Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2049 / Contax med en icke antireflexbehandlad optik från 1936, funkar det?

 
Den moderna och användbara antireflexbehandlingen för objektiv togs fram av Zeiss på 1930-talet. Innan dess fick man försöka fota försiktigt i dags/solljus.  Zeiss kom med ett antal konstruktioner som var användbara innan antireflexbehandling, tex Sonnartypen, men även tex Biogon 2,8/3,5 cm kunde användas utomhus om man va litet försiktig.

Här är några bilder tagna med en Biogon, bilder som jag tagit för några år sedan. Nu kanske man inte skall utmana det hela för mycket som jag kanske gjort, att vara i dåligt ljus hela tiden, med långa exponeringstider och en aningen repig optik, och så på fri hand. Men så här blev i alla fall några bilder med optiken från 1936!

 

 

 

 


 


 

Det va full öppning hela tiden, 2,8 och en 1/25-del, och negativen e litet tunna såklart.

 

 

Men själva kombinationen, Contax II, med ett Biogon och en extrasökare, borde nog funka hyffsat bra ute på "gatan" även i dag i bättre ljus. För där kör man ju mest hyperfokal också.

Och som sagt, det här är ett icke antireflexbehandlat objektiv, och konstruktören hade försökt lösa bla internreflexproblemet med en klurig objektivkonstruktion och med de glassorter som fanns att tillgå på 1930-talet! Bra jobbat Ludwig Bertele!

/Bengan 

 

 

Inlagt 2013-10-16 09:07 | Läst 1654 ggr. | Permalink
Många har ju menat att antireflexbehandlingen är 1900-talets mest betydande innovation inom optiken. Tidigare var det en oändlig möda att åstadkomma optik som kunde användas i andra lägen än "solen i ryggen".
Zeiss lyckades bäst med Sonnarkonstruktionen. Det första Biogonobjektivet (1936) är ju faktiskt en vidvinkel-Sonnar - arbetsnamnet under konstruktion var Bio-Sonnar.
Bra optik håller länge - men dom här gluggarna kostade en förmögenhet när det sig begav.
Det går ju alldeles utmärkt.
Klurig gubbe, den där Bertele. :-)
Det ser riktig bra ut! Kanske bättre än många små kompaktkameror levererar.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg