Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 82/ Alltid "På drift"!

 


"Nu e han här igen!!"

Och har funderat litet över min "reaktion" över att ha blivit refuserad hos ONEXPOSURE.

Nu va ju min Blogg "Straight 79/ Refuserad!! Skippad!!!" om den "sårade konstnärssjälen" en pamflett med en stor knippe självironi! :)
Hoppas det har gått fram till alla ;)

Men det va ändå något som fick mig att reagera i samband med "refuseringen".....Och det har jag funderat på...

Bilden alltså, "Den brinnande telefonhytten" den kan man väl ha synpunkter på, självklart, då man tycker "bildmatematik" är viktig ;)
Man jag har ofta annat i tanken när jag ser en bild!

Men vad gäller min bild, så är också rubriken viktig, "Early morning in universe". (De orden sa Jack Kerouac, en i Beat-generationen, i en film gjord tillsammans med bla. Robert Frank).  Rubriken ingår i bildhelheten så att säga.

Och den här bilden, med de orden, det handlar också en frihet att inte inordna sig, att tänka själv, och att vara på väg ständigt! 
"Den mätta dagen är aldrig störst, " som en svensk författare så väl sagt det...
Och så om en konstnärlig frihet! Och att du bestämmer över din bild själv!
Och att vara egensinning!  :)

Jag är några år fyllda som säkert de flesta redan förstått, uppvuxen i en storstad, gick ur plugget efter 8 år, se'n började jag jobba! :)
Som brevbärare, guldsmed, sjöman, mopedbud, gympalärare, skidlärare, lagerarbete, filmsynare, samt även haft några extrajobb och de sista åren arbetet som projektledare inom IT på ett av de större svenska företagen.
Det är bara att tacka för alla dom intressanta jobben! Spännande har det också varit! Och nu har jag "konstnärslön", så brukar jag kalla det! ;)
Ok, vad jag vill säga med det här då...
Jo, jag tycker också att jag har en viss livserfarenhet, så kanske det skulle kunna sägas!?
Är också uppvuxen i en storstad, det har också gett mig möjligheter till olika kulturaktiviteter, samt att få träffa många spännande människor i olika sammnhang, se intressanta filmer, besök musikställen, se teater, uppleva många kulturaktiviteter, både från vänster och höger ;) och såklart sett många fotoutställningar.
Och så har jag fotograferat sedan 1959, egentligen från 1956, men köpte min första Leica 1959, så då räknar jag därifrån! :)
Jobbat hos en fotograf som assistent/lärling några år samt gått i en fotoskola.
Och läst en del om foto under de dryga fyrtio åren.

Så jag har väl en viss fotoerfarenhet kanske man förhoppningsvis skulle kunna säga!? Så det här är nog en av anledningarna till att jag blir litet stingslig ibland! ;) 
Och framför allt, då någon refuserar "fel bild" alltså, en personlig bild som jag gillar!  Och "refuseraren" anade nog inte att han va ute på nattgammal is, för DEN bilden symboliserade "ett helt universum för mig"! ;)
Även den konstnärliga frihetens universum!  ;) ;)

Men Ok, nu är det så här, och ger man sig in i leken på olika fotosidor, då får man lekreglerna tåla, helt klart!

Men se'n finns ju alltid friheten att välja en annan lek, som man tycker passar en bättre!  ;)

Och det tycker jag är viktigt i livet, att våga välja!  Och att inte bli ett offer! :)

Så "On the road again!"   :)

/Bengan

Ps.
Och den här kvinnan, hon städar rulltrappan åt oss...
Jag va där och såg det! Det här är min typ av fotografi!


 

Inlagt 2007-09-07 12:14 | Läst 7561 ggr. | Permalink
Den nedre bilden väcker många frågor och sådana bilder är viktiga, bilder som inte serverar allt på ett glassigt fat, utan väcker betraktarens tankar, jag har fått många tankar och frågor medan jag betraktat bilden, den är som du skriver inte perfekt men här handlar det inte om perfektion utan att se, och du såg en människa som de flesta aldrig ens ser eller lägger märke till! Helt klart en utmärkt dokumentärbild från den gråa vardagen.
//Chasid
Nu e han här igen är väldigt bra…Måste bara starta med att säga det. Myntmaskinen på väskan, hennes hand och uttryck, till hans roade uppsyn med härlig pipa och kanske stryktipset med 12 matcher på kupongen som skulle skrivas i 3 gångers dubblett..;) innan
det senare blev en flik med karbonpapper.

ONEXPOSURE har en bra ide med sitt filter. Ser man det som en sil, kan olika hål ändå släppa fram en bredd bland bilder, stilar och motiv.

Telefonkiosken…! Över åren får man sina darlings… Men det är ett eget problem ibland. Ja just att man av rent personliga… inte alltid i bilden synliga… skäl tycker mer och bättre om en viss bild . Får man kritik på den känner man inte igen sig alls. Nej blir lätt som osakliga påhopp…(vilket dock ibland förekommer ) men ändå. Det man själv ser... syns egentligen inte i bilden . Där är ett av de stora ”goa” problemen med fotografi…tycker jag då…

Bra och dålig komposition. Säkert kan man nyttja färdiga bekväma regler i rektangeln eller kvadraten. Ja det brukar ju kännas direkt när man tittar i sökaren. Men komposition får ju aldrig bli ett måste och ett alltid.. Motiven som ständigt strömmar ger alla möjligheter att
Bryta mot sådant.

Tror komposition kommer från Konstens värld och pictorialismen som du nämnt tidigare.
En alltid spökande akademisk överbyggnad från den tiden då det här med fotografiapparat var dyra prylar och märkvärdigt svåra grejer. Ja ja långrandig blir jag. Tack för alla kloka och läsvärda kapitel i din blogg.

PS ;) Och alltid på drift blir fyndigt tänk. Ja bilder där med..!
Bästa och glada hälsar../Per-Arne
Svar från Benganbus 2007-09-09 15:42
Hej Per-Arne, måste ofta fundera litet extra då du skriver! :)
Och tack för kommentaren!!

Funderat på det du säger:
"ONEXPOSURE har en bra ide med sitt filter. Ser man det som en sil, kan olika hål ändå släppa fram en bredd bland bilder, stilar och motiv..."

"En sil väljer", på något sätt, det är ju själva idén med silen...
Och det är ju därför man har silen,
eller "granskningsnämnden"...

Men jag blir alltid nyfiken, undrande!
Så har jag varit hela livet! :)
Ursäkta! ;)
Vad är det för bilder vi inte behöver få se...!? ;)
Och tycka till om!?

Det får vi aldrig veta...

Nu vet jag att reglerna är så'na på ONEXPOSURE,då får man välja om man vill vara med eller inte.

Men tror inte "bildstyrning" öppnar några nya vägar inom fotografin, snarare upplever jag att resultatet blir en förstärkning inom Pictorialismen......
Trodde i början att ONEXPOSURE skulle va något mera spännande......


Då känns ändå FS på nå't sätt som "det fria Planket",
med allt vad det innebär! ;)
FS blir som en storstad, här finns allt, och du måste själv välja!!

Sedan finns det andra platser, eller fotosidor, där man redan valt ut "den rätta konsten" åt dig! ;)

B)
När man fotograferar ska man inte komponera, man ska känna. Inom landskapsfotografin menar man ofta att kompositionen är mycket viktig. men den "störste" landskapsfotografen av dom alla, Ansel Adams, har skrivit följande:

"Vad jag vill ha sagt är att det inte finns några regler för fotografisk komposition - det finns bara bra bilder! Trianglar, kroklinjer, blickpunkter, riktlinjer etc. är i regel efterkonstruktioner. De flesta stora fotografer överträder sådana bildmässiga regler. jag tvivlar faktiskt på att ordet "komposition" någonsin kommer för dem när de arbetar. De "ser" och de "visualiserar" (var och en på sitt sätt). Och de "gör" bilder."
Svar från Benganbus 2007-09-08 18:02
Bildkänslan, "Duende" ?
den kommer ofta med åren Nils,
i början är vi alla osäkra,
eller tvärsäkra,
det hör ju ungdomen till... ;)
Och då behövs ofta kompositionsinstruktioner! ;)
B)

Ps.
Tror att Fedrico Garcia Lorca har sagt: "Duende is not in the throat, duende surges up from the soles of the feet"....
Gillar båda bilderna! "Titta, nu är han här och fotar igen!" :) Och kvinnan som städar rulltrappan (är det sant, är det hon?), som verkar stå och fantisera om att vara nån helt annanstans!

Båda bilderna känns som Straight Photography! Tycker förresten att vi borde ha en pool här på FS för Rak fotografi! Gatufoto-poolen är bra, men en pool där det bara är "raka puckar" som gäller, vore bättre! :)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg