Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2075 / Cartier-Bressons första Leica och bildsinnet! Å vad håller vi på med!?

 

Sitter och tittar på min Leica IIIf, och då genom sökaren! Vet ni hur sökaren ser ut på en IIIf?
Påminner om den sökare som finns på den Leica som Henri Cartier-Bresson startade med. Ett litet titthål utan någon egentligt säker bildinramning, utan det e alltid bäst att ta till litet extra... 

Och HBC hade även fast optik på sin första kamera,och ganska få tider och en inte så ljuskänslig optik och en mycket lågkänslig film!  Nu anar nog någon vart jag vill komma! ;)

Jag vill påstå, att det va ett utvecklat bildsinne som gav de bilder vi har sett av HCB, trots kameran. Och för att gå händelserna i förväg, så kanske det är bättre att träna bildsinnet, än att köpa en ny kamera varje halvår! ;) Om det är ett bra bildsinne man e ute efter alltså!

De kanske e så, jag har varit inne på det här förut, att det ständiga kamerabytandet stör oss i vår bildsinneutveckling? Vi får aldrig tid att komma till ro med alla de fotoprylar vi har, och utvecklas med dom, bli vän med dom, och fortsätta att utveckla bildsinnet i lugn och ro, utan vi hoppar på nästa kamera, nästa utrustning, nästa instruktionsbok och startar om igen! Å även om man säger "att jag köper inte ny kamera så ofta", så blir det mest fokus på kameran och det tekniska i alla fall!
Å inte bildsinnet!  :)

Nu finns det alltid undantag, kanske fotoproffs e ett sådant undantag, men dom lär sig grejerna ganska fort för dom fotar och tränar hela dagarna och kan även ha ett bra bildsinne!

Men för oss amatörer, varför avbryta sin bildutbildningen hela tiden, för att lära sig ett nytt verktyg? Ständigt! Jo jag vet att reklamen säger att vi kan utvecklas med deras ännu mera nya optik/kamera! Å vilka fotografer vi kommer att bli! Vilka filmare vi kommer att bli! Å va fort det kommer att gå, och vad skarpt det kommer att bli! Och vad imponerade alla kommer att bli när dom ser min nya optik/kamera!

Jag vill nog påstå, att det är inte så här man blir en bra och intressant fotograf, snarare en bra konsument!  Så det e bara å välja! Vad man vill bli alltså! Fotograf eller konsument! :)

Eller hitta på undanflykter, eller anledningar till att man aldrig blir riktigt nöjd med den utrustningen man har! Den va för långsam, det har ju kommit en ny Fuji nu, X100 S! ;) 

Eller säga till mig i en bloggkommetar, "Så du vill att vi skall återgå till en Leica I va?" ;)

Apropå HCB:s kamera alltså! Och de bilder han tog med den kameran! :)

Ha en fortsatt fin måndag!

/Bengan

 

Trappan 3

 

 

 

 

Inlagt 2013-11-04 11:43 | Läst 3574 ggr. | Permalink
Jag vet inte om kamerabyte i sig påverkar negativt, men jag tror det kan vara negativt att ha för mycket prylar för tidigt. Att dutta med olika slags fotografering, att ha en enorm mängd objektiv att välja mellan, gör nog att utvecklingen inte når lika långt. Det är nog nyttigt att lära sig utnyttja ett objektiv fullt ut innan man skaffar nästa.
Jag håller med Magnus.
Ansel Adams menade att man skall visualisera innan man tittar i sökaren.
Det var väl det HCB har gjort och då spelar det ingen roll hur bra sökaren är. Men personligen tycker jag om att titta i en bra sökare och då menar jag inte att titta på en display eller en elektronisk sökare.
Den analoga Leica sökare i M-husen var bra, när det gäller vidvinklar och normalen, men jag gillade inte den lilla ramen för 90:an.
syntax 2013-11-04 13:05
Leica M3 har en helt rimlig ram för 90mm. Man måste alltså välja vilken slags Leicasökare man behöver.
Wolfgang 2013-11-04 13:48
Ja, det stämmer, den gamla M3:an är den bästa för tele. Jag har haft en M6:a.
Det här med att lära sig sin utrustning fick jag erfara lite igår när jag var ute i hällregn och mörker och fotade med stativ. Först fick jag inte i klacken på stativet och stod o strulade i flera minuter innan den klickade i. Pinsamt! Sen var det så mörkt så jag inte kunde se inställningar med blotta ögat så jag fick som en blind lära mig knapparna bättre på min kamera.

Hela situationen fick mig att fundera på om jag inte borde kunna min egen kamera bättre. Jag får boka upp mig på ett eget litet träningsläger i en mörk skrubb någonstans.

PS - bildseende för händelser, komposition och förmåga att se hur ljuset faller går 100 gånger före ny utrustning.
Christer Strömholm sade vid något tillfälle ." En kamera och ett objektiv " ligger nog mycket i det
Håller med till 100% Bengan!
Det här gäller nog inte bara ny utrustning. Även att byta om mellan gamla kameror kan hämma bildseendeutvecklingen. Jag menar, gamla kameror som man fotar sällan med måste också läras in. Lyckligtvis är det oftast mycket enkelt men små variationer kan också störa bildtagandet.
"Fotograf eller konsument?" Bra sätt att uttrycka det på! Kan bara hålla med...
De sista åren HCB fotograferade använde han en Contax T. En liten fin mätsökarkompakt med fast 38mm Sonnar-optik och tidsautomatik. Han lär ha varit väldigt förtjust i den. Beprövad mätsökarteknik kombinerad med modern automatik som måste ha varit en dröm i jämförelse med hans första primitiva Leica. För mycket automatik tror jag däremot inte på. När du inte har kontrollen själv tar du inte bättre bilder.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg