Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 302 / Prisvärda Leicaobjektiv, HCB, och så var'e Ellens i morgon och kanske även Svenska Kort!?

 

Om man har en M Leica eller en gängleica eller en RF Canon, så finns det många objektiv att välja på!
Eller man har många "objektivpenslar" att välja på,  så kan man också formulera sig!

Man kan ha ett Zeissobjektiv, tex 1,5/5 cm på en Leica IIIc, eller ett Jupiter-9 på en Leica M4, eller ett Canon 1:2/35 mm på en gängleica, eller en Summitar på en Canon P.....  :)

 


Här är det ett Jupiter-9 1:2/8,5 cm på en Leica M4. 

Jupiter är en replika/kopia av Sonnar 1:2/8,5 cm, så det är en bra konstruktion. (Det är inte bara ryssarna som kopierat Sonnar-konstruktioner,  även Canon och Nikon har gjort det)
Den här Jupiter-gluggen är tillverkad 1959! 

 

 


Här sitter en Jupiter-3 på M4:an.  (1,5/5 cm)

Å priserna på dom här ryska gluggarna är resonabla!  Det rör sig om c:a 500-1000:-

(Se'n tillkommer bajonettmellanringen för användning på M Leica)

 


Här sitter Jupiter-12 på en Leica IIIc och på en Nikon S2.  Nu undrar förstås vän av ordning hur det funkar på en Nikon RF med den olikhet i stigning och anslag som finns mellan Contax/Kiev och Nikon!

Här kommer hyperfokalen in igen! :)

Men först så sitter en Jupiter-12 i den yttre bajonetten på Nikon S2, så då slipper men problematiken vad gäller stigningen på den inre normaloptikfattningen, för Jupiter-12 har som alla vidvinklar till Contax/Kiev/Nikon RF en egen "avståndsgänga" inbyggd!  :)

Och det som blir kvar är då de aningen olika anslagsmåtten, som måste fixas!
Men det fixar hyperfokalen lätt på en vidvinkel!  Det hamnar inom skärpedjupet! :) 

Och vad gäller att ha en Jupiter-12 på en Leica IIIc, så blir det en liten nätt utrustning, dock måste man ha en extrasökare, här är det Voigtländers fina metallsökare som sitter på båda kamerorna.

 

 


Å innan jag glömmer bort det, i avdelning "objektivpenslar" alltså, så här är det HCB med en Leica M6...tror jag?
Med en Summar eller e det en Summitar!? 

Kan HCB, så kan väl vi också använda litet "underliga" gluggar på våra leicor!?  :)
Å inte bara använda Leica ASPH-objektiv som en del ungdomar tvångsmässigt gör!   ;) ;)

 


Å här är det Jupiter-12 på en Leica M4!

 

Ok, nu måste jag sluta, har bilbesiktning i morgon och måste ut och kolla litet på bilen innan det mörknar! :)

 


Stämningsbild!  Skymning över Gnesta Station!  :)  När pendeltåget kommer in så är det liv och rörelse i fem minuter...   :)

 

 

 


Och i morgon onsdag, så är det Lattedax igen på Ellens Bageri på Hornsgatan 32!

Jag va faktiskt där och fikade i går också... ursäkta!

Och för den som vill, så kan vi efter fikat på Ellens, avsluta i "Porschebutiken" , eller "radioaffären" eller "The Hornsgatan Leica Shop", även kallad Svenska Kort! :)

 

Väl mött! 

Mvh Bengan

 

 

 Postat 2009-03-17 12:41 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 300 / Ellens nu på onsdag, Melodifestival "please, please" samt RC Heli, och en bra Canon RF samt Nikon strul..

 

Som sagt, fika på Ellens Bageri, Hornsgatan 32, nu på onsdag. Vi startar c:a 14.30 och håller på till 17.30.. kanske ända till drygt 18.00 och blir se'n "utslängda"! ;) :)

Och alla är välkomna, även om ni inte varit på loppis nyligen! :)

 

För övrig så körde Roffe och jag agility i går söndag, så jag har litet ont i hälsenan i dag...

Roffe började med att skälla ut en större hund i träningsarenan, så den större hunden måste lämna lokalen när Roffe och jag körde vårt pass.
Men det gick bra i träningen, vi hade inte tränat på en månad, men Roffe hade tränat mentalt, jag hade gett Roffe en bok av idrottspsykologen Willi Railo som han läst under tiden vi inte varit på träningen. Han visualiserar vissa moment i träningen, då upplever hans hjärna det som en riktig träning, och rörelserna fastnar... :)

Vi tränar också vid våra skogspromenader, jag pekar på olika saker, träd, stenar, och Roffe kutar runt träden, upp på stenar...och får godis!  :)

 

Ok, men innan dess, i lördags, så va det Melodifestivalen och där kom ju bästa låten på andra plats!
Men den som vann va också ganska Ok!

 


Innan vi satte oss framför TV i lördags så tog vi en promenad på Sörmlandsleden samt kollade på svågerns nya Nitro-T Rex RC Heli.

 


Motor med bränsleslangar.

 

I dag skall jag in till sta'n med några bilder för att "justera en utställning" och se'n fota litet i Slussen.

 


Vad gäller Canon RF så fanns det en del framåtriktade konstruktioner på 1950-talet, en av dom va Canon P, som kom 1958.  Canon P såldes i c:a 88.000 ex. 


En Canon P med 1,5/35 mm.


Canon startade sin kameratillverkning c:a 1934 med Leica-kopior.
Canon P är en litet fin gatufoto-RF-kamera! Den har leicagänga för optiken, så då har man mängder av optik att välja på, och en sökare 1:1 med inspeglade parralaxkorrigerande ljusramar för 35, 50 och 100 mm.


"Leicagänga med avståndsrulle!

 


Å en infällbar vev för returspolningen!

 

 


Å ganska kompakt trots en ljusstark optik!

 

Vad gäller Nikon RF så hade dom gjort ett litet underligt vägval vad gäller objektivfattning då dom startade sin RF-kameratillverkning på sent 1940-tal.
Nikon kopierade Zeiss-Contaxfattning, men med med ett annorlunda anslagsmått samt en litet annorlunda stigning för normalobjektiven (men tog ändå contaxfattningen)...!?
Varför??  Bra fråga!!
Nikon har själva inte riktig kunnat ge något bra svar på den här frågan, ett svar som man kan tro på! ;)
Se'n att det blev det en del fina kameror,
det är en annan sak, men den här frågan kvarstår, varför kopiera en fattning, men ändå inte gå hela vägen!?

 

Ok, slut för idag! 
Å glöm inte Ellens på onsdag!  :)

/Bengan

 

 Postat 2009-03-16 08:11 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 299 / Leicaobjektiv med problem, men som löste sig efter kriget och så Roffe, den tankeläsande hunden..!?

 

Fast jag börjar med Roffe den tankeläsande hunden, så ni alla Leica-aficionados, ni får vänta litet på det spännande jag tänker berätta om Leicaobjektiv.
Och försök inte hoppa över det som handlar om Roffe, för det är också intressant och oförklarbart!?

"Väcktes" i dag 06.30 av min fru som skulle stämma av litet innan hon gick till jobbet.  Se'n va det bara å sätta sig och fika med smörgås och läsa DN och SN. Litet lyxigt er'e faktisk, att hinna läsa två tidningar på morgonen!
Det hann jag aldrig med när jag jobbade. Men nu er'e faktiskt litet annat också. Upptäckte redan i går kväll att värmepellets skulle behövas inhandlas före helgen. Så det va bara å fika klart, plocka bort litet prylar ur bilen, men först gick Roffe å jag på en morgonpink i skogen!  :)

Vi kör alltid litet träning samtidigt när vi är ute, Roffe börjar bli bra på att se på mina tecken vad jag vill att han skall göra.
Inte så mycket snack alltså, hundar har svårt för det, utan mer finlir!  ;)

Se'n hem och byta kläder. När jag håller på att klä på mig så sätter sig Roffe i hallen vid elementet och bara tittar på mig..... Han bara tittar på mig..
Jag hade tänkt låta honom vara hemma. Han klarar det bra...  ( Men min fru brukar säga till mig: "Men du klarar det inte så bra !" )


Och jag fattar det inte, jag klär ju på mig som vanligt, precis  som när Roffe och jag skall gå ut, men han genomskådar mig på något sätt!!!Han sitter bara och tittar på mig...
Å titta människor i ögonen nå'n längre tid brukar inte var hundars starka sida..
Men här!!!  
Å hur tror ni det känns??   Jag försöker stålsätta mig, för jag är en hårding..... men det funkar bara i nå'n sekund, se'n så säger jag,  "Ok Roffe, du får följa med såklart, men skvallra inte för Matte!"

Men frågan kvarstår, vad händer, läser han mina tankar, eller....?  Vad är det som gör att han anar att jag tänker låta honom vara kvar hemma??

 


"Fattar du inte husse, vi skall ju alltid vara tillsammans!! Och jag kan räkna pelletssäckarna åt dig, så du inte lastar in för många i bilen!  On the Road again Husse, du och jag!!"

 

 

 


"Hallå!! Nu räcker det med säckar, vi tar resten av säckarna i nästa runda!"

Skönt med "massäck" som håller koll på chauffören! 
Å ni som inte vet vad "matsäck" eller "massäck" betyder i så'na här sammanhang, använd internet!
Tror Wikipedia förklarar!  :)

 

 

"And Now for Something Completely Different!" ;)

Leica hade problem på 1930-talet vid sina optikkonstruktioner, då bara Zeiss hade en fungerande teknik att antireflexbehandla optik, och hade även patent på det.

Så när Leica gjorde några bra optikkonstruktioner på 1930-talet så va dom problematiska att använda i dagsljus/solljus. (Men det talade man inte så högt om hos Leica....) 

Leica kom också med en spännande och avvikande konstruktion 1939, Summitar 1:2/50 mm. Men problemet va att optiken hade sju linser i fyra grupper, och fyra grupper de va en grupp för mycket för att det skulle bli riktigt bra utan antireflexbehandling. Annars så va det en framåtriktad objektivkonstruktion.


Här står från vänster en Summitar, sedan en inskjutbar Summicron och baktill en fast och modernare Summicron.

 


Här e en genomskärning av Summitar 1:2/5 cm

 


Och här en tidig Summicron...ni ser vad som hänt va?

Man kunde "lösa upp" några kittningar i Summitar-konstruktion, och fick då flera fristående linser att jobba med för korrigeringar, och det blev Summicron, allt tack vare att man fått tillgång till Zeiss antireflexpatent! 
(Tyska patent hade blivit förverkade av segrarmakterna efter andra världskriget, så nu va det fritt fram vad gäller att använda Zeiss antireflexbehandling! Och även japanerna kunde komma igång med bra objektiv)

Så var'e med det!

Och även Summitar tillverkad 1945 eller 1946 (har två uppgifter) blir nu antireflexbehandlade av Leitz.  Och Summitar, antireflexbehandlad, det blir då en mycket bra optik, kanske inte riktigt i klass med Summicron, men ändå mycket, mycket bra!

 

Å så ett kameratips.
Tips på en universalkamera!  Mao, det här e allt man behöver! :)

  
En svart Leica M6 med ett Summicron 1:2/35 mm och Tri-X!  :)

 

Nu skall jag ta en kopp kaffe! Har köpt en äppelmuk på konditoriet! :) Tycker jag är värd det!
(Roffe sover, tror han e trött i huvudet av all pelletssäckräkning!?)

 

/Bengan

 

Ps. 
Tango...Milonga de amor...Gotan Projekt.   Svartvita bilder! :)
http://www.youtube.com/watch?v=UYjXm63DKQ0 

 

 Postat 2009-03-13 14:31 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 298 / Om Bildsmaken här på FS, Mikael Wiehe, Leica M6 med motor och Paco de Lucia m m...

 

Ok, va på koncert med Mikael Wiehe i går. Mikael e bra, han e min årgång! En del av hans nya texter handlar om hur han har handskas med sin relation, mycket mänskliga och varma texter.
Så jag missade Man U och Inter i går!  ;)


Annars går dagarna, och tycker inte jag hinner nå't på dagarna, det kanske är så när man e pensionär...? :)

Startade i alla fall dagen med fika vid 07.30 och började läsa DN, sen mera läsning,(om hjärnan, min fru har köpt en bok om hjärnan, hon tycker det är bra för mig att läsa om hjärnan..?) och efter det så började jag fundera på ev. branvärldar i fysiken, och va tvungen att kolla i en annan bok och fortsatte se'n med DN Kultur och se'n ut och handla och se'n städa och ut igen å köpa lim då min lilla och svårflugna helikoptern gått sönder av någon konstig anledning!? Har även varit ute med Roffe två gånger och en av gångerna kastat boll på ett gärdet en timme och se'n hem och flygit litet helikopter, (måste träna helikopterspakning), och se'n lagat mat till min fru (matlåda) och kollat litet i pelletsmaskinen och skurit till en passepartout och lyssnat på nyheterna (och ekononomiheterna) och sorterat bilder och funderat/planerat lite på nästa "fotoföreläsning"  så jag har knappt tid för en blogg i dag...
(Ursäkta en del stavfel?)

Och jag fattar inte vad tiden tar vägen? Om den nu gör det?

Funderade ju på tiden i en tidigare blogg, tiden kanske bara e en illusion alltså, och det som händer, och som vi tror e tid de e kanske bara andra huvudsatsen i entropin...? En rörelse/flöde mot ett förfall...   ;)

Och den som tänker efter litet, inser att universum kommer att upplösas/försvinna!! Shit!!!

Ok, men medans vi väntar, så berättar jag litet om M Leica!  Då blir väntetiden litet roligare liksom! För oss förryckta i alla fall! Som inte bara gillar magisk teater utan även magiska kameror! ;) :)

 

 


Om man tittar på tidsratten på en Leica M2, eller M3, så syns det små märken där filmframmatningen kommit emot när den fälls in. Ni ser det lilla märket under 1000. Det är också det tydligaste/kraftigaste märket på tidsratten, och då tiden står på en 1/125, så har den tiden använts mest under åren! :) 

Såna här finesser finns inte på senare M Leicor!  Sorry Affe och Micke och Krister och Johan! :)

 

 


Men på senare M Leicor kan man sätta på en "motor!" Även om det står M4-2 på den så funkar den även på en Leica M6! Och är den bra då?
Nja...den matar fram filmen så det hörs i alla fall, och avtrycket åker upp och ned...
Men kameran blir i alla fall stadig att hålla i ! :)

 

Såg en modefotograf i Rom på 1990-talet som hade en M6 med motor. Å varför? Funktionellt? Praktiskt?
Knappast, men det finns andra värden i livet! :)

 


Här syns motorkopplingen, det är den lilla runda blanka grejen på undersidan.

 

 


Å visst er'e litet subtilt när man skall kolla så filmen hänger med i frammatningen på en Leica M2! 
Det enda som rör sig är de två små röda prickarna på returspolningsvredet! :)

Men det här vredet har dom nu satt på en nyare M Leica!
Så ungdomarna får en slags "Retrokamera" i stället för en RIKTIG M Leica!  ;) :)

 

 

 


Å så Roffe med boll i snö!
Han gillar att jag kastar boll, men man får vara litet observant med bollkastande, vi människor tycker ofta det är kul, men hunden han hetsas av det, om det blir för mycket av det goda, och det gäller att låta hunden ha bollen ett tag efter att han fångat den, och se'n avsluta utan boll,  så han får nosa ner sig och lukta av sig för att komma ned i varv. 

 

 


Fast visst e det kul när han kör ned nosen i snön för att hitta bollen! Tycker jag i alla fall! ;)
Ursäkta Roffe! :)

Å på söndag er'e agilty med Roffe, det tycker han e kul! Hyffsat kul tycker jag som måste försöka hänga med.... 

 

Tja, inte så mycket mer i bloggen i dag, måste nu ned på biblioteket och kolla på en fysikbok och en hundbok se'n se om det finns nå'n semla kvar på Humbles Konditori! :)
 

/Bengan

 

Ps. Glömde, "Om bildsmaken här på FS" så va det ju också. Men om den tänker jag inte skriva något! :)

Och sitter och tittar litet på Youtube, när jag skriver bloggen, musik till arbetet så att säga!
Och det finns en del...
Brukar bara kolla på teater, musik och film! Men det räcker ganska bra för mig!


Hittar Cristina Branco...Fado
http://www.youtube.com/watch?v=yejaUUBqtr0&feature=related

Men tycker nog Amalia Rodrigues hade en bättre röst...


En favo, Joe Cocker
http://www.youtube.com/watch?v=Wr-XlnZalWQ&feature=related

Å så film 8 1/2
http://www.youtube.com/watch?v=f8kMpU0sUWM&feature=related


Och en av mina favoritfilmer, Hero..
http://www.youtube.com/watch?v=98K39Gpzl5Y&feature=related


Och Paco de Lucia igen....
http://www.youtube.com/watch?v=p0Qe_UN2cdY&feature=related

 

 

 

 Postat 2009-03-12 17:47 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 298 / Onsdag å Zlatan/Mikael Wiehe, en liten grej på en M Leica. (Om den är så viktig)

 

Hela livet är ett val! Vad skall jag välja? Väljer jag fel om jag inte väljer rätt? (Om jag inte missminner mig va det en artikel om det här för några månader sedan i DN?) Om att vissa människor har svårt att välja...
Och i dag är det ett sådant val!! ;)

Jag har biljetter till en föreställning med Mikael Wiehe och samtidigt är det fotboll på TV. För att förklara det litet så har vi ingen TV, och jag läste det här nyss i DN, om fotbollen alltså!  Hade ingen koll på att Manchester U och Inter skulle mötas i kväll, men nu vet jag... :(
(Som sagt, vi har ingen TV, och det går bra ändå för grannen har, och när det är nå't intressant så kan vi se det där.)

Gillar fotboll, bra fotboll alltså! (vad bra fotboll nu är!?) Eller man kan säga så här, gillar att titta på fotboll på TV.... nå'n gång då det är bra fotboll, som jag tror det blir i kväll mellan Manchester U och Inter.

Jag har mycket dålig koll på spelarna, vet såklart vem Zlatan är och han Ronaldo...  några mer namn kan jag inte..
Men fotbollen har nå't intressant i sig, kan inte riktigt förklara det... Det händer saker över hela planen, olika spelare rör sig mot olika positioner och bollen är på väg till någon av dessa platser, beroende på hur spelare rör sig, ELLER tänker röra sig.....Det verkar som om många olika händelser verkar vänta på att få förverkligas... 
Och plötsligt så sker något helt annat!!
Det kanske är det här det fängslar mig i alla fall, att sitta och se olika kombinationer som kan uppstå, å så sker nå't helt annat! Och så blir jag förundrad över den bollskicklighet som många har!! Och dom som inte har bollskicklighet, försöker tyvärr ibland kompensera det med en del spelförstörande saker... men så är det!

Så jag gillar fotboll, speciellt på TV, å det känns ärligt på nå't sätt!  Många Tv program upplever jag som uppdiktade dukumentations-såpor!  Höll på att skriva sopor!  ;)

Direktssänd fotboll är här och nu! Och i stort sett rent från fåniga infantila reklamavbrott. 
Därför gillar jag fotboll på TV, och i kväll ha det suttit bra!  å Kanske med en öl till! :)

Men Mickael Wiehe är också bra! Mycket bra!! Och sån't är livet, man måste välja!  ;)  Å det här är ju rena lyxvalet!!  ;)

 

Vad gäller M Leica, så kom ju den lilla kragen runt låsningen av objektivet tillbaka på Leica M6. Den fanns på Leica M3, sedan va den borta. Även om det inte kunde hända så mycket, så kände i alla fall jag en litet osäkerhet, men nu är allt bra igen på Leica M6!

 

Å så Roffe..  :)


Här e en fjällbild på Roffe! :) Ställde honom i motvinden så öronen blåste upp! :) :)  Tror inte han tog illa upp!

 


Så här ligger öronen normalt! :)  Ursäkta Roffe, inget elakt menat med förra bilden!

Mao snart dags för en förstarundan med "Snöleoperden!"  ;)  Roffe, våran "gårdshund", han får fnatt när det kommer litet snö, och blir det några decimeter snö, så blir fnatten ännu större!

Han får just nu kuta fri på gärdena, och när det är snö så startar han med att kuta runt i cirklar, c:a hundra meter i radie!  Sedan jämfotahopp, där han förflyttar sig en fem sex meter i luften mellan upphoppen!? (Så gör han också när han fått korn på nå't...?.)
Det blir en snabb förflyttning och samtidigt ett hopp för att få koll/utsikt, på nå't sätt..

Det va litet om den här dagen, inget Zlatan men Wiehe i ställe och M Leican är såklart alltid med!  Även i kväll hos Wiehe, men sannolikt blir det inte nå't foto av honom, men det kan bli nå't i foajen, där det finns människor.  :)


/Bengan


Ps.
Å glöm inte att läsa något av Kurt Bergengren, tex "Det är nödvändigt att fotografera", ni som vill få fotografiska idéer som aldrig blir inaktuella!

 Postat 2009-03-11 08:05 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 955 956 957 ... 1020 Nästa 

Tidigare blogginlägg