Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2051 / Äntligen en stunds vila! Och "Därför kan klimatfrågan inte lösas vid kyldisken"

 

Ämnet börjar väl bli uttjatat, pensionär, Leica och miljön, men det e bara att inte läsa vidare om det blir jobbigt, lätt som en plätt! Alltså, pensionärlivet och Leica men även kapitalismens roll i miljöförstöringen! Viss spännvid i en blogg va! :)

Startar med det näraliggande pensionärlivet och Leica. Fick nyss några minuter över och tar då en något se'n eftermiddagsfika och skriver samtidigt några bloggrader. Som sagt, det gäller å ha en del att göra som pensionär så man inte snöar in för mycket på nå'n liten bagatell i tillvaron!
Och de e bra att ha mycket att göra så det inte blir för många bloggar per dag! :)

Men nu är veden inburen, jag har handlat igen, trädgårdsmöblerna inburna i garaget och Roffe har varit ute på gärdet och jagat i väg fåglar, så nu kommer en blogg med bla Leica! :)

Som jag sagt tidigare så va livet hårt för objektivtillverkarna undet 1930-talet och fram till 1945, för Zeiss hade patentet på en praktiskt tillämpning av antireflexbehandling för fotografiska objektiv! Så Leica jobbade i motvind vad gäller ljusstarka objektiv. Nu ändrade krigsslutet på det hela 1945, alla Tyska patent förverkades, och då först kunde Leica, Canon, Nikon mfl göra riktiga objektiv! ;)

 

Summitar och Summicron 5 cm.

En intressant Leitz-konstruktion var objektivet Summitar från 1939. Objektivet va bra redan då, men inte i motljus och liknande såklart. Nu efter kriget kunde Leitz jobba vidare på Summitarkonstruktion. Tittar man på en genomskärning på Summitar och en tidig Summicron, så finns det stora likheter. Nu kunde man räkna med antireflexbehandlingen och kunde då frilägga några linser, och fick då ett mycket bra objektiv, Summicron.

Vad gäller Kapitalismen och miljön på planeten så va det en intressant artikel i DN i tisdags av Kajsa Borgnäs.  (Doktorand i miljöpolitik och stadsteori vid universitetet i Potsdam)
Artikeln heter, "Därför kan klimatfrågan inte lösas vid kyldisken"

"När IPCC:s klimatraport kom i höstas så möttes den av en gigantisk och rationell gäspning, "Gäller det här mig?"  Det kanske e naturligt mänskligt att bara kunna se livsvillkoren i närmiljön för den egna avkomman, och kanske inte kunna kunna förstå framtiden i stort för dom!
Och Kajsa fortsätter,  "Det är hög tid att tala klarspråk om det system som förstör miljön – kapitalismen".

Och ni som prenumererar på DN kan läsa hela artikeln på nätet också!

Så att stå vid kyldisken och välja klimatsmart det blir nog bara patetiskt! Det e större krafter som man måste ta tag i, men att ta tag i de här krafterna, marknadskrafterna, som ger oss vår dagliga konsumtion och ständiga tillväxt, med kameror, bilar och alla balla prylar, som tranporteras över hela jordklotet med flyg och båtar, det förmår inget enskilt land eller organisation att göra!

Så vårt enda hopp e nog å sitta kvar på Titanic och stämma upp en liten sång för våra barn och barnbarn!

Ha en fin kväll!
/Bengan

 

 

 

Inlagt 2013-10-17 18:47 | Läst 2091 ggr. | Permalink
Hej,
Hoppas Roffe är mer intresserad av fåglar än Leicor?
Klapp till Roffe
Bob
Håller inte med dig där. Jesse Owens kunde till en början inte ens gå men se vad han kunde till sist!
Ayn Rand skrev: "Roten till det onda är pengar, men vad är roten till pengar?"
Jag tänker i vilket fall inte åka med någon Titanic.

Trevlig helg! /Thomas
syntax 2013-10-18 13:47
Du kanske har fått en gratisbiljett. Ett erbjudande som du inte kan avvisa?
Tomasz 2013-10-29 21:15
Jo, en gratisresa runt solen varje år. Jag tror du också är med på den, hoppas vi inte går på grund.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg