Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2028 / "Du sköna nya värld" (Brave New World, Aldous Huxley)

 

Rain Man..

"Microsoft och skype har aktivt samarbetat med NSA Nya dokument som tidningen The Guardian tagit del av, visar att Microsoft och Skype aktivt har hjälpt underättelseorganet NSA att övervaka dess användare." 

"Skype hade dock redan före uppköpet givit NSA vissa möjligheter att övervaka dess användare, helt emot de löften om fullständig anonymitet som skype givit sina användare."

Hela artikeln.
http://www.svt.se/nyheter/uppgifter-om-omfattande-overvakning

Tycker det här känns tråkigt, mycket tråkigt och mycket oroande, och väldigt konstigt att inte våra svenska politiker reagerar hårdare på det här...
Men de kanske beror på att inte så många medborgare heller reagerar på det här...?

Å den som vill, den kan väl stämma microsoft.........

/Bengan

 

 

Fotomässan

 

 

Inlagt 2013-07-13 11:37 | Läst 1861 ggr. | Permalink
Både och, många medborgare bryr sig men för majoriteten går nog detta lite över huvudet. Många kör på "men jag har rent mjöl i påsen" och tänker inte på effekterna detta kan ha i en möjlig framtid.

Politikerna själva tror jag heller inte alla ggr har koll på läget. Vi har fått höra att NSA i USA till viss del mörkat och undanhållit uppgifter för senat och president. För att skydda sin egen verksamhet. Liknande uppgifter kommer in gällande FRA här i Sverige.

Sen är mycket såklart rent politiskt. EU ville utreda USAs spioneri vilket Sverige la in sitt veto mot. Varför? Det visar sig att den så kallade FRA-lagen uppkom genom det faktum att 80% av den ryska internettrafiken går igenom Sverige, så med lite lagändring så var samarbetet med USA och NSA snabbt påskrivet.

Medborgarna klagar sen inte, då detta leder till att man nu, eller kommer att, slippa visum för kortare resor till USA. De kan nu nämligen kolla upp svenska medborgarna direkt mot våra svenska register.

Jag vill inte göra detta till en politiskt färgad debatt, men det är just sådana här frågor Piratpartiet kämpar i. Personligen hoppas jag att de åter lyckas bra i EU-valet och att de kanske även kan få in en fot i riksdagen. Det behövs ett parti som på allvar vill lyfta dessa frågor.
"Regeringen beslutar att följande ska gälla under budgetåret 2013 för Datainspektionen och nedan angivna anslag.

VERKSAMHET
Datainspektionen ska upptäcka och förebygga hot mot den personliga integriteten. Verksamheten ska främst inriktas på områden som bedöms vara särskilt känsliga ur ett integritetsperspektiv, nya företeelser och användningsområden av teknik samt områden där risken för missbruk eller felaktig användning bedöms vara särskilt stor. "

Källa: Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Datainspektionen
http://www.esv.se/sv/Verktyg--stod/Statsliggaren/Regleringsbrev/?RBID=14572

Så som jag tolkar ovanstående är både DI och Regeringen ansvariga att reagera. Fast de kanske inte tycker gränsen är nådd än?
Snapphane 2013-07-13 18:08
Största intrånget just nu får väl sägas att FRA gör. Här döms allt i en "hemlig" domstol utan insyn. Det som Datainspektionen ändå får se, har lett till starka pekpinnar. Något som FRA så att säga "högaktligen skiter i". Så problemet är inte direkt att inget görs utan att så mycket sker i skymundan.
Vill de lyssna på mitt pladder så varsågod =)
Snapphane 2013-07-13 18:16
MEN, problemet är att pladdret även lagras. Så även om oddsen är låga, ser vårt land väldigt annorlunda ut om 10-20 år kan ditt pladder då bli bevis mot dig eller dina barn. Och eftersom de egentligen inte behöver ditt pladder, varför ta risken?

Ett exempel på detta är Holland före andra världskriget. Man förde väldigt noggranna och detaljerade listor på medborgarna, så att kristna kunde begravas med kristna och judar med judar. Och vad mer man nu hade för syfte med det här. Som ni säkert har räknat ut uppskattades dessa listor av nazisterna när de tågade in. Man skulle kunna tror att vi lärt oss av historien, men men...
Det som är än mer intressant i sammanhanget är att säkerhetsstämplingar och hemlighetsmakeriet hos makten ökar. Övervaka neråt men skydda uppåt. Frågan är ju varför de är så noga att skydda sig om nu de har rent mjöl i påsen. Detta även i vårat avlånga lilla hörn av världen.

(sedan måste jag inflika att brave new world världen som Huxley beskrev den fungerar ypperligt till synes utan övervakning. Bland tillräckligt indoktrinerade medborgare behövs den ju inte.)
Finns nog en anledning till att reaktionerna från de styrande är så ljumma. De flesta länder har ju inskrivet i sina lagar att de inte får övervaka sina egna medborgare, så om andra sköter detta åt dem och de sedan byter information med varandra så får de ju full koll? :)
-affe



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg