Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2118 / Hösten inbjuder till pysselkvällar med Leica och en udda vidvinkel! :)

 

 


Nu när dagarna blir kortare och kvällarna blir längre och mörkare, vad är trevligare än att ha något litet kvällspyssel och kvällsmys! Eller hur Ernst? ;) En del stickar, eller svarvar julprydnader inför julen medans andra planerar sitt Tv-tittande, men jag planerar att pilla litet med ett objektiv för att se om det kan funka på en M Leica.

Testade litet förra året med det här objektivet, men avståndsintällningen låste sig vid visst avstånd vad jag kommer ihåg. Hyperfokal kunde man köra utan problem. Och jag kommer inte ihåg om det va på näravståndet som problemen uppstod, så det skall jag nu ta reda på. Funkar avståndsinställningen  på näravtåndet, så är det inga problem, på längre avstånd kan man alltid köra hyperfokal!

 

Optiken jag skall pyssla med är en Zeiss-optik, Biometar, 2,8/35 mm, den till höger här på bilden, en optik som Zeiss i Jena gjorde för Contax IIa.  Contax IIa och IIIa va litet grundare i konstruktionen som gjorde att de tidigare 35 mm förkrigsobjektiven inte passade.

 

 

Jag använder en adapter, den funkar fint när jag använder Contax/Kiev-normaler på Leica,  men med 35 mm objektiven är det knepigare, men vad jag kommer ihåg, så va det ändå ganska nära full funktion på Biometaren, för den har en kortare bakkropp, så vi får se.

Som sagt, planerat höstpyssel! De du Ernst! :)

/Bengan

 

Inlagt 2013-09-22 19:47 | Läst 2032 ggr. | Permalink
Den ryska varianten Jupiter 2.8/35mm är också en riktigt trevlig glugg och som den följande länken visar funkar den även utmärkt på digitala M-kameror: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/made-in-the-ussr-the-russian.htm?replyto=7174748
/Mikael Good
Svar från Benganbus 2013-09-22 20:41
Jag har några Jupiter-12 i M39 som jag fotat med, funkar utmärkt som du säger!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/218666/2023815.htm
Men känner att Biometaren e litet mer udda och mer lockande att julpyssla med! ;)
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/RF-Nikkor/Contax_RF/Zeiss_35mm1.htm
/B(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg