Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2067 / Den svåra konsten att frysa gatans märkliga ögonblick!

 

Rain Man..

 

Jag vill återknyta till artikeln i DN den 7 juni om Gatufotokollektivet In-Public! Det va fotograferna Nick Turpin, Matt Stuart och Blake Andrews som intervjuades i artikeln, och på utställningen på Snickarbacken i Stockholm visades roliga bilder, jobbiga bilder och obegripliga bilder! Och som man säger, gatufotografins uppgift är inte att besvara frågor, tvärtom ju fler frågor, desto bättre!

Gatufotografi har ingenting med sanning att göra, bilderna innehåller ofta illusioner, och ögonblicken kommer som en blixt och försvinner lika snabbt och du kan tyvärr inte be motivet att upprepa sin handling om du missat något.


Intressant vad gäller de här tre fotograferna, är att två fotar analogt och en digitalt, så både analogt och digitalt verkar fungera bra. Men de analoga ligger några månader efter med att ta fram bildern, och bara det kan ge en tankställare för oss som direkt vill se resultat genom att vända på kameran efter varje bild!

Men vad det hela ändå handlar om, det är att kunna fånga märkliga ögonblick, och inte bara ett gatufotoögonblick. Och då blir det både intressant och svårare, för hur många bilder som man ser i dag på olika gatufotoforum, gatufotopooler, kan kallas för märkliga ögonblick? Ytterst få tycker jag! Även om det är väldigt, väldigt många bilder!

Många sk. gatufotobilder tas ju såklart idag för det är lätt att fotografera på gatan, och gränsen för vad som kallas för gatufoto växlar från olika arenor, eller pooler, men mycket få av dessa bilder är ändå märkliga, eller man kanske kan säga att ytters få är märkligt intressanta!

Så en gatufotograf kanske skulle leta efter märkliga ögonblick, i stället för att ta många ögonblick?

/Bengan

 

 

Skuggvinkel......

 

 

 

Inlagt 2013-06-17 20:50 | Läst 1851 ggr. | Permalink
Tyvärr intervjuades inte Nick Turpin eftersom han fått förhinder. Istället var det David Solomons som tog hans plats.

Undrar om "märkliga ögonblick" är den bästa översättningen.
Det värsta med det här är att man blir så petig med termen gatufoto att man inte tycker något gatufoto är riktigt gatufoto. Mycket av det som kallas/laddas upp som gatufoto är det inte alls i mitt tycke. Bilder i folkhavet är oftast inte intressanta om det bara är folkhav. Jag tycker det ska hända något intressant i bilden som väcker nyfikenhet och frågor men det kan lika gärna vara vackra bilder som Fan Ho:s med elegant komposition.
http://leicaliker.com/2013/01/11/fan-ho-hong-kong-master-street-photographer-1/
Artikeln utmanar verkligen. Idag tänker jag gå dit och se utställningen. För att inspireras.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg