Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2109 / En digital M Leica bara för svartvitt, kan det vara något, eller e det bara en lyxpryl? ;)

 

 

 

Bob Bovin bloggade för någon blogg sedan om den monochroma M Leican! Och gav mig funderingar! ;) Och visst e Monochrome Leican intressant, nästan för intressant ;) men ärlig talat, vad skall man ha den till?

Missförstå mig nu inte, jag förstår mycket väl att den e mycket avancerad, och ligger, om jag känner Leica rätt, i framkant inom tekniken för svartvita sensorer! Och kameran e självklart supervälbyggt! Men ändå, att bara kunna fota i  svartvitt med en digitalkamera!?

 

När man använder en analog M Leica, så kan man förstå att det bara bli svartvitt då man har satt in en Tri-X! Men nu har det ju kommit tex Leica M9, där man fota både i färg och svartvitt med samma "filmrulle"! Och det e inte alls så dumt. Nu vet jag inte om man kan fota svartvitt direkt i M9, eller om man måste fixa det svartvita senare i PS. På Fuji X100 kan jag fota svartvitt direkt i kameran, men tycker jag tappar något i valörer. Det blir bättre om jag tar bort färgen i PS. Tycker jag i alla fall! Men visst e det praktiskt, färg och svartvitt i samma kamera!

Jag kan inte hjälpa det att jag undrar litet över MM-Leican? Alltså, bättre skärpa än vad Leica M9 kan prestera, men ändå, att bara kunna fota svartvitt! Så jag förstår inte riktigt va kameran e till för, ursäkta! Men de verkar inte vara någon reportagekamera längre!?  Å missförstå mig nu inte, MM-Leican är säkert mycket teknisk intressant och även mycket välbyggd, som kan göra stora svartvita bilder, men som sagt...? 

/Bengan

 


 

Inlagt 2013-09-16 19:48 | Läst 3340 ggr. | Permalink
Poängen är, om jag förstått det rätt, att man kan få ett bättre tonomfång med den teknik de använt i den svartvita M. Sensorn som sådan är dock inte särskilt modern (det är samma som i M9 men utan färgfiltret tror jag), och tekniken fanns i ett par tidiga DSLR från Kodak i början av seklet. Kodakkamerorna sålde inte så jättebra trots att de var kapabla till väldigt fina bilder - Leican säljer nog betydligt bättre just för att det är en Leica ;)

Man får ju också med Nik Silver Efex när man köper en Leica Monochrome - köper man en M9 måste man ju köpa det separat (hela paketet med massor av andra plugins kostar ju trots allt $149).
Man måste ju komma ihåg att det finns människor runt om i världen som har oändligt mycket mer pengar än vanliga löntagare har. För dom är 60000.- för ett kamerahus inte mer en några hundra för mig. Och den bygger ju inte på massförsäljning utan på exklusivitet, och Leitz har nog bra marginal på prylarna. Men dom är väldigt vackra att se på. Hälsn, LO
Det går faktiskt att köpa en digital Leica M utan att bli ruinerad! Jag har en Leica M8 eller rättare sagt två stycken som jag har kommit över för en riktigt billig peng. Trots att de har färgsensor så är de som gjorda att fota svartvitt med. Leica M8:a har en cropfaktor på 1,3 men det går enkelt att leva med den begränsningen med tanke på att kameran bara använder det "gottaste" i objektiven :)
/Mikael Good
Fotar man svartvitt analogt så gör man ju inte det via omvägen med färgfilm, som man sen framkallar, eller gör svartvita kopior ifrån. Och det är ju samma med digitalt. Om man ändå bara tänkt att fota i svartvitt så är det ju dumt att gå omvägen via färgsensorn, som ju försämrar det svartvita resultatet.

Jag tycker att Leica ska ha en eloge för att de vågar sig på en sån här satsning. Ingen annan kameratillverkare verkar bry sig. Nu är MM den första modellen. utvecklas tekniken så kan den säkert bli ännu bättre, och dessutom billigare i framtiden. Vi får väl se vad som händer :)
Svar från Benganbus 2013-09-16 20:59
De kanske blir en svartvit sensor i Iphone litet senare då också! ;)
B)
Anders F. Eriksson 2013-09-16 21:23
Det är ju samma sensor som i M9, men i och med att den inte har något Bayerfilter slipper man att en tredjedel av pixlarna används för att få färg - i stället får man ett större tonomfång och en mer högupplöst bild. Sensorn som sådan är inte jättemodern, men den klarar också högre ISO än M9 tack var att man (förstås) slipper färgbrus.

Tekniken är kul, om än dyr i Leican, och den har som sagt använts av Kodak i DCS 760m för tio år sedan. Det har förstås hänt mycket sedan dess, och Leican är nog både klart billigare och (definitivt) mycket mindre än Kodakkameran. Med ett bra objektiv får man en upplösning som är klart högre än vad man får med samma objektiv på M9.

Jag tycker också att Leica ska ha en eloge för att de vågar ta upp den här tekniken igen, men priset gör tyvärr att det kanske är fler samlare och posörer som köper den här kameran, än folk som faktiskt använder dem att fotografera med ...

Om Nikon gjorde en dylik variant av sin D800 skulle man teoretiskt kunna få en upplösning som skulle motsvara 70 megapixlar eller så :)
Dubbelolle 2013-09-16 21:49
Det finns stora fördelar med att plåta i färg o sen konvertera till svartvitt också. Man kan ju styra resultatet efteråt på ett helt annat sätt.. Sen är ju skillnaden väldigt liten i kvalitet. Finns nog inte många sv.v fotografer hur inbiten man än är som inte önskar färg ibland. Men jag retar mig inte, tycker det är fräckt att dom finns, dom är ju så vackra. LO
Anders F. Eriksson 2013-09-16 22:08
Absolut är det så, men vet man att bilden ska vara svartvit så blir det bättre utan Bayerfiltret (upplösningsmässigt). Man måste dock förstås använda filter vid fotograferingen och det är trist om man kommer på efteråt att man ville ha bilden i färg ;)
Dubbelolle 2013-09-16 22:24
Samtidigt vet vi nog alla vi så oerhört bra det blir med en bra färgsensor av senaste snitt, man bör ju utgå från en jämförelse efter lämplig efterbearbetning för respektive typ. o då är nog skillnaden rätt försumbar. LO
Johan Pihl 2013-09-17 10:54
Bengan: Hehe, det behövs inte. Inte för mig iaf, jag kör redan med appar som endast ger svartvita bilder ;)
Det är ju så att om sensorn bara skall fungera monokromt, så bortfaller en hel del tekniska problem . Jag skall inte gå in på någon detaljdiskussion - det kan säkert andra bättre.
Däremot kan jag nämna att jag hos Peter Gustafson (Wibergs Foto) just i dag såg storutskrifter från Leica M monokrom, och det motsvarade vad man förr åstadkom med hjälp av storformat. Det handlar alltså inte om några små skärpevinster som man gör här. Med en så extremt hög avbildningskvalitet i en så liten kamera, motiverar produkten lätt sig själv.
Har följt Leica MM sedan den kom på Dpreview. Det märkliga är att så få får till det `unplugged´ så att säga utan efterbehandlar bilderna som vanligt.
/Stephan
Anders F. Eriksson 2013-09-16 22:57
Det är väl ganska naturligt? Kameran som sådan gör väldigt lite efterbehandling, och precis som om du fotograferar med svartvit film måste du framkalla bilderna.
Dubbelolle 2013-09-16 23:17
Kameran ger inga färdiga bilder, den ger dej bara "positiva negativ" o sen får du ju jobba på det, därför föredrar jag färgsensorn, även om den inte skulle va lika bra till meterförstoringar, LO
Anders F. Eriksson 2013-09-16 23:26
Precis så är det - MM är bättre på detaljskärpa (vilket man kan ha nytta av om man gör jättebilder). I övrigt tillför den inte så mycket :)

Jag tyckte mina senaste svartvita kattbilder blev rätt bra med Silver Efex, trots att jag inte hade någon MM :) http://www.fotosidan.se/blogs/afe/kattfotografering-sant-haller-val-inte-riktiga.htm
Förstår nog inte riktigt,
Så det går inte att fota JPEG med vald kontrast, skärpa,etc. med en Leica MM??

/Stephan
Anders F. Eriksson 2013-09-17 15:25
Det gör det förstås, men jag tror Leica själva tänkt sig att man ska efterbehandla i datorn eftersom kameran levereras med Silver Efex ;)
När MM kom så var det mycket hallå om den och det uppstod två läger av de som idiotförklarade både Leica och de som köpte den, samt den lilla grupp av personer som verkligen använt den. Det är härligt att ett varumärke och en kamera kan väcka så mycket känslor :-)

Som en av de första i Sverige som fick tag i ett exemplar måste jag säga att det är en fantastisk kamera, men som beskrivs krävs lika mycket efterarbete som för analoga bilder (http://petapixel.com/2013/09/12/marked-photographs-show-iconic-prints-edited-darkroom/) för att få fram "det".

Och för er som hävdar att Leicas enda intresse är att tjäna pengar, så undrar jag vilket kameraföretag som inte delar deras intresse...



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg