Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3343 / How to lubricate Jupiter-3 USSR lens * UPPDATERAD *

.

* Optiken är nu genomgången! Här sitter den på M Leica! :)

.

Men den fungerar utmärkt på en Fuji X-E1 också!


Här nedan är en bra och tydlig instruktion om gör göra ren avståndsgängan invändigt på ett Jupiter-3 objektiv! För efter ett antal år, femtio typ, kan fettet i avståndsgängan bli som skidvalla, kladdigt och trögt, och då måste man valla om! ;)

Och att bibehålla alla avstånd i optiken är viktigt, speciellt om man skall ha optiken på en mätsökarkamera där optiken/kammen på optiken, styr avståndsmätaren i kameran! På en digitalkamera, där man ställer skärpan via displayen, är den här exaktheten inte så himla viktig, men jag tycker man skall göra rätt!

Så titta och lär!

https://www.youtube.com/watch?v=6p_1io9VtUE

/Bengan

Ps. Det är litet bråttom i slutet på filmen, så där kommer bländarinställningen inte helt rätt! Men det funkar såklart ändå! Men det blir aningen tveksamt för en estet! ;)Postat 2018-09-25 08:54 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4331 / Intressant föresläsning om Jupiter-3 :)

https://www.youtube.com/watch?v=iqzssnN0k5o

Sätt på den autogenererade engelska texten, då blir det roligare! :)

/BenganPostat 2018-09-24 20:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4330 / Man måste ta sitt ansvar i den sociala mediatiden! Å inte bara berätta det som e bra!

Jag har ju skrivit en del om Sonnar 1,5:an och efterföljaren/replikan Jupiter-3! Vill bara varna litet! Ta det nu lugnt och sitt i båten, jag vill påminna om att det här en en gammal optik (optikuträkningen e från 1930-talet) optiken e bökig att fota med och inte så skarp som man tror! Kolla på bilden här ovan så fattar ni! Så himla skarpt e det nog inte! Kolla på ögat så fattar ni bättre!

Mao, det finns säkert modernare optik som e mycket bättre, och framför allt så går det fortare att fota med moderna grejer! Bråttom, fort, å mycket e dagens trend! ;)

Jag bryr mig liksom,
därför varnar jag för det här gamla och långsamma objektivet! :)

/BenganPostat 2018-09-24 16:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4264 / Djur i fångenskap, e de det vi också är? ;)

Morgonläsning:  (Forskning & Framsteg)
"Vilda djur får sällan åderförkalkning, medan djur i fångenskap – exempelvis apor, grisar, elefanter och fåglar – ofta får det. Detta talar för att minskad rörlighet och mindre hälsosam kost är centrala för sjukdomen, kanske även stress".

"Staffan Lindeberg, docent i Lund, har studerat befolkningen på ön Kitava, Nya Guinea. Ännu på 1990-talet levde de så gott som opåverkade av västerländsk livsstil, odlade sina rotfrukter men levde annars på fisk och skaldjur. På Kitava var inte hjärt-kärlsjukdom ett känt fenomen. Befolkningen hade inte träffat någon som haft typiska symtom i form av bröstsmärtor eller förlamning efter stroke. Plötslig oförklarlig död, som man ser vid hjärtinfarkt, var inte heller känt."

Ok, de va det om det, å i dag er'e måndag, och det va frost i Gnesta i morse, även uppe på högplatån! Men de e bara å gilla leget liksom, å pelletspanna på!

Annars e vädret fint, så det kan bli en fin, å litet längre promenad med Roffe! När han vaknar! :)

/BenganPostat 2018-09-24 08:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 4329 / Jupiter-3 igen! :)

Fick en påminnelse från Nykvarn i förra eller va det förrförra bloggen om mera bilder! Så jag tog några bilder med den gamla Jupiter-3:an i dag, och visar här en av bilderna! Å jag tycker skärpan räcker! (Kamera e en Fuji X-E1) Å för övrigt så skall man inte visa för många bilder, för då går det lätt inflation i det hela och tittare kan även bli litet blasé efter ett tag, även i Nykvarn! Och skall man visa massor av bilder hela tiden, "varför filmar man inte då i stället", så va det någon som sa till mig! Säger inte vem som sa det! :)

Nåja, fältet e fritt på internet, det har ni nog märkt va! Man gör som man själv tycker och låter andra filma! ;)

Ok, till bloggämnet! Jupiter-3 från 1951!
Det här e en gammal glugg som inget skulle ha brytt sig om om den låg i en skrotlåda på en loppis! Utom jag! :) Men det e inte så konstigt, marknaden styr oss, och då e det Nikon, Canon, Leica och liknande grejer som gäller, för dom har man ju läst och hört massor om! Å det e bra, för då blir det inga överpriser på typ Jupiter-3!

.

Fast den här optiken e ju litet bökig att fota med! Just genom att den e avsedd för Contax/Kiev-kameran, och för att då ha optiken på en M Leica eller en Fuji X-E1 så krävs en adapter, för optiken har ingen avståndsgänga! En adapter för c:a en två och ett halvt tusen typ! Tror jag gav fyra hundra för optiken...?
Och så har optiken ingen klick-bländare heller, och bländaren tar man ofta tag i när man vrider in skärpan! Och litet annat smått och gott att tänka på! Och efter att ha tittat litet extra på den här optiken, så e jag inte helt säker på att det e en helt äkta Jupiter-3 heller, men det kan jag otroligt lätt stå ut med! Ni fattar va! :)

Nog för idag!

/BenganPostat 2018-09-23 19:58 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg