Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2011 / Därför är jag en äkta zombie!

 

 

Sönner Tväråklumpen i bakgrunden. Åkte på den första gången för en tjugofem år sedan.


Zombie (ordet är direkt hämtat från engelska) är i främst den karibiska versionen av voodoo en människa vars sinne behärskas av en annan eller vars viljeförmåga helt försvunnit, alternativt en död människa vars kropp återfått livet enbart i så måtto att den kan röra sig och eventuellt utföra en mästares order. Det finns mycket få vetenskapliga belägg på verkliga zombier. (Wikipedia)

Men dom finns! I alla fall nå'n gång i vinterlandskapet! Men i stort så är telemarksskidåkningen ett avslutat kapitel! De va nog litet för svårt för de flesta normala skidåkare! ;) Å så går det inte tillräckligt fort! Å så kan man kan inte åka i det brantaste backarna!

Ni känner igen det va! Det låter nästan som analogt kontra digitalt! Varför använda gamla och långsamma prylar när det finns mycket bättre och nyare? Å det kommer nyare hela tiden! Progress liksom!

Å det har även kommit "modernare" prylar i telissammanhang! Plastskor och kortare och bredare carvingskidor och säkra utlösningsbindningar om man skall göra en toppbestigning!

 

Toaletten i kabinbans ena korg! Å det känner nog inte så många till, även om dom åkt kabinbanan många gånger!

Och så har några Åre-bor börjat åka telis igen, tror dom i alla fall enligt en Åre-tidning! Men nu e det plastskor som även här som sagt, breda skidor, säkra bindningar! Men det här e inte äkta telis! Det här e bara selleri!

Så här är det!
En äkta telisåkare har läderskor! Och kabelbindning! Och skidan skall funka i skogen, i motionsspåret och på fjället, antingen med fästvalla eller med stighudar, och så skall det gå att köra bil i de här läderskorna! Nu talar vi om riktig telis alltså! ;)

Nu säger såklart den "moderne" telisåkaren, utveckling, progress!
Jag säger park-telis! ;)

 

Hittade faktiskt ett par äkta ledertelisdojer hos Röda Korset i Järpen! Tyvärr va dom inte i min storlek, annars hade jag köpt dom för att ha i reserv!  

 

 

 

Som sagt, en riktigt äkta telis-zombie, han har läderskor, kabelbindning och tjugo år gamla Åsnes-skidor och gör så'na här vackra svängar i vidpackad snö på hemvägen i den nedåtgående solen! Å varför svängarna inte e så där väldigt jämna, det beror på att man måste läsa terrängen under åkningen, då det är vindpackad snö. Det har inte varit nå'n skare än och det är ingen riktig botten, utan man måste lägga svängen där snön inte e så hårt packad, för det ser man som sagt under åkningen! Så nu vet ni även det!

/Bengan The Zombie

Ps. Kommer i en kommande blogg att berätta om dagsturen till Hållfjället. Skoter dit, skidor hem! För det e ganska mycket utför tillbaka till Edsåsdalen! Det kallar jag progress! :)

 

Inlagt 2013-04-19 07:49 | Läst 2661 ggr. | Permalink
Min gamla flickväns ena syrra och hennes kille kör mycket telis, de ledsnade på det vanliga utförsåkandet och gillar dessutom att gå på tur. Nu är de ju uppväxta på sådana där brädlappar och har stugor i Duved, så de söker säkert något annat än de flesta som åker dit då och då. Sist jag hörde något hade de börjat åka bräda också för att få lite nya variationer i åkandet. Men det var kul att umgås med dem däruppe, befriande att se folk som bara klev i ett par skidor, vilka som helst, och åkte (bättre än de flesta). Även min gamla flickvän hade känsla för detta, liksom de flesta som lärt sig något som barn.

Men jag tror att det ofta är så, de som är riktigt duktiga på något passerar impstadiet och har "modet" att testa på något som ligger lite utanför de rådande strömningarna. :)
-affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg