Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2111 / Monokrom på mitt sätt!

 

Ibland vill man återgå till saker man gjort förr eller besöka platser man varit på förr, eller berätta i bild om händelser som man varit med om förr, nostalgi alltså, men alla tagna bilder e ju redan gamla, även de som e nyss tagna, eller i går, så man kan nog kalla det för nostalgi att ständigt visa sina gamla bilder här på FS, å säga, "Titta här!" eller "här har jag varit"! "  Eller förresten, ni får kalla er bildvisning vad ni vill, ni bildlivspoeter här på FS! ;)

Hur som helst, vad gäller gammalt och nostalgiskt, jag har återgått till att framkalla Tri-X i D-76! För det va med den framkallaren jag startade min framkallningskarriär, och D-76 verkar funka bra för mitt sätt att fotografera!

Jag har framkallat i X-tol något år, och det va inget fel på X-tol, men jag kom inte riktigt överens med den.  Så i går blandade jag till en laddning D-76 och framkallade två rullar jag hade liggande i kylskåpet. Och nu känns allt bra igen! Är åter på Ithaka, som han Ingen ungefär sa i ett liknande sammanhang! :)

Men måste tillstå, att en viss hjälp hade jag av kameran som exponerade de här rullarna! Contax G2! Det jag snabbt upptäckte när jag började fota med G2:an de va att när jag ställde tidsratten på AUTO så skötte kameran det hela mycket, mycket bra!

 

Här är en av bilderna på den ena rullen! Gammal bild dessutom, minst en månad gammal! ;)  Å ni som varit på Gnesta-Planket, ni ser nog var bilden är tagen!

Alltså, Contax G2, med Planar 2/45, Tri-X, exponerad efter 800 ASA, framkallad 8 minuter i D-76 20 grader, sedan väl sköljd och till sist två droppar Yes i dosan och sedan upp med filmen på klädstrecket i tvättstugan! Skanner är Nikon Coolscan VED, och i PS så har jag tagit bort några dammprickar, tagit ned bilden i storlek, lagt till en ytterst liten aning kontrast och så litet oskarp mask på slutet!

Och efter att ha mätt och jämfört, så klarar den här bilden mycket lätt att kopieras i storlek 40 x 50 cm om så skulle vara fallet! Å det räcker för mig!

/Bengan

 

Inlagt 2013-09-18 08:27 | Läst 1881 ggr. | Permalink
När det gäller svartvitt, så är det analoga så klart överlägset "bäst". Men det är ju inte alla som orkar, eller har möjlighet att köra analogt. Men det där med tidsautomatik, tycker jag däremot är lite fusk ;)
D76 2013-09-18 16:43
Ja, men tiden är ju automatisk! Den går ju oavsett vad du själv vill.
mm, d-76 kan man lita på. :)
kör själv med t-max framkallare just nu och jag tycker det behöver kontinuelig framkallning så det blir lite mer tryck i negativen.

men mycket nöjd med PolyPan F som jag köpte massa meter av! den har varit min standardfilm sen i våras. jag har pressat den till 1600 med okej resultat och ska försöka hitta bra tider för 400 när höstmörkret kommer mer ordentligt.
Har man hittat ett koncept som funkar är det som sagt lika bra att stanna där. :)
-affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg