Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2083 / Svartvita, murriga bilder, e det en trend? Eller lever det svartvita fotografiet, men hur då?

 

 

 

För murrig bild? Eller för mesig?

 

Eller e den här bättre...?

Sitter och tittar på svartvita bilder, i böcker och på Fotosidan och på andra ställen på webben! Och tycker att det har blivit en ny konstform bland svartvita bilder, det ska vara mörka murriga bilder, ofta behandlade i ett specialprogram och med "fin svärta" i bilden. Nu skall jag inte vara helt orättvis, jag har sett så'nt här tidigare såklart, och det kanske e trender som kommer och går. Detaljer i skuggorna e helt borta, eller så har man lagt bilden i ett hjälpprogram så det finns teckning överallt, men bilden e fortfarande mörk och murrig! Å dom som håller på med det här "mörkerjobbet" kanske kallar bilden kraftfull!  ;)

En gång i världen, för länge sedan alltså, så stod jag och kopierade hos en fotograf. Kalla det lärling, för någon bra kopist va jag inte. Men för att göra en bild lämplig för tryck, så gällde det att få teckning i det mesta i kopian, det vita i bilden skulle ha teckning och även i det mörka/svarta skulle det också finnas något att se, utan att bilden blev "mesig" för den skull! Nu ser jag inte det här så ofta. För det svartvita e verkligen svartvitt eller murrigt, eller hur man skall säga, och ofta hårt "kopierat" och gärna mörkt och med hög kontrast! Det verkar som själva ytan tagit över mycket av innehållet i bilden...!?

Nåja, en morgonreflektion i en ny bildvärld, där det helt klart e mycket bilder i alla fall! ;)

/Bengan

Ps. När jag satt och letade och tittade på bilder, så hittar jag en bild som påminner mycket om en mycket berömd bild. Men den här berömda bilden va tagen för så länge sedan att de som nu såg den här "nya" bilden tyckte den nya va helt fantastisk! Så ett tips, gamla bilder eller kompositioner eller motiv kan användas på nytt! Återvinning av gamla motiv! ;)

 

Inlagt 2013-08-30 07:45 | Läst 5601 ggr. | Permalink
Jag tycker inte att din bild är varken murrig eller mesig, utan fin svartvit trovärdig....
Det är jelt klart att typ Silver fx, lite satt sin prägel här på FS men, samtidigt så är det snyggt men kanske också lite idag "uttjatat", kanske... Allt går i vågor och lagom är bäst, kanske.... :) Marknaden styr... ;) Ha en solig dag! //Peter
Detta är trenden! Moriyama, Petersen, Engström, Bogren.........................Ja, så är det. Allt verkar klonat ur en mörk URBILD och det är Inte klockan jag syftar på.
Finns det några spakar att dra i kan man vara ganska säker på att många kommer att göra det. Efter ett tag har det blivit en ny "standard" tills något annat dyker upp. Jag minns när det var mer mode, än en nödvändighet, att pressa svartvit film. Det mesta går i cirklar och snart är det gamla tillbaka igen.

/Torbjörn
TREND eller MODE det är just frågan.
Jag har aldrig kommit igång med mörkrummet, det var dias i stället. Men jag kan minnas att man hela tiden strävade efter snabbare filmer utan korn. Så det måste vara i enbart nostalgins namn som man idag ger både svarte och korn i dom digitala bilder.
Min lilla Nikon P7100 har ett program som heter "Creative monokrom" där jag kan både lägga till mer eller mindre kontrast mer eller mindre kornl - så det är MODE och ingenting annat! Kanske mer tycke och smak?
m.v.h. Erik / DK
PS: Jag har inte tillräckligt med erfarenhet för att bedöma - murrig eller mesig - dom ser bra ut för mig.
kul att du tar upp detta! jag har själv fascinerats av alla versioner av svartvita bilder där svart bäckar igen, vitt eller både och. och de som tar dessa och ersätter det igenbäckade svarta med mörkgrå eller det vita med ljusgrått?
blir en matt känsla i bilden som faktiskt passar en del. fint de som också lyckas tona på ett fint sätt...

kanske blir split toning i photoshop nästa stora? minns var ni hörde det först!! ;)
Svar från Benganbus   2013-08-30 18:40
Intressant det där med split toning!
Kanske kan klara en del hopplösa digitalbilder också?

Då minnet e sisådär ;)
så har jag noterat vem som nämnde det!
Får se om jag kommer ihåg var jag lade lappen när split dyker upp i PS! ;)
Hälsningar Bengan(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg