Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2026 / Funderingar på RF Contax G2 efter några månader! Och även på M Leica!

 

Vad vore man utan vänner? Jag har nu under en tid fått låna en Contax G2, tack Staffan! Och har en egen Contax G2 Pg med hjälp av en god vän, tack Gustaf!

Och varför skall jag ha en analog Contax G2 då? Modellen e ju c:a femton år gammal, har ett begränsat objektivurval, är analog och är svår att fota hyperfokal med! Nå'n som har flera bra frågor? ;)

Men så här uppfattar jag kameran: Känslan att fota med kameran är mycket bra!  Autofokusen funkar mycket bra!  Kameran exponerar mycket bra!

Så det e väl de som man behöver, en bra känsla med kameran, att kameran hittar skärpan bra och snabbt och att det blir fint exponerade negativ!? Och så har jag börjat se aningen sämre på högerögat, bara ytterst litet sämre, men då är AF också guld värd i sammanhanget! :)

 

Och att Contax G2 funkar bra för att fota med i en träningslokal för boxning, det får jag ta som en pluspost!

Det har varit en spännande och lärorik tid med lånekameran, jag har upptäckt saker som fått mig att tänka om på flera punkter, och det e bra, att kunna tänka om alltså!  Så nu väntar framtiden! Den nya analoga framtiden!

Men missförstå mig nu inte, Fuji X100 funkar utmärkt, trots att det inte är den senaste modellen och att jag även köpte den begagnad!  Var kamera har sina motiv! Och även M Leica har sina motiv och funkar utmärkt om man inte har för bråttom!  :)

/Bengan


Ps. Om Zeiss gjorde en digital variant av G2, med 24x36 sensor, så man kunde använda objektiven, men bara en kamera alltså, å inte nå'n multifotokommunikationsapparat, det skulle vara intressant! Men en kamera man bara fotar med, har nog en för liten kundgrupp numera tyvärr!

 

 

Inlagt 2013-05-05 09:38 | Läst 2153 ggr. | Permalink
Jag har inte helt gett upp hoppet om att Zeiss skall komma med en fullformats digital mätsökarkamera (men det blir bomsäkert för M-bajonett i så fall). Det finns två omständigheter som talar för: Sony har visat att man kan göra en fullformatsensor i ett mycket kompakt kamerahus, och Kyoceras rättigheter till Contaxnamnet har löpt ut.
Det kommer säkert att dyka upp fullformatare med M-fattning, även om jag tvivlar på en G-fattning, jag tror att underlaget är för litet. Sonys fullformatskompakt är designad så att optiken inte ger de flacka ljusvinklarna som man får från M-gluggarna, det är därför objektivet har formen av ett avloppsrör på den kameran. Så en sådan sensor skulle nog inte funka något vidare i ett M-hus. Om det vore så "enkelt" skulle det säkert redan suttit sonysensorer eller något liknande i M-digitalen, däremot tror jag att flera kommer att snegla på konstruktionen av sensorn man valt i den nya M där man minimerat avståndet mellan plattans ytskikt och pixlarna och kombinerat detta med en form på microlinserna som bättre "styr" ljus med flacka vinklar utan att påverka ljus som faller mer rakt mot plattan negativt, som ju de ocentrerade microlinserna gör.

Men som sagt, när man byggde sonykompakten med fullformatssensor så utgick man ifrån själva sensorn och konstruerade optik och hus efter detta, att man dessutom valde en fast glugg gjorde det givetvis ännu "enklare" att optimera kameran. Lite annorlunda när man går från andra hållet och måste ta hänsyn till de realiteter som redan ges av systemet.
-affe
Ps. andra bilden är fellänkad (om du nu inte vill visa en G2 när man klickar på den förstås ;))
syntax 2013-05-05 18:35
Den existerande Sony-sensorn för 24x 36 är naturligtvis inte aktuell - av de skäl som du anger Alf. Det jag finner intressant i sammanhanget är den långtgående miniatyriseringen av kringtekniken runt sensorn. Rent tekniskt har ju Leica visat att det finns lösningar, och jag tycker att det nu även borde finnas en sådan ekonomi i saken att Zeiss kunde slå till.
Givetvis måste det bli för M-fattning, eftersom Zeiss ekonomiska bas i det hela är att sälja objektiv. En kamera med egen fattning (G-bajonett) är därför inte ekonomiskt intressant för Zeiss.
alf109 2013-05-05 18:51
Jo jag tror att det först är nu som tekniken riktigt är "i mål" för att göra en Ikon digital eller vad man kommer att kalla den. Sedan får vi se om Cosina hakar på med någon Voigtländervariant. Hur som helst kommer det säkert att dyka upp eftersom kameratypen och objektiven har sina trogna anhängare som tycks vägra att dö ut, jag är ju själv en av dem. ;)

Förresten skaffade jag den nya Zeiss Biogon 25:an till Leican, och den presterar vad den lovar i såväl skärpa, teckning och motljusegenskaper, dessutom har den låg distorsion, ett riktigt fint objektiv till rea-pris (i Leica mått mätt) med andra ord. :)

-affe

Ps. hehe, dessa rättstavningsprogram kan vara ganska kul, motljusegenskaper rödmarkeras och förslag till ändring är: trosgemenskaper. ;)
syntax 2013-05-05 19:39
Ha, ha - den var bra Affe!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg