Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2047 / Som jag sa i förra bloggen, inga konsumtionsnyheter utan bara gammalt och omodernt!


Så här kommer en instruktion hur man laddar en gängleica! Kan det va så svårt undrar nå'n? Inte för den som kan! Kan väl berätta en liten skröna innan. När den eminenta butiken Sergelfoto fanns i Stockholm, så kunde Rajje ringa och säga, vill du köpa en kamera? Kommer och kollar sa jag!

I det här fallet så va det en ung fotograf som fått en kamera i arvegods och skulle ladda film i kameran, Rajje frågar om hen kan ladda kameran? "Tror du inte jag har satt i en filmrulle förr?"

Några timmar senare så kom hen tillbaka och undrade om Rajje ville köpa kameran, fast det låg en massa filmbitar i kameran! Å se'n köpte jag kameran och pillade bort en del filmbitar som låg lösa i kameran! :)
Och till saken!

Tag en gammal gängleica!

 

Tag bort bottenlocket och läs eller härma instruktionen!
"Tror du de e första gången jag laddar film i en kamera?"
Jag sa, läs eller härma! ;)

 

Så här skall det se ut för en klok elev! Tillklippt fästremsa! Principen är, att när filmen dras fram för första gången i kameran, så skall perforeringen på den nedre perforeringen löpa ut ur kasetten och fram/upp på filmkugghjulet. Därför skall filmänden klippas till enligt instruktionen. Så att använda en vanlig kortare filmflik och bara försöka trycka ned det hela, då blir det ofta bara konfetti! :)

 

Efter tillklippning så e det bara å trycka ned spole, film och kasett litet försiktigt samtidigt! Och det går ofta aningen trögt, men det skall inte fastna på nå't sätt.

 

Sedan på med bottenlocket och göra några blindexponeringer och se så till att returspolningens vred rör sig, för då dras filmen fram. Sedan nollställ räkneverket.

Avtrycket roterar vi återspolningen, det syns på den lilla pricken på avtrycket. Rotationen slutar när filmen släpper från spolen.

Nu skall jag ner i källaren och titta hur installationen av pelletspannan fortgår!

/Bengan

  

Inlagt 2013-10-15 13:33 | Läst 1801 ggr. | Permalink
Stackars unge fotograf! Den som inte vet gör alltid dåliga affärer med den som vet... :-)

Saken är ju den att tidigare filmstandard hade en mycket längre laddningsända. Då var det lätt att ladda en gängleica. Sedan ändrade man filmstandarden till en liten kort laddsnutt. Då blev det mycket svårt att ladda en gängleica.
Det bästa är att skära till filmändan till den gamla längden - och jag tror bestämt att det just är så du har gjort av bilden att döma?
En del av tjusningen är ju att, som du här, göra enl boken. Då blir det inget krångel senare. :-)
Ett varv runt kassetten, plus fyra perforeringar. Då blir det rätt längd på startsladden, och man klarar sig utan ABLON.
Svar från Benganbus 2013-10-15 15:53
Fast plockar man fram en ABLON och en fickkniv,
så blir man intressant!
/B
Jag vill minnas att Johan Ericson visade i sin blogg en gång för ett bra tag sedan hur man laddar en gängLeica. Men han klippte minsann inte starttampen men lyckades ladda den ändå! Trolleri (tror jag)
ojanson 2013-10-15 16:24
Jodå. Man kan fixa till det m h a skohorn i form av kreditkort e d för att komma förbi kuggarna, alternativt lägga rätt filmen med ett finger genom en öppen slutare, men jag gillar inte att stoppa ned en massa grejer vid ridåerna. Originalsättet är enklare, och just original. :-)
N Thomas Meldert 2013-10-15 16:30
Men det kan ju vara en viss tjusning att klara det utan sax =)
mb90 2013-10-15 19:37
Jag har flera gånger helt enkelt rivit till filmändan med fingrarna till önskad längd. Det är kanske inte särskilt bra, och man får vara försiktig så att man inte river fel, men det fungerar om man inte har möjlighet att klippa/skära till filmändan.

Visst är gängleicorna inte lika smidiga att ladda som senare kameror, men jag vet inte om jag vill kalla det svårare? Bilden visar ju tydligt hur det skall gå till, så jag skulle nog bara säga att skuvleicorna är lite annorlunda att ladda jämfört med modernare kameror ;)
Svar från Benganbus 2013-10-16 21:35
Markus!
Jag gillar din åsikt att "skuvleicorna är lite annorlunda att ladda jämfört med modernare kameror"
De e klart att de e så man skall se det! ;)
/Bengan

Ps. Rivit till filmändan...respekt!



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg