Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3426 / Tårtan i morgon och en fin gatufotobild!

Trappan 3

(Bilden här ovan har inget med texten i bloggen att göra)

Som sagt,
Tårtan i morgon och så tar jag mig friheten att visa en gatufotobild via en länk till gatufotopoolen! Det kan vara enklare att visa vilken typ av bilder som man gillar i stället för att försöka beskriva bilder i ord! Nu finns det självklart många andra bilder jag gillar, men den här e litet av en typbild i ämnet för mig! Såg bilden första gången på Galleri Kontrast!
Men allt e ju en smaksak som vanligt!

Här är bilden, som är tagen av Kicki Mannberg

/BenganPostat 2016-09-27 13:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3425 / Så va det det här med gatufoto igen! Personliga funderingar!

Kaffebaren

Bilden här har inget med innehållet i bloggen att göra!

Alltså, det är mycket gatufoto numera! Både här på Fotosidan och på andra ställen på internet! För det finns många gatufotoställen på internet! I alla fall bilder tagna på gatan, eller i publika miljöer! Men jag har litet svårt för många av de bilder som benämns gatufoto! Jag tycker det mest är gatudokumentation, eller dokumentation av våra liv i publika miljöer! Å andra sidan, det är väl inte alls så dumt inför framtiden!

Men när jag tänker på "gatufoto", så tänker jag ofta på något annat! Jag tycker det bör finnas nå't i bilden som gör att det blir mer än bara en dokumentation! Något som händer i bilden, kanske ett litet subtilt mänskligt ögonblick, det kan räcka med en blick, och den här lilla grejen i bilden gör att bilden kan stå för sig själv och inte behöver någon som helst text eller förklaring!

Men att hitta en så'n bild tar såklart tid, bra bilder kommer sällan på beställning! Men man kanske måste inse att det är så! Även om det kan ge litet bildångest att bilderna inte kommer i jämn ström!  Bra bilder tar tid att hitta!
Och se'n måste man ju även fånga in bilden i kameran! 

/BenganPostat 2016-09-26 23:06 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 3423 / Håll modet uppe! Snart e det här! Men det går över!

"Natt klockan tolv på dagen" 

/BenganPostat 2016-09-26 09:38 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 3423 / Det här med för mycket av det goda! För mycket pixlar alltså! ;)

Gamla banvallen mellan Skottvångs grufva och Åkers styckebruk i Sörmland


Jag har plockat en del intressanta kommentarerna i den tidigare bloggen om "för mycket amatörpixlar!"  Subjektivt handplockat såklart! ;) Och ändrat något ord i det jag plockat ut utan att tappa andemeningen! Och det här e ingen upphetsande läsning, lovar! ;)

Alltså några av kommentarerna:
"Många drivna fotografer jobbar med vinjettering, kontrast, brus, korn, oskärpa och dessutom tonar sina bilder så att färgerna inte blir naturtrogna. Men det blir bättre och mer uttrycksfulla bilder. Vi bländas över tydligheten i bilden.
Man kanske kan säga övertydligheten? (mitt tillägg)

Och man glömmer bort bildens budskap för att kolla på tekniska detaljer, och vi fixerar oss lätt vid det tekniska eftersom det går att mäta och se på ett ganska enkelt sätt."

"Att sedan AF etc ger stöd till fotografen jämfört med manuell fokusering etc är ju en annan sak, men en serietagning på 5 - 10 bilder är ingen garanti för mer uttrycksfull bild jämfört med manuellt hanterad digitalkamera."

Och vad gäller bloggar, så fick jag även ett tips om att "hitta ett objektiv för skarpare blogginlägg!" Det låter som en intressant utmaning! Den tar jag!

.

Roffe vaktar när vi fikar i skogen vid banvallen!

Ok, de va det om det!
Här kommer teknisk info om bilderna här i bloggen!
Velvia i Fuji X-E1:an och ett 28 mm Ultron-objektiv! (Det blev som en 35:a på Fujin) Manuell bländare såklart, och autotid! Jag kör autotid när det e ljust!

/Bengan

Ps. Å så Tårtan på onsdag!Postat 2016-09-25 19:31 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 3422 / En optik från 1942 på en digitalkamera år 2016! Avdelning skärpetest alltså! ;)

I dag tog jag fram en gammal Sonnar 1.5 / 5 cm från 1942! T-behandlad! Och kollade om ett så gammmalt objektiv går att använda på en digitalkamera i dag! Eller rättare sagt, räcker skärpan?

.

Ok, nedbländat så blir alla objektiv skarpa! Här e det 5,6! Provia rakt ut!
(Förstora inte, för då kanske skärpan inte räcker)

.

Ok då, men här e det bländare 2,8! Litet mjukare teckning nu va? Men jag tycker faktiskt det funkar fint ändå! Mycket tack vare modellen såklart! Tack modellen! :) 
Svartvitt, Y-filter rakt ut! :)

.

Å här, soltesten! Rakt in i solen med bländare 5,6! Här fick kameran bestämma tiden! Inte så mycket störande reflexer heller! Bra jobbat sjuttiofyraåringen!
Provia rakt på!

Sammanfattning: Frånsett ett litet krångligare handhavande, optiken har Contaxfattning och sitter i en specialadapter, så tycker jag den här optiska konstruktionen som räknades ut på sen't 1920-tal och tidigt 1930-tal, fungerar rätt bra fortfarande! I alla fall för mig! :)

/BenganPostat 2016-09-24 20:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa 

Tidigare blogginlägg