man läsa engelska,
och fundera... suck.. :)
/B
Tror att du faktiskt har ordet "monokromt" i svenskan. Är trots allt lånat från grekerna, om jag inte tar fel.

Sen har jag bara hört positivt om Fuji. Kanske inte direkt i svart o vitt, men det talas alltid om bra och jämna färger, att det är väldigt likt film, att det blir bra direkt i kameran osv. Och att detta inte skulle avspeglas i hur den hanterar det i svart o vitt, låter väl lite konstigt =)
Svar från Benganbus 2014-02-25 20:03
De e nog rätt. Vi har många låneord! Å Tv e väl ett..?
Och vi lånar även ut ord inte att förglömma! :)
Tex så har nog Bill gates lånat Windows av vårt Vindöja!
Äldre ord för fönster eller där röken även gick ut...vad jag kommer ihåg..

Ju mer jag använder Fuji X100, ju mer impad blir jag!
Å så e den litet retro i utseendet också! :)
/B
Fujis kameror är nog de jag tycker är bäst på att göra svartvitt direkt i kameran, men också när man utgår från deras råfiler blir det väldigt bra när man konverterar till svartvitt i Lightroom och Silver Efex.
Ser fint ut! Noterar särskilt Mariskålen i den översta bilden; den är också så fin att färgen behöver inte synas!
Du frågade om svartvit jpg direkt ur kameran. Ja, faktiskt så är svartvita jpgbilder (high contrast) direkt ur X1 det bästa jag hitills sett. Bättre än jag får om jag krånglar med FS från RAW (DNG) - filer. Inte ens M9 levererar sån´t direkt som jpg (fast jag kan ha fel - det är en känsla bara). Mycket kanske beror på mig. Måste skaffa mig Silver Efex Pro.

Fast så här i webformat ser dina bilder minst lika bra ut som X1..(!) Bra med andra ord.

/Tomas
Anders F. Eriksson 2014-02-25 23:31
Håller med, men det finns som sagt poänger med att använda råformat ändå eftersom man kanske inte alltid vill ha bilder som high contrast ger. Det går inte längre att köpa Silver Efex separat, utan bara hela paketet, men det är å andra sidan billigare än det var med separata komponenter innan Google köpte Nik. Det går att ladda ner 30-dagars testversion om du vill prova: http://www.google.com/nikcollection/
Johan Pihl 2014-02-26 11:12
Tomas: Menar du Fuji X-Pro1?
TomasKronberg 2014-02-27 00:03
Nej, jag menar Leica X1. Svartvita jpg (high contrast) ser lika bra ut eller bättre än vad jag åstadkommer vägen runt från DNG till jpg. Men det kanske säger mer om Leica än mig..-;)
/Tomas
Johan Pihl 2014-02-27 12:01
Jaha, du menar Leica X1. Den har jag testat en dag, med sv/v direkt i kamerans Jpeg (high contrast). Jag tyckte att de bilderna såg lite plastiga ut också. Kanske framförallt de bilder tagna i mycket ljus, eller med mycket vitt i (som dessa Bengan tagit här). Däremot såg det riktigt bra ut när man fotade med den i sämre ljus med mycket svärta, tycker jag. Jag körde 400 iso rakt över. Leica X1 är iaf en trevlig liten kamera, saknar den lite. Blixt snabb var den också om man fotade manuellt. Körde förresten bilderna i både Jpeg och Raw, men Raw bilderna har jag inte kunnat öppna än för en jämförelse då jag inte har nån konverterare ;)
TomasKronberg 2014-02-28 20:33
Jag kan förstå lite grand vad du menar med "plastiga" - men det är djävligt skarpt, och gråskalan och kontrasten är bra. Påminner lite grand om M+Tri-X+D76 fast utan korn (som jag egentligen tycker tillför något i strukturen).

När det gäller M9 (DNG då å andra sidan.. och nu är vi ute och cyklar lite i tyckanden kanske), så är bilderna mer "filmlika" - vad det nu innebär. Tycker jag och det är säkert bara något jag inbillar mig.

/Tomas(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg