Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2112 / Så vare dags att betala Tv-licensen igen! ;)

 

Våra fortroendevalda har ju bestämt att vi skall betala Tv-licens för datorer och mobiltelefoner!
För man kan ju titta på Tv med dom! Och det stämmer ju ganska ofta!

 
Men som en bakgrund kan jag väl berätta att vi skippade Tv för en sju till åtta år sedan, och visst kom det oroliga samtal från Kiruna, hyffsat trevliga men ändå litet oroliga! Och jag kände misstänksamheten i telefontråden ända från Kiruna till Gnesta! ;) Och i slutet av ett samtal, då jag sagt att vi inte har någon Tv, så sade Kiruna, "Alla har Tv!" 
Jag kunde inte hålla mig utan sa, "E de så illa!"
Och med det så avslutades det samtalet! :)

Å det här med att vara utan Tv, de va inte så svårt eller märkvärdigt, man vänjer sig snabbt! Men flera vänner frågade, "Vad gör ni i stället?"  Vi svarade, "Det säger vi inte"! :) 
Nu vill jag direkt avstyra era funderingar på vad vi håller på med, för jag vet inte riktigt själv vad vi håller på med i stället, men vi läser nog litet mera, och samtalar litet mera och promenerar litet mera, jovisst e det mera uteliv, helt klart och vi får nog en del tid över också, men de lägger man snabbt på nå't annat!

Och vi saknade inte Tv under de här åren trots att min fru och jag är i stort är uppvuxna med Tv! (Jag började titta på Tv redan 1956, de va då morsan köpte sin första Tv!)
När vi hade slutat att titta på Tv, om nå'n då frågade om vi sett "det där på Tv", så sa vi i början att vi hade ingen Tv, då blev det ofta litet tyst, och nå'n sa, "Vi tittar inte heller så mycket på Tv"!
Så då slutade vi berätta att vi inte hade nå'n Tv, utan svarade bara, "Nä vi såg inte det programmet!"

Men nu e vi där och betalar licens igen, även om vi inte tittar på Tv!  För det skall man göra enligt Svt och våra förtroendevalda, betala alltså, för det gör ju dom själva, oftast i varje fall, å föredömen e bra att ha!  ;) 

 Å nu kan vi faktiskt se litet på Tv också! På min frus Iphone! Även om inte ljud och bild hänger ihop riktigt!  Och att bilden stannar upp ibland! Och vad gäller min egen dator, den e från 2003, så har jag för långsam uppkoppling för Tv-tittande, de har jag märkt, gröna ringen snurrar nästan hela tiden, å det e lika illa på min frus nya Laptop!  (Vi har köpt dator för vissa tjänster på nätet, typ bank osv, å då räcker den hastighet vi har)

Men nu har vi prövat att titta på Tv via Iphonen, å de va ingen höjdare precis, liten bild, å som sagt, instabila program här med, men de va ju bara en test! Å inte va de nå't spännande program heller! ;)

Så för att sammanfatta det hela, vi har under ett antal år inte tittat på  Tv, å nu känns det försent att börja om! :)  Så ursäkta oss Svt och våra förtroendevalda, att vi betalar licensavgift, men inte tittar på Tv! ;) 

/Bengan

 

A window on the world....

 

Inlagt 2013-11-26 12:26 | Läst 4014 ggr. | Permalink
Jag antar att du har hört sketchen med Lars Ekborg...
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:46
Kommer inte ihåg den, berätta... :)
B)
Jasså, du är också utvald. Damen med den balanserade rösten ringde häromsistens och spände ögonen i mina öron. Du har väl dator, sade hon. Jaaa, sa jag (tänkte; fast inte så ofta) hade nyligen blivit vitt och hängt sig, och rutan blivit svart, varefter datorfirman sade att skärmen var död och jag nödgades köpa en ny, fin och stor. Har ingen TV, den flyttade till Göteborg när den extra lådan kom till. Försöker titta på det som kallas TV i datorn men programmet är inte bra. Den lilla cirkeln som försöker springa ikapp sig själv blir man väldigt snabbt trött på. Bredband/slöband har jag, betalar för 24 och får ut 6,93. Jodå, jag har också nyss betalat 519:- Lycka till med TV tittandet.
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:43
Sist Kiruna ringde mig, de va för ett halvår sedan, och då kom samtalet via mobilen när jag körde bil, sent en kväll, men den Kiruna-rösten sa att man fick ha Iphone utan avgift!
Men jag kollade fakta när jag kom hem!
Hen hade fel! För rätt skall vara rätt! ;) :)

För å göra saken något enklare,
så borde nog den här avgiften läggas in som en skatt! :)
Höll på att säga som en kyrkoskatt, men då skall väl folk gå ur Svenska Svt! ;)
/B
Känner igen den sortens samtal. Har inte haft tv i flera år heller. Nu har jag börjat titta på play lite mer så tv licens betalar jag nu. Men jag hade gärna tagit avstånd från att finansiera den där snokmyndigheten som tydligen inte kan fatta att det faktiskt finns folk som är hemskt ointresserade av tv. Men troligen får de sin del av kakan.
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:46
Svt Play verkar funka bättre på Iphone konstigt nog,
de va så jag såg "Alla är fotografer"
Nå't avbrott va det, men det funkade i stort!
Men de e liten bild på en Iphone! :)
/B
Problemet med mobilen är väl bara att ÄVEN den räknas som TV-mottagare vilket enligt de kloka i Kiruna har bestämt. Så, det var kanske inte så klokt att visa din frus mobil med Rapport i. Troligtvis kommer det snart en faktura från Kiruna… För nu har de ju åtminstone bildbevis (om det nu är din frus hand med mobil man ser förstås). Trist, mycket trist.
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:22
Jag har redan betalt licensen! :) Annars hade jag inte bloggat så här!
Automatisk dragning varje månad! :) Så nu e jag me på spåret,
men ändå inte! :)
/B
Man var lite oroliga i Kiruna. Inkomsterna från TV-licenserna hade en tendens att sjunka, när man försämrade och förflackade programutbudet. Men sédär... sedan lyckades man med en kupp värdigt det saligen insomnade Sovjetunionen, och nu kan man göra hur dåliga program som helst - pengarna är säkrade i alla fall.
I Tyskland händer det att man säger: "Die dumme Schweden..."
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:29
Har sänd bloggkopia till Riksdagspartierna och Ewa Hamilton, så dom har noterat att jag betalar Tv-avgift igen!
Men har även påpekat att jag inte tittar på Tv!
Å de får dom tolka hur dom vill efter bästa förstånd! :) :)
/B
syntax 2013-11-26 17:36
Oj! till självaste överste TV politrucken. Hon får nog in mycket att läsa gissar jag. Folk knyter näven i byxfickan.
Svar från Benganbus 2013-11-26 17:50
Jag va osäker på vem som bestämde om den här licensavgiften,
så de va lika bra å sända till både Hamilton och Regeringspartierna!
/B
syntax 2013-11-26 18:26
Misstänker att man inte riktigt vill redovisa ansvarsfördelningen i det här beslutet. Det skulle ju kunna kosta duktigt med röster.
Själva slutade vi titta 1994. Den svartvita TV vi hade för att barnen inte skulle vara utanför snacket på skolgården gick sönder. Jag skrotade den, anmälde att nu har vi inte TV och slapp betala licens. Har sparat 38000:- i dagens penningvärde, sluppit titta på en hel skit och säkert missat nåt bra också. Men har å andra sidan fått tid att ta upp fotohobbyn. Ett rikare liv inte bara ekonomiskt. Tittar inte på TV alls.

Den nya tolkningen av vad som kräver TV-avgift är inte politiskt beslutad (i alla fall inte officiellt) utan det har skett på tjänstemannanivå. Partierna tiger. Tolkningen strider mot lagtexten. Vi är med i EU. Enligt EU gäller lagtext före tolkningar där man tittat på förarbeten. Men de som överklagat licenspålagan har förlorat i första instans. I andra instans står det 1-1. Numera betalas TV-licens även för statsministerns bostad men Reinfeldt slipper betala själv. Det gör staten d v s skattebetalarna.
syntax 2013-11-26 19:50
Ha, ha - jo det är ju en välkänd metod för att slippa ta ansvar för obekväma beslut. Man låter det bli taget på tjänstemannanivå. Dock strider det mot den västerländska fria demokratins grundprinciper. Ingen skall av myndigheterna tvingas betala för en vara som vederbörande inte vill veta av.
PMD 2013-11-26 21:03
Jo, det är politiskt beslutat. Ett riksdagsbeslut från 2004 (om jag inte minns helt fel på årtalet) ändrade lagen så att det blev möjligt att ta ut tevelicens för alla sorters apparater som man kunde se regelbundna tevesändningar på, oavsett om sändningen sker via "etern" eller "nätet".
Måns H 2013-11-26 22:19
Hej Per! En halvgammal dator är inte "avsedd att ta emot TV-pogram". Se lagtexten:

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).
PMD 2013-11-26 22:53
Om jag inte minns fel så finns det redan domstolsutslag som struntar i vilken slags dator man har. Datorinnehav är helt enkelt tevelicenspliktigt så länge ingen högre instans dömer annorlunda.

Mina datorer är helt klart moderna nog för att användas för att titta på livesändningar via internet, men min internetanslutning är inte snabb nog. Jag tänker inte försöka argumentera för att jag ska slippa betala tevelicens pga av det, helt enkelt för att jag är övertygad om att ingen domstol kommer att döma i min favör.
Dubbelolle 2013-11-26 23:34
Som sagt, det räcker du har radio, det är en kombinerad Radio o TV-licens vi betalar, LO
Måns H 2013-11-27 00:06
I första instans har Radiotjänst vunnit i samtliga mål. I andra instans står det 1-1.
Frågan man bör ställa sig är väl om vi skall ha någon public service tv och radio. Om den frågan besvaras med ett ja blir nästa fråga hur den skall finansieras. Skatt har varit uppe för diskussion tidigare men då ansågs det vara för stor risk med politisk styrning, och det är ju bara att kolla hur man behandlar de som idag är beroende av skatteintäckter för att anta att dessa farhågor är relevanta.

Så frågan är väl egentligen om vi anser att det är viktigt med public service, hur skall den då betalas? Det finns ju en annan aspekt också och det är att även smala program är viktiga för mångfalden och hur finansieras dessa om man till exempel tänker sig någon betalTV-variant?

För egen del bryr jag mig inte, jag har betalat TV-licens sedan jag flyttade hemifrån, det handlar om ca 6 kr om dagen och det tycker jag att en fri TV och radio är värd.
PMD 2013-11-26 21:54
Public service-television är nog bra. Jag önskar att det fanns en sådan värd namnet i Sverige. SvT sänder ju mest sånt som de kommersiella tevebolagen lika gärna kunde sända (dvs populär underhållning).

Jag bryr mig inte så mycket längre. Sen jag flyttade för drygt två år sen har jag ingen teveantenn och inget bredband med tillräcklig fart för att titta på livesändningar, så jag har slutat titta på teve. Det känns faktiskt rätt skönt.

Betalar tevelicens gör jag dock fortfarande eftersom jag äger en teve (som står i en garderob).
Dubbelolle 2013-11-26 22:52
Det tycker definitivt jag också, och där går många otroligt bra program som jag inte skulle vilja vara utan, TV sänder 24 timmar om dygnet, och det räcker väl med att man vill se en timme om dan, så är det fortfarande billigt. Dokument inifrån, Dokument utifrån, Agenda, Uppdrag granskning osv osv + mängder av högklassiga naturprogram ofta från BBC, Och dom visar BILDER på TV, men det kanske inte intresserar er som gnäller, utan ni hänger upp er på program ni inte gillar,vilket ju är intelligent o bra om man bara vill kvida. LO
PMD 2013-11-26 22:55
Tjavars, jag *kan* ju inte se på teve eftersom jag inte har någon teveantenn och för långsam internetanslutning, men jag är tvungen att betala tevelicens ändå. För min del skulle det kännas mer "rättvist" om SvT finansierades via en skatt.

Jag skulle nog kunna tänka mig att tycka att det vore OK att sponsra er andra som tittar på SvT om bara SvT vore ett riktigt Public Service-bolag (vilket det enligt min åsikt alltså inte är för närvarande).
Dubbelolle 2013-11-26 22:58
Då får du väl skaffa en antenn! LO
PMD 2013-11-26 23:52
Varför det? Jag har ingen större önskan att titta på teve.
Dubbelolle 2013-11-27 00:16
Och lyssnar inte på radio heller, 40% av avgiften går till radioprogrammen, så det är en gemensamm radio o TV licens vi betalar, LO
PMD 2013-11-27 00:57
Jag lyssnar på radio när jag kör bil, men även SR har börjat slira i sitt public service-uppdrag. P1 har blivit sämre de senaste åren, med lyteskomik som "Ring P1" och "Radiopsykologen". Repriser samma dag som originalsändningen kör de också med.

Hursomhelst så *är* det faktiskt fritt fram att lyssna på rundradio utan att betala licens. Det finns bara en tevelicens, och ingen "kombinerad licens".

Dessutom betalar jag ju tevelicensen (trots att jag inte kan titta på teve), så jag känner mig inte direkt som en snyltare, fast även om jag slapp betala tevelicens så skulle jag inte heller känna mig som en snyltare. Statsmakterna har ju bestämt att ingen behöver betala för att lyssna på rundradio.
Svar från Benganbus 2013-11-28 13:29
Per Danielsson!
Så får inte jag säga, säger min fru!!
Lyteskomik om Ring P1 alltså! :)
Så jag har slutat lyssna, så jag inte säger nå't fel, om min fru hör! :)
B)
Dessutom finns det ingen TV licens, utan TV och Radiolicens, dom är hopslagna sen ett bra tag, LO
PMD 2013-11-26 23:54
Njae, för innehav av rundradiomottagare krävs ingen licens.
Dubbelolle 2013-11-27 00:19
Nä vi som har betalt TV licens har bjudit er Radiolyssnare på radio i en massa år, 40% av avgiften går till Radion. LO
PMD 2013-11-27 00:59
Tack så mycket, men jag har faktiskt betalat själv (och gör det fortfarande).
Måns H 2013-11-27 10:07
Förr fanns radiolicens och TV-licens. Jag betalade radiolicens hemma och radiolicens för bilradion. Dom som hade fritidshus fick betala 3 licenser. Sen slopades radiolicensen. Alla hade ju ändå TV. Radion blev gratis att lyssna på men inte att producera.

För min del skulle det kännas bra att få betala radiolicens igen.
Det blir ju gärna en viss yvighet i åsiktsredovisningen, men vi kommer nog ändå inte ifrån det rättsvidriga i att myndigheterna kan tvinga en medborgare att betala för en vara som vederbörande inte vill köpa. Den som inte vill köpa varan, har inget som helst ansvar för den varans finansiering. Därav min jämförelse ovan med det tidigare Sovjetunionen - det vill säga, det handlar om ett totalitärt beteende.
Dubbelolle 2013-11-26 23:21
Håller med om att för att slippa reta upp människor som aldrig tittar på TV, aldrig lyssnar på Radio så kunde man finansiera det annorlunda. Men självklart bör vi ha public service Radio o TV. Det är ett nationellt intresse. Hälsn, LO
PMD 2013-11-26 23:55
Ja, vi bör ha Public Service-teve, men jag tänker inte hålla andan medan jag väntar på att vi ska få en sådan.
Jag sände ju en meddelande till Riksdagspartierna och Eva Hamilton Svt i går, med en fråga och en länk till min blogg!

Jag har fått svar från Eva Hamilton och Centerpartiet.
Ett kort svar från Centerpartiet, som förespråkar en medieavgift!

Ett långt svar kom från Eva Hamilton, och det känns bra att få ett långt svar med en förklaring och den synpunkt som Svt har!

Vi får se om några andra av partierna svarar också!

Jag kanske återkommer i frågan!
Och i dag skall jag fota på en hemlig plats! :)
/Bengan
Snygga bilder, Bengan. Den översta och den nedersta gillar jag. Där kan man se hur utvecklingen gått vad gäller våra "titta på TV-vanor". Så då får ni bänka er framför Iphonen ikväll, då det är Alla är fotografer ;) De där telefonsamtalen från Kiruna kan vara riktigt jobbiga. De som jobbar där verkar få provision på hur många de kan få att börja betala licens, och de skyr inga medel. Det var en kvinna som frågade mig "om du inte har nån TV, var ser du på film nånstans då??" Så jag fick svara "vem har sagt att jag ser på film?" Och även om jag ser på film, så är det väl min personliga ensak om jag gör det på bio, hos nån kompis, eller nån annanstans.
Det är en komplicerad fråga om /ickeTv. Min mormor Frida hade ingen radio men väl radio/Tv tidningen Hör Zu!
Min brabo har licens och Tv, visserligen bara kanal 1 och 6. Han har två mobila datorer och en tjusig telefon. Den gamla telefonen har jag med kontantkort. Får han ta med sin mobila och titta hemma hos mig eller måste han gå ut i bilen eller till förrådet? Man skulle ha en licens per hushåll sade damen med rösten. Då frågade jag vad ett hushåll bestod av. Tror att hon svarade att det var de personer som bodde i hushållet. Då blev det svårt igen. Vi har en katt också. Den bor på båda ställen. Det gör vi med. Nu har vi varsin licens. Problemet återstår. Den springande cirkeln. På hotell tittar jag alltid på Tv.
Inläggen fick mig att kolla närmare. Bästa genomgången: professorn i telekommunikation på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm som sågar Radiotjänst AB och förvaltningsdomstolen som gravt okunniga.

http://www.youtube.com/watch?v=whW7hCyarjU

Nånstans anar jag att det inte är datorn som egentligen är nyckeln utan Adobe Flash Player som ger möjlighet att ta emot rörliga bilder via internet. Dock ingen möjlighet att ta emot TV-sändningar enligt lagtextens definition.

Av Radiotjänst hemsida framgår att en småföretagare som har dator på arbetsrummet ska betala särskild TV-avgift för den datorn. Jag ringde Skatteverket. Dom kommer att ta förmånsskatt av småföretagaren för möjligheten att titta på TV i arbetsrummet. Även om det inte går att titta, det är möjligheten som beskattas.

I bästa fall (för staten och Radiotjänst) alltså 2 TV-licenser och en förmånsskatt för två datorer, en i bostaden och en i dess arbetsrum, som inte är avsedda att ta emot TV-sändningar (obs TV-sändningar, lagtextens ord) och inte tittas på TV på.

Jag gillar såväl bloggen som bilderna. Gatufoto inomhus.
PMD 2013-11-28 14:19
"Nätet stöder inte utsändning" säger Karlsson och glömmer helt bort att nämna "multicast", vilket är en teknik att sända data till många datorer samtidigt ...
PMD 2013-11-28 14:24
"Dom kommer att ta förmånsskatt av småföretagaren för möjligheten att titta på TV i arbetsrummet. Även om det inte går att titta, det är möjligheten som beskattas."

Det är ju rätt lika med hur tevelicensen tas ut. Det är innehavet av en tevemottagare som är licenspliktigt, även det inte går att titta på någon tevesändning med den.
Någonting säger mig, ursäkta, att det här sättet att ta ut en avgift irriterar många människor,
och skapar diskussioner pga sin otydlighet och att man kan tolka den på olika sätt eller tycka på olika sätt!
Den inbjuder liksom!

Så vore jag Riksdagen så skulle jag inte krypa i bänkarna, utan ta tag i det här!
Mao göra något!
Man kan faktisk göra något! Inte bara sitta tyst och vänta att det slutar blåsa! ;)
/B
PMD 2013-11-28 14:22
Det är inte valår förrän nästa år ...(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg