Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3833 / Varför blir vi inte nöjdare med ett nytt objektiv? Eller en ny kamera! ;)

Snapshot 3

Å det här vill ni inte läsa om! Inte just nu i alla fall!

"Varför tycks ökad konsumtion inte följas av ökad tillfredsställelse och ett avtagande intresse för konsumtion? Förklaringen brukar vara anpassning och den sociala jämförelsen. Vi vänjer oss vid hög materiell levnadsstandard, och tillfredsställelsen relateras till hur vi uppfattar att andra har det. De rikas konsumtion tjänar som riktmärke och driver fram en spiral av ständigt ökande lyxkonsumtion, vilken inte leder till någon tillfredsställelse annat än för det lilla fåtal som klarar sig bättre än genomsnittet - och frågan är väl vad dessa får offra och får ut av det hela.Konsumismen innebär även att man betalar överpris för varorna, ett pris där design, produktion och distribution utgör en bråkdel av de totala kostnaderna"

Hallå! Va fa'n nu då?? "
..att man betalar överpris för varorna, ett pris där design, produktion och distribution utgör en bråkdel av de totala kostnaderna"..
E vi lurade på nå't sätt!?

Men jag undrar då såklart, i min egen osäkerthet, om min fem år gamla X100 fortfarande går att fotografera med...? Jag har nyss laddat batterierna, det tog ganska lång tid att ladda dom faktiskt, de e gamla grejer, och jag skall provfota med kameran om en stund! Men så ingen ser det såklart! För man kan ju tro att jag inte har råd att köpa en nyare kamera! Men jag undrar ändå om skärpan räcker till på en så'n här gammal kamera, för det kommer ju skarpare kameror hela tiden!

/Bengan

Ps. Glömde, citatet ovan är från Forskning & Framsteg!Postat 2017-08-18 08:45 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3832 / Billiga objektiv till M Leica!

Det finns en del billiga objektiv till M Leica numera, nytillverkade alltså! Härliga tider! Men någon tycker kanske att de inte e nå'n riktig leicaskärpa på optiken! Eller så blir det litet mer konstnärligt bara!

Å så har det kommit en nytillverkad Jena Biotar  1,5/75 (Tack för länk Lasse!)

Fast jag har redan en så'n brännvidd! Sonnar 1,5/5 cm blir en 75:a på Fuji X-E1! Å skärpan e bra på min 1938-Sonnar! Se bild nedan!

Men det verkar i alla fall finnas ett intresse för "äldre" objektiv på digitalkamerorna! Man kanske har tröttnat på den där"kliniska skärpan"? I alla fall så har nog några bildkonstnärer gjort det! Kul tycker jag!

.

Å använder man de här äldre objektiven i ett normalt ljus, för tex porträtt typ, så funkar det  mycket bra! Tillräckligt bra, tycker i alla fall jag! (Förstora gärna)

/BenganPostat 2017-08-15 23:23 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3831 / Mera bilder med Zeissoptik! Strövarbilder och porträtt!

Jag har ju visat några Zeissobjektiv i bloggen tidigare, här kommer några bilder tagna med ett annat Zeissobjektiv! (Alla bilder på bländare 2,4)

.

.

Porträtt tycker jag också går bra!

.

Å resebilder!

.

Mera porträtt!
.

Å så en dokumentärbild från något som inte finns längre, Slussen som vi kom ihåg det! Men jag tycker den här lilla fickvänliga snapshotskameran med Zeissoptik fixar det här bra! Räcker för en blogg i alla fall! :)

/BenganPostat 2017-08-14 22:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3830 / "I som här inträden!" ;)

Mycket nördig, och mycket udda kunskap, så kan man nog lätt sammanfatta det här!  Alltså, när Zeiss hade "uppfunnit" antireflexbehandlingen för fotoobjektiv omkring 1936, så blev det ett hemligt militärpatent, från 1936 till 1941 c:a! Inget konstigt med det! Perfekt att ha antireflexbehandling tex på ett ubåtsperiskop och liknande i motljus när de andra inte hade det!

.

Men från 1941 så släppte man ut antireflexbehandlade fotoobjektiv på privatmarknaden, i tex Sverige och Schweiz! Här är ett sådant objektiv!
Men det underliga är att det inte finns någon notering om det här objektivet i "Fabrikationsbuch Photooptik Carl Zeiss Jena", för den sammanställningen bör vara ganska komplett! Kan såklart vara att någon nummerserie tappats bort när man sammanställde uppgifterna! Men nummerserien skall nog ligga omkring år 1941 verkar det som!

.

Och objektivet funkar utmärkt på Fuji X-E1 även år 2017! Mycket kul och mycket nördigt! :)

/BenganPostat 2017-08-13 17:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 3829 / USD 1,500,00

Såg en notis på ebay om en optik! Carl Zeiss Jena Biotar 5 cm 1.4 LTM. T-Belag!
Starting bid: US  1.500.00
Nu kan det vara så, att en hel del saker på ebay inte riktigt stämmer med verkligheten! ;)
Men det här verkar vara riktiga grejer, för optiken har tillverkats hos Zeiss! 
Alla fall 20 ex 1940!
Och siffror och detaljer på optiken ser mycket äkta ut vad jag kan se!

De va det om det! :)

/BenganPostat 2017-08-13 09:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg