Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2082 / Framkalla e lätt! Framkalla film alltså! Så här gör man på ett enkelt sätt!

 

 
Man tar en mörkrumssäck, en framframkallningsdosa från 1963, och sedan något färskare kemikalier, framkallare och fix alltså, å så vattenledningsvatten och Yes! Ett ganska enkelt recept!

Något som jag tycker mig märka då någon skall framkalla film för första gången, de e att många är osäkra! Och det skall vara både svångrem, hängslen och Gaffatape för säkerhets skull!  Och skulle man ställa en fråga i ett forum här på Fotosidan om hur framkalla film, så genererar det nog c:a 300 olika svar, lycka till!  Å så finns det såklart framkallningsspecialister, som använder olika filmer, framkallar i olika framkallare, olika tider, olika temperaturer, har olika fix, selentonare, fixerförstörare, olika stoppbad osv, osv, osv, osv, osv men det här framkallningsreceptet har jag som ickespecialist och fotoamatör använt  c:a  femtio år!

Så det går att göra det enkelt för sig, om man vill, för negativen håller med det här receptet i alla fall en 50-55 år har jag märkt! Och e man osäker för hållbarheten, så kan man alltid sedan skanna av negativen för säkerhets skull!

Så med hjälp av en mörkrumssäck stoppar jag in filmen i en framkallningsdosa alltså!

 Sen häller jag i framkallare, agiterar då och då under c:a 8-10 minuter,
sköljer sedan filmen med vatten i dosan i en 3 till 4 minuter innan jag häller i fix,
fixet som får vara i dosan en 10-15 minuter, och jag agiterar då och då.

 

Sista sköljen sker under kranen i c:a 20 minuter.

 

Sedan sätter jag till några droppar Yes i dosan, och skakar om litet.

 

 

 

Och hänger sedan upp med filmen på tvättlinan i tvättstugan!

Lätt som en plätt!

 

Målare i profil 1964

Negativet till den här bilden, från 1963, e framkallad efter receptet, och filmen ser mycket fin och fräsch ut fortfarande!

 

Å här e en senare bild efter samma recept!

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2013-08-29 12:38 | Läst 7651 ggr. | Permalink
Har fixat laddsäck så jag inte längre behöver åka hem till pappa för att soppa. Ska baka köpa kemi. Men jag tänkte soppa färg eftersom färgfilm fungerar bättre med skannerns damborttagning - och det spar enormt mycket tid.
Svar från Benganbus 2013-08-29 13:59
Jag använde en garderob under många år, tills jag hittade en säck! ;)
Med färg så blir det att hålla mer noga koll på temperaturer och så'nt!
Jag får olika mycket damm på filmen! Varför vet jag inte?
Men visst kan det bli nå'n halvtimme i PS för att bara pricka damm innan bildarbetet kommer igång!
/B
Alf Johansson 2013-08-29 16:21
Jag förstår inte dammproblemet som många har, jag bor ju inte direkt dammfritt och har hund och detta är inget problem för mig. Jag kör uteslutande med pergamyn negativblad eftersom de i plast tenderar att ladda negativen vilket gör att de drar till sig damm. Jag hänger mina rullar på tork i badrummet och som sagt, det blir aldrig damm så att det utgör något problem.

Man missar ju ganska många möjligheter till olika uttryck som man får från olika filmer om man kör monokroma färgfilmer i stället. En sak jag märkt är att olika filmbaser tenderar att dra åt sig damm olika mycket, men både fuji och ilford är bra på den punkten.
froderberg 2013-08-29 16:56
Något är det. Ska kanske testa pegramyn. Körde det förr. Sen har jag nolltolerans mot dammkorn i bildfilerna och då blir det lite pill med varje bild. Jag pratade med en fotograf som sa att hon satt och prickade damm i en dag per bild i sina mellanformatsbilder skannade i flextight utan dammborttagning.
Alf Johansson 2013-08-29 17:06
Jag är ju också känslig mot damm, men brukar sällan behöva hålla på mer än max ett par minuter med varje bild. Skannar på en 5000 ED som likt kondensorapparater förstärker alla defekter och skräp. Men jag tror att pergamyn gör ganska mycket i kombination med att man inte håller på och tar ut och stoppar in negativen i bladen i tid och otid.
Går det bra även utan basilika?
Svar från Benganbus 2013-08-29 13:55
Du Gagarin, man kan köra utan basilika också! ;)
B)
Nu var det länge sedan jag framkallade, men ska man inte ha avbrytare efter framkallningen? Någon slags ättika?
Alf Johansson 2013-08-29 16:23
Det går bra att stoppa framkallningen genom att skölja en halvminut ungefär med vanligt vatten, eller också kan man låta fixet stoppa framkallningen vilket det gör. Fördelen med stoppbad är att man inte får framkallare i fixet vilket gör att fixet varar längre.
Tror du glömde att ange stoppet efter framkallaren... Ditt recept verkar bra och enkelt. Jag laddar film på toan, där jag har täckt för det lilla fönstret samt har ryggen mot den stängda dörren. Det lilla ströljus som kommer in genom springor i dörrkarmen är försumbar. :-)
Varför fixerar du så länge?
Svar från Benganbus 2013-08-29 20:09
Tror fixet börjar bli gammalt...?
/B
HAr inte exakt detta inlägg varit publiserat tidigare? reprisblogg?
Svar från Benganbus 2013-08-29 20:07
Nå't liknande har jag nog skrivit för ett antal år sedan...
Repetion för somliga, nytt för nytillkomna! :)
Men bilderna e dagsaktuella!
/B
Det värsta tycker jag vara det här agiterandet. Det är ju inte alltid man är på humör och så tycker jag det känns lite tråkigt om man är ensam. Man får ju inget mothugg.
Svar från Benganbus 2013-08-29 20:08
Å det gäller att inte gå ifrån, de har jag gjort en gång, men det grejade sig ändå! De e tolerans på de här filmerna! ;)
/B
Kurt Nord 2013-08-30 07:46
Ska man lyckas övertyga är det nog bäst att man inte går ifrån. Men annars tycker jag ofta att det är bättre att resonera än att agitera. Jag vet inte om det går att se på negativen om man resonerat sig fram under framkallningen jämfört med om man agiterat ;)
Svar från Benganbus 2013-08-30 07:51
Kurt!
Såg en film en gång, Stalker tror jag den hette, där "resonerade" en liten flicka med en sked så hela bordet skakade! Kan vara nå't vid filmframkallning! ;) :)
/B
Härligt att se. Härligt att praktisera.
/H
Bästa jag läst på länge, tack för uppslaget! :)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg