Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4594 / Va va det jag sa! Om Gatufoto alltså! :)

Joakim KE Johansson skrev några bloggrader om gatufoto och dess nutida utarmning tidigare! Och jag va den första som kommenterade i bloggen! För jag anade att det här ämnet va tändvätska, eller en bra accelerator, för att tala pyromanspråk! :)

Men en sammanfattning av dagens Gatufoto, nu när alla kan fota, det är att gatufoto blir nog som man själv tycker! Och om nå'n tycker annorlunda, så se upp, det här e internet! Här finns många dolda gatufototalanger som ingen lyssnat på innan internet! ;)

Kul och att Joakim tar upp begreppet Straight Photography! Tror att fotohistorien har mycket att lära! Historia överhuvud taget har mycket att lära! Och även hjälpa till så man inte behöver upptäcka saker på nytt igen! Eller i vårt ämne, att inte behöva fota så mycket i onödan! För vill man nå ett mål, att då springa i cirklar är ingen bra plan för att komma framåt, även om man får många gillanden för den här rundgången! Men man väljer ju själv!
Å andra sidan, vet man inte om något alternativ, så vad e valet?

Och vad gäller dagens gatufotande, så visst har det blivitt lättare att fota på gatan! Men en nästan automatisk digitalkamera, med ett obegränsat antal bilder, en kamera som i stort sett söker motivet/skärpan själv, en kamera som kan fjärrstyras via fickan, och där man kan fota utan att upp kameran till ögat, eller så tittar man åt höger när kameran fotar åt vänster, vad ligger det svåra där?

Nu finns det säkert förklaringar som, "men det är nu man kan ta de där bilderna man inte kunde ta förr!"
Ok då, men när kommer de där bilderna då?
Digitalkameran med all den här hjälpteknik har ju faktiskt funnits några år nu! ;)

Å för att inte sätta eld på hela skogen, så rundar jag av nu!
Och alla blir saliga på sin fason! Det här e litet av religion liksom!

Här e en intressant grej som jag hittade på näter! Intressant tycker jag i alla fall!
https://www.youtube.com/watch?v=E10Z5_3C19s

/Bengan

Ps. Joakim KE Johansson! Jag tycker det e oschysst att ta upp det här gatufotoämnet i din blogg! Jag har ju sett hur många inklick du fått! Bara komma å gästspela i bloggarna, å få så många inklick, de e inte schysst! ;)
Men kul! :)Postat 2019-05-03 09:32 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4593 / Fotofikat på Tratten i Sötälje i dag! Å en Sonnar höll jag på att säga, Jupiter-3 menade jag såklart!

Fotoboks eller bildfika kanske man kan kalla det här! Nåja, en och annan kamera va det såklart också på bordet! Å det verkar även vara på modet att göra små bildalbum! Sven hade gjort en sådan! Kul och trevlig grej! B.Å har gjort en sådan tidigare med bilder från England! Jag börjar känna pressen på att göra nå't själv!

.Och så hade nå'n plundrat Biblan på fotoböcker! ;) Men inte de här böckerna som syns på bilderna, det är blädderexemplar! Alltså, biblioteken rensar ibland ut böcker, och man verkar gå efter hur många gånger boken har lånats ut! Och då fotoböcker, även med berömda fotografer, inte lånas ut så ofta, så rensas dom såklart ut efter ett tag! Å då får någon som e litet uppmärksam på det här slöseriet, köpa eller rädda den här boken för en tjuga typ, eller va den kostade!

Så e're numera, de e mängder som premieras! Många gånger e bäst! Många bloggar e bäst! Många bilder e bäst!
Ok, ni fattar galoppen va! Så ös på nu med många bilder! ;)

.

Vad gäller det retrofototekniska, man kan nog även kalla det för återvinning, så har jag hittat en Jupiter-3 från 1953, som sannolikt är ett examensarbete från Krasnogorsk! Alltså, när man började få slut på det tyska optiska glaset i Krasnogorsk, och är väl inkörd och upplärd på Jena-maskinerna, med hjälp av de tyska optikspecialisterna som man tagit med från Jena, då gör man ett så'nt här examensarbete! Jag kan inte se det på annat sätt! För den här Jupiter-3 optiken e så nära originalet, Sonnar 1,5:an alltså, som man kan komma! Kul och trevligt!

Hur som helst, sammanfattning av dagen, mycket trevliga fotofikaträffar det här!

/BenganPostat 2019-05-01 22:52 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4592 / En Summicron med en liten skruv på ena sidan av M-adaptern...? Kanske...

Men har ingen aning såklart, men visst blir jag nyfiken så här efteråt!  Men Ok, på den tiden så hade jag inte så djuplodad kunskap om den här ev. skruven på optiken, jag va ganska ny på de här med Leica! Å varför köpte jag en så'n här kamera med optik då på tidigt 1960-tal? Det va då som nu, man köper såklart den kamera som de kända fotograferna eller fotoidolerna fotar med, för då borde man ju ta lika bra bilder som dom tar! En analys lätt som en plätt liksom!

Här e en bild till från det glada 1960-talet!

.

Ok, men nu e nu och snart e det Fotofika på Tratten i Södertälje! Kl 14.00! Och optik idag blir en 20 mm! Måste hänga med i retrovidvinkeltrenden, och även få slut på en filmrulle i kameran!

.

För den optikintresserade! Så här ser konstruktionen av 20 mm Russar ut!
Ingen dålig grej!

/BenganPostat 2019-05-01 08:53 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 

Tidigare blogginlägg