Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2031 / Hur tar man bilder som väcker stor uppmärksamhet? Här är kanske ett recept !?

 

 

 

#1261263

De e väl de flesta fotografers dröm, att ta bilder så dom blir intressanta för en stor allmänhet! Och då kanske också tjäna pengar på de här bilderna! Man kan väl klura litet på det här! Nu skall jag inte vara så vulgär som en av mina kompisar, han säger bara, "Bilar, brudar och snabba stålar, de e de som säljer!" Jag vill nog försöka se litet mer nyanserat på tillvaron! Vara litet mer seriös liksom! ;)

Men ändå, en tanke slog mig i samband med artikeln om instagram i DN i dag. Det väller bilder över oss hela tiden. Alla kan ta bilder och sända! Om dom vill! Och det gör dom! Nu börjar säkert nå'n ana vart jag e på väg! ;)  Man kan väl säga så här, att många mottagare/betraktare av bilder i dag, blir nog litet bildblinda, eller kalla det uttråkade efter ett tag, så tror jag i alla fall, för det blir jag! Kalla det kanske för bildtrötthet med ett finare ord! ;)

Man bläddrar i stort bara förbi alla de bilder man får, javisst såg jag bilden på jordgubbstårtan, för det va väl en jordgubbstårta va? Jag såg ju inte så noga...  och se'n va det väl nå'n bild från...? Ja va va bilden ifrån egentligen....? Men den va fin i alla fall! En väldigt fin bild, va den nu va i från!?

Så där står den sk. fotokonstnären! Och undrar hur man skall ta bilder som väcker litet uppmärksamhet och också kanske kan säljas? Fotokonstnären som tidigare lade ner litet jobb på sina bilder, med symbolik å sån't, å kanske med litet kluriga dubbelantydningar, så alla ser att han kan sin Eisenstein, men vem f-n hinner, eller kan uppfatta dom finesserna numera? ;)

Och konstnären inser efter ett tag, att då han får sisådär en 1/2 sekund på sig att väcka uppmärksamhet med sin bild, att nå't radikalt måste göras! Och smart som han är, så börjar han fundera i vulgära banor och får efter ett tag många av sina bilder uppmärksammade! Man tar seden dit man kommer, säger konstnären! :)

Nu va det här mest en skröna, men med litet allvar faktiskt! Så lycka till alla fotokonstnärer! De e nya tider, härliga tider, med väldigt korta ögonblick av bilduppmärksamhet! ;)

/Bengan, the zombiephotograper!


Ps. Men en liten tröst kan väl vara, att lätt fångat, e ofta lätt förgånget! :)

 

Inlagt 2013-07-15 18:15 | Läst 2325 ggr. | Permalink
Man kan bli trött på erkända fotografer också. Jag såg Helmut Newton igår på Fotografiska. Vulgärt, minsann. Han vill skaka om betraktaren. Jag tröttnade fort, om jag säger så. Men när han inte var vulgär så tog han en hel del bra bilder. De bästa i svartvitt.
Det är nog bara att konstatera, Bengt. Det är lönlöst att försöka sticka ut. Man drunknar i flödet. Har man tur kan man nog få några beundrare som följer vad man gör och visar. Så det är bara att slappna av och göra sin grej. Det blir inga jordgubbstårtor för min del =)
Svar från Benganbus 2013-07-15 20:55
Håller helt med dig Thomas,
att slappna av och göra sin grej!
/B
Hemligheten heter CAPS LOCK, Bengan. ;)
Britt Andersson 2013-07-15 22:41
Där satt den!

:-)
" Det passiva slukandet av vardagens otaliga bilder är bildålderns analfabetism, en ödesdiger folksjukdom."
Kurt Bergengren
N Thomas Meldert 2013-07-15 21:26
Kurtan e bra han!
Ja, intressant ämne detta! Jo, om man har bilder som nu råkar sticka ut från mängden gäller det också att hitta rätt kanal att visa dom också. Här på FS och även FB verkar ju betraktarna mest föredra och gilla dom mer vanligt fina bilderna som är typ "lätt att förstå"... Publicerar man tex en fin bild på en blomma får man ju oftast fler kommentaren alt gillningar än om man publicerar en "konstig" bild med konstnärligt uttryck, så är det!

Nu kan jag ha fel, men har fått för mig att den stora allmänheten inte riktigt förstår sig på bra foto, visst är smaken delad, men skulle jag tex presentera bilder i Anders Petersen stil skulle nog dom flesta "vanliga" betraktare uppfatta mig som en dålig fotograf.... Eller är det så enkelt att det digitala har förstört synen på hur en bra bild ska vara och allt annat än klockren skärpa räknas inte, och med detta faller också många bilder som sticker ut...

Tja, huvudsaken är att man själv är nöjd med sitt bildskapande, visst är trevlig respons också viktigt och uppmuntrande, men då är frågan vad man ska fota, blommor eller bilder som sticker ut...

Ha en fin kväll! Mvh. Johan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg