Straight Photography!
The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!
Straight 2049 / Min åsikt om fettdieter, som exempelvis LCHF, som ett sätt att banta.
Vi söker hela tiden genvägar, så kan man sammanfatta det mesta i dagens I-värld. Vi har tid, men vill inte ta oss den tiden som behövs av olika anledningar, därför försöker vi hitta snabba lösningar, eller genvägar, för att hinna med en massa andra saker samtidigt. Och saker vi vant oss vid, det är svåra att ändra på! Ni vet det där med husmanskost, mammas köttbullar osv, osv.
För att inte gå in i dabatten om de olika genvägar som finns för att banta, eller att äta rätt, så tänkte jag i stället berätta en historia om några smarta små varelser som levde i Afrika för några miljoner år sedan. Man kan väl säga, att dom påminde i utseendet om oss, men va mindre, och sannolikt smartare! Det verkar så i alla fall!? :)
Alltså, det va en gång en grupp hominider som bodde bredvid en sjö i det som numera kallas Sahara. Det va en fin plats att bo på, mat fanns nästan överallt, men det fanns en del faror också, stora djur tex, men dom gick oftast att undvika. Maten bestod av det som bla fanns i sjökanten, maskar, musslor och ibland en del småfisk och fågelägg såklart och ibland en och annan fågel strök med.
Sedan fanns det goda rötter att gräva upp, mycket frukter, nötter och en hel del annat plockbart, eller som man kunde gå en bit för att hämta. Och gå och hämta mat, det gjorde man ofta i grupper, då blev inte de stora djuren så nyfikna, utan oftast skrämda. Och så här gjorde man under några miljoner år och kroppen anpassade sig till den här födan och vandringslivsstilen, för en matanpassning tar längre tid än vi vill tro, och inga av våra sk välfärdssjukdomar fanns heller på den tiden.
Nu kanske nå'n undrar, åt man inte kött då? Eller fett?
Nja, de här små hominiderna va som sagt smarta, visste att det va farligt att mucka gräl med ett stor djur, speciellt då det inte fanns nå'n utvecklad sjukvård, så man jobbade smart i stället för hårt. Man tog den föda som va lätt att fånga! Smart va? :)
Men man hade såklart prövat kött = kadaver, men då fick man nog bara ont i magen!
Och fett då?
Så stora mängder fett som vi äter idag fanns det inte möjlighet att tillverka på den tiden!
Kan väl nämna socker också! Det enda större sockerlikande ämne som fanns, va nog honung, som man nog åt mycket sällan. För även då va bina litet stingsliga!
Så vad säger det här om den kost man bör äta? En hel del tycker jag!
Se'n är det som vanligt upp till var och en att välja sin egen väg!
Och som sagt, det finns alltid en hake med genvägar!
Haken brukar komma förr eller senare!
/Bengan, the Zombie!
Ps. Artikel i DN i dag om LCHF.
Och en annan intressant grej i sammanhanget, det är att jästa frukter har det funnits så länge frukter funnits! Men inte destillat/koncentrat av de här jästa frukterna!
Så även om det e gott med en nubbe så är det lika onaturligt som Juice! ;)
Idag äter de flesta stora mängder kolhydrater från mjöl och socker. Kolhydrater finns visserligen naturligt i naturen, men inte alls i de proportioner som vi idag äter. Problemet är att kolhydrater ökar insulinproduktionen. Det ökar inlagringen av fett och hindrar förbränningen av fett.
Om vi minskat intaget av kolhydrater måste vi ersätta det med en annan energikälla, och då finns det bara fett. Många har dock ett kraftigt överintag av socker. Man behöver knappat ersätta läsk med fett. Protein är ett byggnadsmaterial och ger inte energi.
Det vita mjölet, som bla innehåller Gluten har man börjat misstänka för en hel del andra olustigheter. Vi har ett naturligt försvar i kroppen mot åderförfettning, men det verkar som om gluten minskar det här försvaret...
Forskning pågår.
Och säd i den form som vi använder till bla brödbakning, det e heller inte så gammalt, c:a 10.000 år.
Där har vi inte heller hunnit anpassa oss! Men bröd e gott tyvärr!
Och så kommer man inte i från själva grundproblemet,
vi äter för mycket, och ofta fel, i förhållande till hur vi rör oss!
Det förvånar mig att våra styrande bestämt att det ska vara skatt på öl och vin men inte Cola och läsk. Överintag av socker är riktigt skadligt men räknas liksom inte...
Barnadödlighten räknas in där, och den va mycket större förr.
Så hur gamla människor blev, det e en helt annan sak. Utgrävningar på Aivide, (Gotland) säljägare/fiskare, där hittar man gravar där man dött som sextiofem till sjuttioåring. Å det e inte så lång från i dag.
Men som sagt, barnadödligheten va större.
Men det kan säkert vara en vinst på kort sikt.
Och vad gäller nubben, så kan jag tyvärr inte hitta någon länk nu, men det finns dokumenterat att apor gräver ed frukt för att jäsa och sen dricker sig fulla. Och det är inte bara detta som är intressant, förhållandet mellan hur många som blir fulla som fan, runda under fötterna, salongsberusade osv följer exakt samma proportioner som hos oss människor =)
Vi e i stort en stenåldersmänniska, som flyger rymdskepp! :)
Däremot en intressant och se'n anpassning är mjölktoleransen, den gick ganska fort i de grupper som hade djurhållning i tex Norden. Men om den anpassningen va så bra kanske man kan diskutera så här efteråt.
Undrar om tex mjölksocker e så bra för vuxna människor?
Snarare ser vi baksidan av evolutionen nu. De som kan bunkra på ordentliga lager inför en stundande svältperiod, blir överviktiga och sjuka. Men samtidigt så mår de som skulle trilla av pinn om frukosten uteblev rätt bra i vårt samhälle. Problemet sen ligger som sagt i att de där bra generna inte sprids vidare i större utsträckning än den dåliga. Eller problem och problem som sagt, vi trivs ju rätt bra med vårt civiliserade samhälle =)
Det finns ett antal artiklar i The Lancet om det här med rött kött. De e ingen uppbyggande läsning.
Men vanans makt är större än fakta, och man måste ofta gå i väggen innan man ändrar sig.
Å så har vi köttindustrin, hur tror du dom gillar det här? ;)
Å köttindustin, de e inga småhandlare!
Ett sätt att minska jordförstöringen och accelerationen av växthuseffekten.
Köttätande är en onödig och omoralisk hantering av kännande varelser. Detsamma gäller mjölkprodukterna.
Och glöm för all del inte att röra på er LCHF:are ;) 5:2, Atkins mumsade och vad det nu kan vara.
Mathållningen är dock en kulturell fråga och flockmentaliteten styr. Tyvärr.
Hej hopp!
/H
För övrigt går det trender i allt. Själv fotar jag gärna med silver, och lyssnar på vinyl. Det håller i längden.