Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2183 / De gäller att vara hård på Fotosidan! ;)

 

 

 

Eller rättare sagt, att försöka se Fotosidan för vad den är! När man kommer in på Fotosidan första gången så upplever man nog en stor och spännande fotosida med massor av intressanta bildpooler, bilder, funktioner, grupper, och många proffsiga fotografer, även annonser osv, osv, och tänker, de här skall bli kul, här kan jag träffa likasinnande, och man kanske även tänker, här kan jag utvecklas inom fotografin!

Jag brukar jämföra Fotosidan med en större stad, här finns det mesta vad gäller olika smakriktningar! Man kanske även upplever en del "konstigheter" senare, så det gäller att välja! Men i början så startar nog bara en trevande upptäcktsresa i ett hörn av den här "stora bild och fotostaden!"

Efter ett tag brukar man hitta intressanta saker som man gillar, och hittar även pooler och kanske några likasinnande, och e man nöjd med den här samvaron, så e det väl alldeles utmärkt!

Men man kan även lägga ut bilder för kritik tex, eller försöka komma med i fina "bildsalonger"! Och det kan nog både bli bra och mindre bra kanske!

Men jag tror det e viktigt att inte göra för stor affär av det här med bildkritik eller att man inte kommer med i den "fina Salongen"! De som "kritiserar" eller väljer ut bilder till Salongen, är ju själva verket också ofta amatörfotografer! De e viktigt att tänka på!

Å vad gäller bildkritik på internet, så om man skall spetsa till det en aning, så är internet en plattform där alla kan få göra sin röst hörd, på många sätt! Ni vet va? ;) Och då även i foto såklart, ofta helt utan någon större "bildkritikerutbildning!" ;) Man kanske bara visar upp en stor kameraväska som "kritikerlegitimation!" ;)
Nu blev det väldigt tillspetsat här på slutet! ;)
Men jag tror det e bra att ha i bakhuvudet i alla fall! 

Så ni som tycker det känns litet kämpig ibland på Fotosidan, va litet hård! ;) Eller ta till er kritiken litet lagom liksom! Å kommer man inte med på "fina Salongen", Ok, alla kan inte ha min fina bildsmak, kan man nog få tänka!  Kolla även vem som kritiserar dina bilder i pooler, de e bra att veta vad magistern själv gjort för bilder, men tänk på att bildsmaken e mycket olika, mycket, mycket olika!

Ett bra tips, så tycker jag i alla fall, för att utvecklas på Fotosidan, de e nog att hitta en mindre grupp som man börjar hålla igång en dialog med, intressegrupp kanske, och som man även kan träffa på fritiden, det brukar vara utvecklande! Å de e ofta bättre att få tips och råd mellan fyra ögon, vänner emellan, än på internet från nå'n man aldrig sett!
Men det här e ju såklart upp till var och en att välja!

Men att starta på Fotosidan som nyfiken amatörfotograf, de inte alls så dumt tycker jag, bara man inser va det hela handlar om! Men som sagt, man måste ibland vara litet hård på Fotosidan! ;) Eller kritisk mot kritik! :)

/Bengan

Ps. Se'n vet jag inte om en titeln som Bildkritik e så bra? Bildtips kanske skulle kännas bättre?

 

Inlagt 2014-01-21 11:10 | Läst 3917 ggr. | Permalink
Jag håller med, Du har så rätt!
Bra uttryckt... det är bara ta en titt på världens dyraste bilder så inser man sin egen oförmåga att skilja på bra och mindre bra bilder då de flesta av de med stora prislappar skulle jag aldrig ens kommit på att någon skulle vilja ha...
Och till slut hamnar man i den eviga frågan om fotografi som konst eller om fotojournalism som ett effektsökeri... Så skit i vad andra anser så länge din respektive tillåter att dina alster hänger på väggen, om än på toaletten.
Magnus
Mångfald är bra. Även här. Bra skrivet.

Mvh Tommy
Jag vill mycket hellre ha kommentarer på mina bilder mellan några ögonpar än på FS. Jag föreslog t o m att man skulle kunna stänga av kommentarsfunktionen om man ville men det gick inte FS med på! Men betygsfunktionen kan man stänga av. Inte illa det!
Enl min erfarenhet. Det är så välskriven Bengt:-)
Jag kom från en mycket "sofistikerad" fotosida i Danmark, där det fanns inget liv. Här på FS har jag hittat några "vänner" som jag följer och inspireras av.
Dina kommentarer om kameraväskan får mig att tänka att "gömma" min:-) Jag sett det som en möjlighet att utbyta åsikter och erfarenheter med andra medlemmar.
Men jag måste se vad jag ska göra. Du sätter en enorm press på mig :-)
Många hälsningar från Erik / DK

PS: Jag är för bildtips - kritik låter så negativt:-)
Jag tror inte på att va hård, mer att ta bildkritik, tycke och smak för vad det är. Individuellt och Subjektivt!
Det stora bredden på Fotosidan är spännande, även om man säkert hittar sina intresseområden. Jag har dock konstaterat, att det finns många "amatörfotografer", som mer än väl kan utmana "proffsen"...
Det är trevligt med grupper, men det finns en uppenbar risk för "klubben för inbördes beundran", därför tror jag mer på kombinationen, av trevliga bekantskaper och spontana kommentarer. Att behöva vara "bildkritikskolad", låter lite väl pretto för min del. Och även här kan man väl lyssna till både och...
För allt är ju inte svartvitt... ;) //Peter
Fantomen är hård mot de hårda -gammalt djungelordspråk.

Ha det hårt! /Thomas
Svar från Benganbus 2014-01-22 08:26
Jag gillar Fantomen!
Jag har några 1970-talstidningar i källaren om honom! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg