Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4302 / En icke antireflexbehandlad Sonnar 1,5 / 5 cm från 1932 i strålande sol! :)

Alltså, jag tog några bilder med Sonnaren från 1932 när vi fikade på Viksängen i Södertälje i dag!  Inte bästa läget, sol nästan rakt in i optiken! Men ändå! En icke antireflexbehandlad optik från 1932, med en aningen repig frontlins! Tycker resultatet duger! Och hade jag inte sagt vilken optik jag använt, så misstänker jag att ytterst få sett något! ;)

.

.

.

Här sitter optiken via en adpter på min Fuji X-E1. Jpg rakt ur kameran, manuella inställningar!  :)

/BenganPostat 2018-08-29 17:39 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4300 / Varning! Nördinfo för Sonnar 1,5/5 cm och Jupiter-3! :)

.

Testporträtt med Sonnar 1,5:an! Jag tycker optiken fungerar bra till porträtt!

Å sist i den här bloggen kommer en infolänk för nördar! Men se upp så ni inte åker ned i nördträsket!  ;)

 Alltså, nu kommer först litet optikhistoria! Väldigt, väldigt kortfattat!
Det va ingen lätt uppgift att på sen't 1920-tal räkna ut en fungerande ljusstark kameraoptik för småbild som kunde användas både i starkt solsken och i svagt ljus inomhus! Problemet va bla. att det inte fanns någon fungerande antireflexbehandling att tillgå och att det fanns få lämpliga optiska glassorter! Men Ludwig Bertele hos Zeiss lyckades ändå fixa en universaloptik, Sonnar 1,5/5cm! Men det gick åt mycket papper för uträkningarna! ;) Inga datorer här inte!

Och när man några år senare kunde lägga på en enkel antireflexbehandling på Sonnaren, så blev optiken ännu mycket bättre! Och replikor/kopior av Sonnaren tillverkades såklart senare av Nikon, Canon, Zunow, Fuji mfl och i Sovjet tillverkades replikor/kopior av Sonnar 1,5:an = Jupiter-3, minst fram till 1980-talet i nästan oförändrad form och innehåll!

Och för några år sedan kom Jupiter-3 i en moderniserad form, "New Jupiter 3+ 1.5/50 L39/M" (Lomography)
Och Zeiss gjorde själva en moderniserad version av Sonnaren,  ZM 1,5/50 mm C, för sin Zeiss Ikon-kamera!
Detta tyder på en tidlös och mycket lyckad konstruktion!

.


Här sitter en Jupiter-3 från 1956 på Fuji X-E1!

.

Tog en selfie med Jupitern i dag! Det blev kanske inte blev så skarpt då jag ställde skärpan manuellt i brösthöjd! Men jag tycker skärpan räcker! (Förstora bilden så ser ni skärpan bättre)

Men visst har den här 1920/1930-talskonstruktionen några små nackdelar, optiska nackdelar, men jag tycker ändå optiken fungerar bra som en manuell vardagsoptik, amatör-reportageoptik och inte minst till porträtt! Och som sagt, så e Sonnar 1.5:an, och Jupiter-3,  mycket mycket nördiga!  :)

Här e infolänken! (Marco Cavina)

/BenganPostat 2018-08-28 11:03 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 4301 / Early Morning in the Universe!

/Bengan

Ps. Så här ser det ofta ut på frukostbordet! Och jag sitter och funderar på vad jag skall göra under dagen! Eller vad jag måste göra! ;) När jag jobbade, så va det inte så mycket funderande, då va det fika/frukost, å så iväg! Nu kan jag sitta kvar! Lyxliv liksom! Nåja, Roffe e visst vaken, så vissa begränsningar finns det! :)Postat 2018-08-28 07:26 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 4299 / Jupiter-objektivbutik, öppnar på Hornsgatan i Stockholm! ;)

Efterfrågan på Jupiter-objektiv har blivit stor den senaste tiden, därför öppnar ett konglomerat av Jupitertillverkare en samlingsbutik för Jupiter-objektiv på Hornsgatan i Stockholm! Gick förbi i onsdags och även om det inte stod något om objektiv, så fattar nog vem som helst vad det handlar om! ;)

.

Vad kan det annars vara man skall sälja här?
.

Så här kan det nog se ut i skylten! Misstänker man vill visa hur kompakt den här lilla Zeiss-kopian är!

.

Här sitter en Jupiter-3 på en Fuji X-E1! En liten, ljustark optik med en spännande historia och intressant Bokeh! Och till ett rimligt pris! Och vill man fotografera personligt, så är Jupiter-3 ett bra val!

Det finns nytillverkade Jupiter-3 också, och det e kul! Och varför man nytillverkar Jupiter-3 är intressant, för det betyder nog att optiken är fotografiskt intressant! (Och som säkert många vet, Jupiter-3 är en replika/kopia av Zeiss Sonnar 1,5/5 cm! Sonnar 1,5 är nog Graalen vad gäller ljusstark och kompakt optik)       Läs mera om den nytillverkade Jupiter-3 här!

/BenganPostat 2018-08-27 07:26 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4277 / Mässing e snyggt, några bilder tagna med Sonnar 1,5 / 5cm, och ett objektiv med Bokeh!

Jag tycker motljusskydden va vackrare förr! I alla fall tyngre! :)

.

Här är några bilder jag har tagit tidigare med Sonnar 1,5/5 cm! Reportage från teater i Södertälje! ;)

.

Porträtt bara!

.

Å vad gäller Bokeh, så om jag inte helt missminner mig, så har den här Canonoptiken en spännande Bokeh! Skall pröva vid tillfälle och se om det stämmer!

Inte så mycket mer att orda om i dag!
/BenganPostat 2018-08-26 19:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg