Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2045 / Mera nördblogg! Men skyll inte på mig!

 

 

Contatax IIa och Biometar

Å eftersom det kom en del glada tillrop i förra bloggen om det här litet suspekta, i alla fall i dagens konsumtionsekonomi, att använda gamla grejer en längre tid, och i det här fallet gamla kameror, så kommer en blogg till i ämnet, men skyll som sagt inte på mig, skyll på dom som tyckte ämnet va bra! Ni har namnen på dom ansvariga i förra bloggens kommentarer! För jag har inget som helst ansvar! :)

 

Cafeteria

Fotad med Contax IIa och Biometar 

Å att flera använder samma kamera under åren eller att man har kameran en längre tid, visst vore det bra för miljön på planeten? Men kanske inte för jobben....? Så de e bara å välja, jobben eller planeten! :)

Sedan finns det nackdelar med att använda såna här grejer, man kan bli litet för kameraåldersfixerad, eller åldersteknikfixerad! Man vågar inte fota ut ordentligt, utan det blir bara en intressant kamera och en intressant optik, fast äldre! Och oftast blir det då väldigt stela bilder, typ "tegelvägg" med en kommentar som, "Titta så bra skärpa det blir med den här gamla kameran!"

 

Sonnar 1,5/5 cm från 1945

Så därför måste man våga lika mycket med en gammal kamera som med sin nya digitala! Upp i fejan på folk med kameran bara! Fota på gatan! Mycket! Bestäm dig att fota som du gör med din digitala tvålkopp! Våga fota som en turist på Västerlånggatan! ;)


Å det här e den andra bloggen idag, ni fattar att jag inte har så mycket att göra va? Men med tre hantverkare i källaren så  jag kan inte göra annat än att sitta och blogga och vara på pass om dom ropar!  Nåja Roffe skall ut också! Och temperaturen föll snabbt i huset när dom stängde av pannan och tappade ur vattnet ur elementen, men nu stiger temperaturen då jag har vedspisen i gång! :)

 

Å här har man sprängt gänserna! En modern 28 mm optik på 1,9 som sitter på en Leica IIIc från 1942! Å nu försvinner mycket av att ställa avståndsproblemet på Leican, för med en 28 mm optik, så kan man nästan bara köra hyperfokal! Hyperfokal, som är snabbare än autofokus!

Men som sagt, det e kul med att fota med en kamerateknik från 1940 och 1950 tal! Och sedan ta hjälp av en modern film och till sist använda den moderna digitala bildvisningvisningstekniken! Som här i bloggen! Stor spännvidd på det hela liksom! :)

/Bengan

Ps. Å va nu sparsam med de positiva kommentarerna, för annars så vet ni vad som väntar!
Å ni blir delaktiga!  ;)

 

 

 

Inlagt 2013-10-14 11:22 | Läst 2440 ggr. | Permalink
Boxhandsken blev i alla fall precis lagom oskarp "med den där gamla gameran". Snyggt!

Med vedspisen trevligt sprakande stiger både temperaturen och trivseln.
Jösses vilka gamla prylar, går de verkligen att använda fortfarande. Min kopia är hela 10 år yngre, 55 år typ och fungerar hur bra som helst;)

/Stephan
Jag vågar fota ut med gamla kameror, jag är så tvungen - jag äger ingen digitalkamera... :-D
Jag gillar vedspisar. Kan inte få nog av dem.
Det blir varmt med fjärrvärme, direktverkande el och vattenburen värme. Men att göra upp eld och höra knäppet från brasan samtidigt som huset värms upp är härligt. En ny vedspis till huset i skogen står på inköpslistan...

Har kvar också gamla yxor som mina morföräldrar använde och de fungerar fortfarande utmärkt. Lika skarpa som de var i tidigt nittonhundratal.

Men när det gäller s.k. analoga kameror känner jag mig kluven. Är det småbild som jag gillar mest eller är det mellanformat, eller båda? Kvistigt. Problemet är att välja negativformat.
Inte att välja teknik som fungerat OCH fungerar idag och imorgon...

/H



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg