Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2132 / Testresultat av Contax S! Sammanfattning, fördelar och nackdelar!

 

Jag har nu testat Contax S några veckor och kört igenom några rullar Tri-X! Och vad är då mitt omdöme om kameran? En liten sammanfattning alltså! (Å man får inte glömma att det här e en dryga sextio år gammal kamerateknik)

 

I stort så funkar kameran mycket bra! Några nackdelar tycker jag finns, de e för små siffror i tidsinställningen, och att vissa tidslägen ligger mycket nära varandra! En annan litet svårjobbad grej, de e att bländarinställningen inte har fasta lägen, så när man skall blända ned, så måste man ta ned kameran från ögat för att sätta rätt bländare, och se'n då man tittar in i sökaren igen efter nedbländningen, så ser man inte så mycket i den nu nedmörkade sökaren!

I senare versioner av kameran, Contax eller Pentacon, så har man löst det här, det finns en sk. springbländare i optiken, mao man ställer in den bländare som skulle vara, men bländaren står öppen till man trycker av, då går bländaren ned till det förinställda läget!  Och så satte man även en Fresnel-lins under prismat inne i kamerahuset, som ljusade upp sökarbilden, och då va stora delar av problemen lösta!  Man kunde sedan alltid ställa in skärpan på helt öppen bländare via en hyffsat ljus sökarbild!

Så till vad passar den här tidiga Contax S bäst till? Till nästan allt. Men det e litet lättare att fotografera med helt öppen bländare och på en tid!  Då ser man hyffsat genom sökaren/optiken hela tiden, och slipper även pilla med tiderna!

 

Och optiken, en T-behandlad Zeiss Biotar, den klarar sig fint på full öppning! Så det va kul och utmanande att fota i en träningslokal år 2013 med Contax S från 1949-50!


Och vad gäller kvaliten på kameran och optiken, så verkar den inte vara så mycket att orda om, eftersom kameran fungerar utmärkt efter dryga sextio år! De e en så'n kvalitet som ni ungdomar sannolikt aldrig kommer att få se tillverkas idag! ;)

/Bengan


Ps. Se'n kan man väl alltid fråga sig varför fota med en så'n här gammal kamera, när det finns mycket modernare och enklare kameror numera! De e väl samma fråga man kan ställa om varför fjällvandra, när man kan åka bil! ;)

 

Inlagt 2013-12-10 07:52 | Läst 1916 ggr. | Permalink
Varför fjällvandra när man kan åka bil? Tja - man kanske får syn på något från topparna.
Mellan dina objektiv och de senare med springbländare så fanns också de med bländarförval. Då behöver man inte ta ned kameran för att blända ned. Man bara vrider till det förinställda stoppet. Kom på sena S, precis innan D-modellen.
Sedan var det väl inte heller en Fresnel-lins på F-modellen. Jag vill minnas att det var en konventionell, sfäriskt slipad plano-konvex fältlins som de lyckades klämma in under prismat.

En trevlig kamera, oavsett version. :-)



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg