Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2041 / 1,5/5 cm Sonnar für Leica. Fertig 04.12.45 (T-Belag) Och Leica IIIc från 1942.

 

 

 

En Sonnar 1,5/5 cm från 1945 som sitter på en Leica IIIc från 1942 möter en Iphone 2013!
Så kanske man kan kalla den här bilden jag tog med Leican! Men filmen som va i kameran e yngre, en Tri-X köpt 2012.

 

 

Och här är kameran jag använde för att ta den svartvita bilden. Leica IIIc va den första Leican med sprutgjutgods i kamerahuset. Tidigare va det bockade och pressade plåtbitar. De e också den här kameran som fanns mest i olika tyska vapenslag. Men de flesta av de kamerorna var inte graverade med Luftwaffe eller liknande. 

 

 

Kameran i närbild. Nu är filmen jag använde i kameran inte den som syns på bilden, utan som sagt en Tri-X från 2012.

Men det är spännande att fota med en sådan här kombination och få vad jag tycker, mycket godtagbara bilder! I motljus kan det bli någon liten internreflex i optiken, och det har jag fått på mycket modernare saker, så det e inget märkvärdigt. Jag kollade även hur stor kopia jag kunde göra via Crimson utan att kornet skulle bli störande, 40 x 50 cm e absolut inga problem!

Den här optiken, som e själva njutningen, skall ha varit färdig den 04-12-1945 enligt tabell i Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena av Hartmut Thiele. Och optiken har en svagt gulaktig färg på ytterhöljet som ni ser, och yttre bländaringen är svagt grå/grön med röda bländarsiffror. Fyrorna är mycket snygga! ;) Nummer på frontring stämmer med nummer på bakre och inre delen på objektivfattningen. Minus den första siffran såklart. Glaset har rätt färg med några glasblåsor. Och har ett rött T i frontringen = T-Belag = antireflexbehandling! Och framför allt, objektivet tecknar mycket, mycket bra!  Typiskt Zeiss vill jag påstå! :)

Och i sammanhanget kan man väl undra, ursäkta igen, hur många av dagens kameror som finns kvar och fungerar efter c:a sextiofem år? ;)

Och nu har objektivet, som sitter på en Leica från 1942, även varit på en fjällvandring i Grövelsjön 2013! Jag kan väl ibland känna att inga nyheter, det går mycket bra, och är många gånger roligare och mer intellektuellt stimulerande och även utmanande än dagens elektroniska nyheter! Ursäkta en bakåtsträvare! ;)

Å nu måste jag i ärlighetens namn även erkänna att jag inte är någon riktig kamerasamlare, även om jag har en del gammalt i kameraväg, och det skulle vara lätt att tro då att jag e en samlare. För en riktig och seriös kamerasamlare använder inte sina grejer, dom tappar i värde då liksom!
Så har i alla fall jag fått höra!
Jag tycker det e kul ändå!

Så var'e med det!
Å ha en fin fredagskväll!

/Bengan

Ps. Och för att ingen skall bli oroad, så e de två färgbilderna tagna med en digitalkamera! ;) Ganska modern kamera också, bara några år gammal! Med åldrandet verkar ändå gå mycket fortare på kamerorna numera! Vad det nu kan bero på! Å ingen verkar heller vara riktigt nöjd med det man nyss köpt heller, utan sneglar hela tiden på om det kommit nåt nytt! 

 

Inlagt 2013-10-11 21:03 | Läst 2028 ggr. | Permalink
Helt fantastiskt att de gamla prylarna fungerar fortfarande. Kan känna en viss avundsjuka till er analogfantaster.
Trevlig helg, Björn
Svar från Benganbus 2013-10-11 21:36
Jag tycker blandningen e kul! När andan faller på så kan man fota analogt,
å se´n kan det bli digitalt ett tag igen. Å vad gäller kvaliten på de här äldre grejerna,
så hade man nog ett annat tankesätt tidigare, så uppfattar jag det i alla fall.
Trevlig helg tillbaka!
/Bengan
Zeiss skyddslackade aluminiumfattningarna med ett tunt skikt transparent lack, för att dom skulle hålla sig blanka länge. Den gula tonen beror på att detta lack har gulnat av ålder. Bara att putsa bort med lite förtunning.
Som du ser så sitter det gamla lackskiktet kvar just där fingrarna inte kommer åt så mycket.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg