Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2141 / Ursäkta, kunde inte låta bli att haka på det här om värdelösa Leica-fotografer och Sony A7.

 
I förra bloggen så tyckte jag det va intressant att man kunde använda Leica M-objektiv på Sony A7! Och nå'n som kommenterade i bloggen berättade även vad han hört om de som köper en ny M Leica! Tex 90 % kan inte inte fota, utan man köper en Leica för att man får status, och att Leica har blivit en lyxaccessoar! Vilka tider de blivit! Hur kan man säga så? ;)

Nu måste jag nog hålla med en aning, för jag har sett människor som skulle kunna klara sig med något mycket, mycket billigare i kameraväg, efter de bilder jag har sett att dom tagit, men då dom har råd, så blev det en ny Leica! Tex Dimitri Medvedev i Ryssland fotar med Leica M9 och även med Leica S2. Men han tar säkert mycket bra bilder! Så det inte blir nå't diplomatiskt här!

Å andra sidan, kolla i en del kameraväskor här på Fotosidan, nu gäller det inte Leica, e det en fotobutik eller! ;) Och se'n när man tittar på bilderna från den här "fotobutiksägaren"!
"Mycket väsen för ingenting", hette inte teaterstycket så? ;)

Ok, nu va det Leica det handlade om! Ursäkta! Och det här gäller såklart inte alla som köper en nytillverkad M Leica med en ljustark modern optik, för det finns såklart "riktiga" fotografer även i den här gruppen, självklart, och då även här på Fotosidan såklart!

Men det e ändå inte bra med såna här rykten, att 90% av Leica-ägarna e värdelösa som fotografer! Folk drar ofta alla över en kam! Även Leica-folket verkar det som!? ;)

 

Å ett litet mellanspel! Visar en bild på den här fotografen så ni inte glömmer bort honom! För han bloggar sällan numera! Och bloggar man inte...!  ;)
Obs att kameran e bara lånad för ögonblicket! 

Men dom som jag själv ofta upplever vara "riktiga" Leica-fotografer, de e dom där som inte kommit in i det digitala än, bakåtsträvarna alltså, som använder en analog M Leica, köpt begagnad och ibland även med en icke märkesoptik påsatt!
Dom tar ofta onödigt bra bilder!
Men det här e ingen naturlag, utan bara min personliga uppfattning! :)

Men som sagt, kunde inte låta bli att fortsätta på den här accessoar-Leica-tråden från förra bloggen! För den tråden va nog litet eldfängd! :)

/Bengan

 

Inlagt 2013-12-16 17:26 | Läst 2465 ggr. | Permalink
En gång svarade jag en Reklam kille som var enormt rik , och roade sig med att samla på kontrabasar och dessutom spelade lite kontrabas -. Man blir inte bättre basist om man har en Magnini kontrabas hemma från sjuttonhundra talet som inte används, och att man älskar att tala om det, och visa på vad man har. Använd dina kameror , inte bara på köksbordet.
Bengt
Bengan, Du tar upp ett gammalt fenomen, sen långt före digitaltekniken (och mitt inlägg här är ingen polemik mot Dig, utan ett instämmande i den stilla drift med fenomenet jag tycker mig ana i Din text). Så fort ett bruksföremål ligger i ett högt prissegment p g a att tillverkaren prioriterar annat än lågt pris, då blir det en "statussymbol och lyxaccessoar"… Det gäller inte bara Leica, förvisso, men låt oss hålla oss till det.

Blir både road och irriterad av den här sortens påståenden (nu speciellt om Leica), men känner mig ändå inte särskilt träffad. Blir nån gladare av att vädra sin avundsjuka, så varsågod! Jag bjuder…

Sanningen för min del är att jag använt Leica sen långt tillbaka, känner mig hemma med systemet helt enkelt. När jag övergick till digitalt blev jag till att börja med tvungen att satsa på helt andra kameror som jag aldrig blev riktigt nöjd med, och därför bytte ofta med stora förluster varje gång. Att få en M9 i handen var som att komma hem igen! Sen dess har det inte blivit några byten, så faktum är att kamerakostnaden per år är mycket lägre nu än den var innan.

Och vad ´status´beträffar: ingen kan vara gladare än jag om ingen märker vad jag har för kamera! Och faktum är att mycket få människor utöver fotografer vet vad det är eller lägger märke till den (trots Leicas löjliga påhitt att sätta röda prickar på sina produkter…). Status genom kameran är mig helt ointressant; om jag sedan är ´värdelös som fotograf´, det får andra bedöma. Jag tror mig i varje fall inte bli bättre för att kameran kostar, möjligen blir jag däremot bättre för att jag trivs med den och är van att hantera den.
syntax 2013-12-16 18:47
Bra rutet Per!
Man får använda en Leica, och man får köpa en Leica. Man får det, trots detta massiva inverterade snack från alla dom som skulle vilja ha en - men inte tycker sig ha råd. Hur var det nu räven sá?
Digitalt? Va e de?
Kan du förklara..?
syntax 2013-12-16 19:55
En blomma Olle - Digitalis. Kallas även för fingerborgsblomma.
ylva_h 2013-12-16 21:35
och bra för hjärtat ;)
syntax 2013-12-16 22:25
Jo - och för själen, det vill säga skönhetssinnet.
För någon sommar sedan grävde jag i jorden vid min sommarvila, då aktiverades urgamla digitalisfrön från min mormors tid. Det blev en så överraskande och praktfull blomning att "analogis" började fotografera Digitalis.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg