Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2049 / Min åsikt om fettdieter, som exempelvis LCHF, som ett sätt att banta.

 

Stormen kommer..


Vi söker hela tiden genvägar, så kan man sammanfatta det mesta i dagens I-värld. Vi har tid, men vill inte ta oss den tiden som behövs av olika anledningar, därför försöker vi hitta snabba lösningar, eller genvägar, för att hinna med en massa andra saker samtidigt. Och saker vi vant oss vid, det är svåra att ändra på! Ni vet det där med husmanskost, mammas köttbullar osv, osv.

För att inte gå in i dabatten om de olika genvägar som finns för att banta, eller att äta rätt, så tänkte jag i stället berätta en historia om några smarta små varelser som levde i Afrika för några miljoner år sedan. Man kan väl säga, att dom påminde i utseendet om oss, men va mindre, och sannolikt smartare! Det verkar så i alla fall!? :)

Alltså, det va en gång en grupp hominider som bodde bredvid en sjö i det som numera kallas Sahara. Det va en fin plats att bo på, mat fanns nästan överallt, men det fanns en del faror också, stora djur tex, men dom gick oftast att undvika. Maten bestod av det som bla fanns i sjökanten, maskar, musslor och ibland en del småfisk och fågelägg såklart och ibland en och annan fågel strök med.

Sedan fanns det goda rötter att gräva upp, mycket frukter, nötter och en hel del annat plockbart, eller som man kunde gå en bit för att hämta. Och gå och hämta mat, det gjorde man ofta i grupper, då blev inte de stora djuren så nyfikna, utan oftast skrämda. Och så här gjorde man under några miljoner år och kroppen anpassade sig till den här födan och vandringslivsstilen, för en matanpassning tar längre tid än vi vill tro, och inga av våra sk välfärdssjukdomar fanns heller på den tiden.

Nu kanske nå'n undrar, åt man inte kött då? Eller fett?
Nja, de här små hominiderna va som sagt smarta, visste att det va farligt att mucka gräl med ett stor djur, speciellt då det inte fanns nå'n utvecklad sjukvård, så man jobbade smart i stället för hårt. Man tog den föda som va lätt att fånga! Smart va? :)
Men man hade såklart prövat kött = kadaver, men då fick man nog bara ont i magen!

Och fett då?
Så stora mängder fett som vi äter idag fanns det inte möjlighet att tillverka på den tiden!

Kan väl nämna socker också! Det enda större sockerlikande ämne som fanns, va nog honung, som man nog åt mycket sällan. För även då va bina litet stingsliga!

Så vad säger det här om den kost man bör äta? En hel del tycker jag!
Se'n är det som vanligt upp till var och en att välja sin egen väg!
Och som sagt, det finns alltid en hake med genvägar!
Haken brukar komma förr eller senare!

/Bengan, the Zombie!


Ps. Artikel i DN i dag om LCHF.
Och en annan intressant grej i sammanhanget, det är att jästa frukter har det funnits så länge frukter funnits!  Men inte destillat/koncentrat av de här jästa frukterna!
Så även om det e gott med en nubbe så är det lika onaturligt som Juice! ;)

 

The Call of the Wild

 

Inlagt 2013-08-01 13:31 | Läst 2521 ggr. | Permalink
Människan är nog inte skapt för att jämnt och ständigt gå omkring och vara mätt.
Svar från Benganbus 2013-08-01 14:20
Nu e du inne på en annan intressant grej faktiskt! Mycket intressant!
Man har sett i nyare forskning att "fasta" eller hur man kallar det, har en positiv effekt bla på cellernas reparationsförmåga!
Vi klarar oss utmärkt med att vila magen då och då! Ibland flera dagar! Men vi bör dricka!

Så det här med att äta på besämda tider, det införde man på 1800-talet för att inte den industriella produktionen skulle bli lidande! :)
Författaren av debattartikeln har redan backat om statistiken som hon bygger artikeln på. Det är bara bland unga kvinnor utan grundskoleutbildning som kolesterolet ökar. Läs mer på www.kostdoktorn.se

Idag äter de flesta stora mängder kolhydrater från mjöl och socker. Kolhydrater finns visserligen naturligt i naturen, men inte alls i de proportioner som vi idag äter. Problemet är att kolhydrater ökar insulinproduktionen. Det ökar inlagringen av fett och hindrar förbränningen av fett.

Om vi minskat intaget av kolhydrater måste vi ersätta det med en annan energikälla, och då finns det bara fett. Många har dock ett kraftigt överintag av socker. Man behöver knappat ersätta läsk med fett. Protein är ett byggnadsmaterial och ger inte energi.
Svar från Benganbus 2013-08-01 14:42
Det här kan bli en lång och intressant diskussion om vi inte aktar oss! :)
Det vita mjölet, som bla innehåller Gluten har man börjat misstänka för en hel del andra olustigheter. Vi har ett naturligt försvar i kroppen mot åderförfettning, men det verkar som om gluten minskar det här försvaret...
Forskning pågår.
Och säd i den form som vi använder till bla brödbakning, det e heller inte så gammalt, c:a 10.000 år.
Där har vi inte heller hunnit anpassa oss! Men bröd e gott tyvärr!
Och så kommer man inte i från själva grundproblemet,
vi äter för mycket, och ofta fel, i förhållande till hur vi rör oss!
froderberg 2013-08-01 14:54
Att minska på mängden mat är omöjligt i längden för de flesta. Däremot kan man lättare byta ut en sak mot en annan. En poäng med LCHF är att man kan äta sig mätt och att kosten inte triggar hunger. Mycket kolhydrater ger en svängande blodsockernivå, vilket ger trötthet och sockersug. Då har man ingen lust att röra på sig,
Har själv provat "stenåldersdiet" ett halvår och det passade mig, jag mår bra av det. Konstigt nog är det aldrig någon som jämför hur länge de levde då och nu. 40 års medellivslängd mot 80!??! Det är lurigt med forskning.

Det förvånar mig att våra styrande bestämt att det ska vara skatt på öl och vin men inte Cola och läsk. Överintag av socker är riktigt skadligt men räknas liksom inte...
Bengan 2013-08-01 18:05
Medellivslängden e också litet lurig.
Barnadödlighten räknas in där, och den va mycket större förr.
Så hur gamla människor blev, det e en helt annan sak. Utgrävningar på Aivide, (Gotland) säljägare/fiskare, där hittar man gravar där man dött som sextiofem till sjuttioåring. Å det e inte så lång från i dag.
Men som sagt, barnadödligheten va större.
Nu är ju knappast LCHF någon diet utan ett betydligt sundare sätt att äta än den socker- och kolhydratstinna mat som allt för många trycker i sig. Men få kosthållningar är väl omgärdade av så många missuppfattningar som just LCHF. Tråkigt nog eftersom den hade kunnat hjälpa så många människor till friskare liv om inte medierna med jämna mellanrum hade skrämt upp folk på grund av felaktiga tolkningar.
Bengan 2013-08-01 18:24
Det är nog en litet för kort tid att säga om LCHF funkar hela vägen ut...
Men det kan säkert vara en vinst på kort sikt.
En annan aspekt när det kommer till kost, är evolution. I takt med att vår kost ändras, anpassar vi oss. Sen uppfann vi sjukvård och ställde till det med systemet. Men man skulle på skämt sätta hela mänskligheten på kostmodell A, och sen låta de som inte klara av det bita i det sura äpplet. Sen har vi snart en mänsklighet som frodas på diet A. Om än en inte lika talrik sådan.

Och vad gäller nubben, så kan jag tyvärr inte hitta någon länk nu, men det finns dokumenterat att apor gräver ed frukt för att jäsa och sen dricker sig fulla. Och det är inte bara detta som är intressant, förhållandet mellan hur många som blir fulla som fan, runda under fötterna, salongsberusade osv följer exakt samma proportioner som hos oss människor =)
Bengan 2013-08-01 19:09
Håller med om evulotionen, men den går långsammare än vi tror. Även om man skulle önska att det gick fort.
Vi e i stort en stenåldersmänniska, som flyger rymdskepp! :)
Däremot en intressant och se'n anpassning är mjölktoleransen, den gick ganska fort i de grupper som hade djurhållning i tex Norden. Men om den anpassningen va så bra kanske man kan diskutera så här efteråt.
Undrar om tex mjölksocker e så bra för vuxna människor?
Snapphane 2013-08-02 07:41
Evolutionen går rätt snabbt , men med sjukvård och annat stöd i samhället är den satt ur spel. Och att stänga sjukhusen i 100 år för märklighetens bästa tror jag politikerna får svårt att övertala väljarna om ;-)

Snarare ser vi baksidan av evolutionen nu. De som kan bunkra på ordentliga lager inför en stundande svältperiod, blir överviktiga och sjuka. Men samtidigt så mår de som skulle trilla av pinn om frukosten uteblev rätt bra i vårt samhälle. Problemet sen ligger som sagt i att de där bra generna inte sprids vidare i större utsträckning än den dåliga. Eller problem och problem som sagt, vi trivs ju rätt bra med vårt civiliserade samhälle =)
På mig verkar det som hunden i alla fall är glad och nöjd. Kanske för att han inte bryr sig.
n´Erik
Bengan 2013-08-01 18:29
Roffe e nöjd!
Men så får han inga grönsaker eller säd i kosten. Han e en köttätare! :)
Och Husse, som e en curlinghusse, han köper ekologiskt nötkött åt honom. :)
Matte hon bara suckar när hon upptäcker förpackning...
Människan är inte bara matletare, människan är också jägare. Och i båda fallen är det inte säkert att man hittar något att äta, så då får man gå hungrig. Empiriska studier pekar mot att människan mår bra och lever länge om man är lite hungrig och lite frusen. Ingen dör av att inte äta en dag och kroppen går inte in i sparläge från en dag till nästa, utan det tar flera dygn. Komfortzonen med varm tröja, pilsner och en skål chips är alltså ingen riktigt bra idé, även om det är trevligt. I vår familj har vi kört 5-2 (fasta två dagar i veckan) i fyra månader nu. Lite jävligt är det att inte äta middag en fastedag, men alla mätvärden som annars varnar för vällevnadssjukdomar pekar i rätt riktning efter några månader med 5-2. Vågen visar dessutom -10 kg på vikten. 5-2 har andra fördelar också. Bantning är en industri, man ska köpa något annat (kostersättning, recept, metoder,) många vill tjäna pengar på våra bilringar, men 5-2 har den fördelen att den inte kräver någonting. Man gör helt enkelt ingenting på fastedagen. Dricker drycker utan kalorier, that's it. Nu finns det många varianter på det här och säkert någon som känner sig påkallad påtala att vi gör "fel". Men det struntar vi i. Så här gör vi och vi mår bättre, livremmen har fått snöras åt många hål, det är enklare att knyta skorna, osv, osv, osv. Mvh Hans
Bengan 2013-08-01 18:19
Jägartiden är inte så lång i historien. Konsten att jaga kom med vapen, fällor och liknande. Men sannolikt har den något ändrade dieten som kom med kött inte varit annat än praktiskt. Man kunde lättare flytta, tex norrut på jorden, eller föda en större grupp på en plats. Men kött, speciellt rött kött är, och har alltid varit problem för oss via matsmältningen. Nu när forskningen gått framåt så ser man det ännu tydligare. Men har man inget annat än kött och måste överleva, visst funkar det bra, men så snart man har "kommit i land", så bör man byta kost till något nyttigare! ;)
Det finns ett antal artiklar i The Lancet om det här med rött kött. De e ingen uppbyggande läsning.
Men vanans makt är större än fakta, och man måste ofta gå i väggen innan man ändrar sig.
Å så har vi köttindustrin, hur tror du dom gillar det här? ;)
Å köttindustin, de e inga småhandlare!
Frukt, grönt och vatten. Allt vi behöver är frukt, grönt och vatten.
Ett sätt att minska jordförstöringen och accelerationen av växthuseffekten.
Köttätande är en onödig och omoralisk hantering av kännande varelser. Detsamma gäller mjölkprodukterna.
Och glöm för all del inte att röra på er LCHF:are ;) 5:2, Atkins mumsade och vad det nu kan vara.
Mathållningen är dock en kulturell fråga och flockmentaliteten styr. Tyvärr.
Hej hopp!
/H
Nu välte du bikupan. :-) Våra tänder (bl a hörntänder) vittnar om en blandad diet sedan urminnes tider.
För övrigt går det trender i allt. Själv fotar jag gärna med silver, och lyssnar på vinyl. Det håller i längden.(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg