Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2149 / De här med bildsmak, visst e det spännande och kanske även svårt!

 

Stormen kommer..

För hur skall man säga, att det här e en bra bild när inte alla e skapta lika i huvudet? ;)
Jag menar, då man uppfattar saker olika!

Ok, nu va det litet hårddraget kanske, men en viss form av likriktning måste nog förekomma om en stor grupp skall enas om en bra bild? Tänker på en bloggare som nyligen "klagade" på Galleri FS! ;)

Och jag vill påstå att enas om bra bilder, påminner nog om att enas om en bra maträtt, eller en bra öl, eller vilket klädesplagg som e vackrast! De e ju också en smaksak! Och handlar nog mycket om den kultur man e uppväxt i och vilket "program" man fått med sig i huvudet under uppväxten, och vilka upplevelser man har med sig under uppväxten, både skrämmande och fina, och vilka förebilder man har osv, osv.

Men hur skall man lösa det här med bra bilder då? Bra fråga? Men vissa bilder talar nog ändå till en större grupp, och då säger många, "Det här e en bra bild! 

Så det e väl så man får se det! Man kan inte tillfredställa alla! Utan det får räcka med en större likatyckande grupp! Å det får man nog stå ut med, för hade alla tyckt att bilden va bra! Hemska tanke, att alla hade en så'n dålig smak! ;)

Så att tycka att nå'n inte gör bra bilder, påminner nog mest om, vilken konstig smak du har vad gäller husmanskost! För det e ju också en smaksak! Ett föga upplysande tyckande alltså!

Men de e klart, man kan lägga in parametrar i en bild, för å lättare skilja ut bra och dåliga bilder, å saknas dom parametrarna, då e det en riktigt dålig bild! De blir lättare att skilja ut bra och dålig fotografi då!

Se'n skall man nog tänka på vad gäller "konstruktiv kritik", att den som gillar en viss typ av fotografi, ofta själv tar liknande bilder, eller försöker ta liknande bilder, och de andra bilderna som man inte kan ta, eller vågar ta, dom gillar man absolut inte!  ;)

Så, tappa nu inte sugen ni onormala fotografer!  :)

/Bengan


Ps. Men jag tror ändå, att de här litet udda bilderna, tagna av nå'n udda fotograf, på sikt ändå blir mest intressanta, så har det tyvärr för det mesta varit tidigare....ursäkta! ;)

 

 

Grövelsjön

 

 

Inlagt 2013-12-21 17:12 | Läst 2089 ggr. | Permalink
Jag skulle nog påstå att bilden är bra, men vad gäller Galleri FS finns där mycket som är både bra och dåligt beroende på personliga preferenser. Många blir frustrerade för att de inte får med de bilder de skickar in, eftersom de och alla deras vänner tycker bilden är jättebra, men de som röstar och redaktionen tycker inte alltid likadant.
Jag hävdar med emfas att man inte kan tävla i musik, konst, foto och andra icke mätbara former. Eftersom det är omätbart så kommer det alltid finnas en åsikt om "rätt låt vann?". Ändå tävlar vi och Galleriet är en form av tävling. Den kan bara vara subjektiv, ingenting annat. Det måste man ha i åtanke om man ger sig in i leken.

Samtidigt finns några fotografiska grundregler sedan den tiden fotografiet uppfanns och långt före det (läs gyllene snittet) och dom reglerna har faktiskt en relevant innebörd och om folk kastar in skit i Galleriet så kommer det tyvärr skit ut.

Vad är en bra bild? Är världens dyraste bild också världens bästa bild? Läs det här inlägget om hur Andreas Gursky har photoshoppat hej vilt: http://www.moderskeppet.se/live/varldens-dyraste-foto-ar-ett-klumpigt-photoshop-montage/

Trevlig kväll :-)
Anders F. Eriksson 2013-12-21 18:49
Visst kan man tävla i fotografi, men jag gör det inte då jag inte tar den typ av bilder som någonsin har en chans att vinna (fast jag tog en bild som blev mosaikbild på en tidigare fotomässa till viss förtret hos de som var med i bilden).
Parsi 2013-12-21 19:50
Ja, naturligtvis går det att tävla. I vad som. Det är bara att hitta på ett regelset och hitta folk som ställer upp.
Men vad jag tror han säger är att vinnarna i en sådan tävling nog inte är 'bäst'. Bara för att de vunnit.
Jag tror dock, likt författaren av 'Zen and the Art of Motorcycle Maintenance' att kvalitet är en objektiv egenskap. Folk kan i stor utsträckning känna igen vad som är bra och vara överens om det.
Svar från Benganbus 2013-12-21 23:02
Percy!
Fast de va inte mycket om hur man sköter en motorcykel i den boken! ;)
Men annars mycket tänkvärd!
/B
Två jättebra bilder. Och ganska mycket i 'huvudfåran' som vi kanske ser i FS?
Till skillnad från de du brukar bjuda på i din blogg, som är mer tydligt individuella (och oftast också bra).
Har du nån undersökande poäng med det?
Antagligen eftersom du diskuterar smak.

Det är nog ett intressant ämne, därför att just nu kan jag nog inte karakterisera min smak. Jag har väl svårt för mycket konstruerade bilder, kan jag tänka, ambitiöst ljussatta och poserade i studio, skuggiga interiörer från övergivna hus, den sorten. Men jag vet vad jag gillar när jag ser det. Oavsett om det är en märkvärdig bild eller inte. En del bilder är bra, även typiska, även om det går tretton på dussinet av typen av bild, här på FS.

När jag har fått tänka ett tag, så tror jag att jag ganska mycket försöker ignorera smak. Om vi tittar på mycket bilder och tar mycket bilder själva, så utvecklas vi. Kanske inte enligt nån annan. Men spelar det nån roll? Vi utvecklas hursom. Och naturligtvis är allting ytterst för vår egen skull. Men visst är det kul med bekräftelse och uppskattning, vi är ju sociala djur.
Svar från Benganbus 2013-12-21 23:14
"Om vi tittar på mycket bilder och tar mycket bilder själva, så utvecklas vi"
Ok, kanske, men åt vilket håll? Åt vilket håll utvecklas vi?
Ibland känner jag mig bara bildtrött av allt tittande på bilder som ofta känns som en tävling att ta lika bilder på samma tema! Å måste nog ge Rheborg och Shyffert en eloge för den lilla sammanfattning som varje program börjar med men som så få hakar på! Eller glömmer, för sedan fortsätter ju programmet!
/B
Parsi 2013-12-22 11:01
Hmmm... "Åt vilket håll?" Verkligen! Väl värt att begrunda. Man kan nog bli lite hjärntvättad av både huvudfåran och vad som allmänt "anses bra".
Jag har själv en liten upprorsdjävul inuti mig, men frågan är om han är aktiv nog? Får nog sparka lite på honom...
Parsi 2013-12-22 13:09
Jag har funderat ett varv till på det här, vad jag egentligen tycker
Å ena sidan gillar jag 'vackra' bilder, bilden som objekt i sig själv. Det tänker jag inte ge upp. Men på den andra sidan tycker jag det är viktigare, eller snarare intressantare, om en bild av nån anledning är _intressant_ för mig, än om den är 'bra', eller anses bra. ...eller 'vacker'.
Vart det leder vet jag inte. Men jag skall försöka vara öppnare för bilder som fångar mitt intresse, och göra mindre ansträngning för bilder som 'skall vara bra'. I det senare fallet gör jag ju en ansträngning för att jag misstänker jag är okänslig eller blind för nåt. Och så kan det ju antagligen vara, men...
Svar från Benganbus 2013-12-22 19:30
Percy! Ta det nu bara lugnt, det e mycket lättare att flyta med i strömmen! ;)
Man får bara vänner då också! :)
Lugnt å skönt visserligen, men kanske ganska enahanda ändå.....!? ;)
Bengan
Om man anser att man kan tävla i bilder om man fastställer en uppsättning regler och strikt följer dem, så följer därav att en bild är bra i relation till något. Just så tror jag att det är. När jag var verksam som yrkesfotograf och under nästan tio år drev en egen ateljé, var det en helt självklar basinsikt - bilden är bra i relation till något.
Tävla i bild, det är svåra grejer det! Undrar varför det är så utbrett inom fotografi? Om man jämför med näraliggande bildskapande verksamhet som måleri eller grafik m.fl genrer så tävlas där mycket sällan på det sätt man gör inom fotografi. Där ställer man ut bilderna, säljer en del, får läsa kritik i en eller annan tidning där det kan skilja en hel del mellan olika kritiker. Men att rangordna bilder som man t.ex. gör i SVEFO-tävlingar ner till tjugonde plats anser jag som rent av löjligt. En gång fick jag diplom för en bild som erövrade plats 17! Hur kul är det på en skala ;-)
Det vore mycket roligare att få en kort verbal sammanfattning av de styrkor och svagheter som domaren ifråga ser i bilden. Om, och i så fall hur, bilden talar till bedömaren.

Men en sak är klar: Utställningen på Fotografiska just nu med fotografier av Elliott Erwitt hör till det bästa jag har sett! Humor, värme, ironi, blixtsnabb intuition lyser rakt igenom.(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg