Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3421 / Alltså, vad skall amatörfotografen ha all denna skärpa till?Skärpan på amatörkamerorna ökar från år till år! Skärpa, läs här pixlar! Snart har de flesta amatörkameror mer pixlar än proffskameror hade för en fem till tio år sedan!
I många fall så kan nog den här mängden pixlarna "skymma sikten" för de flesta amatörfotografer! Jag menar, att vi ser mer på antalet pixlar och skärpa, i stället för på bildinnehållet! "Titta på den här porträttbilden, vilken skärpa den har!"

Nu vet jag såklart att marknadskrafterna jobbar hårt på det här! "Nu ännu fler pixlar! Och skarpare objektiv! Dessutom ekologiska!"  ;) Men jag tycker att för få frågar sig själva, eller att vi vågar fråga oss själva, behöver jag alla de här pixlarna och skärpan? För vilket ändamål!

Men det e klart, att lägga upp bilder på nätet och säga, "kolla vilken skärpa", kan ju vara mångas stora intresse som amatörfotograf! ;)

Men för att ta det i ett större sammanhang, så kan det här även skymma sikten för lovande och undersökande fotografer! För efter ett tag i det här  pixel och skärpesällskapet, som ofta sker på webben, så kan även den mest hårdhudade och lovande fotograf få kalla fötter och börjar fundera på att köpa en "bättre" kamera!

Så varför denna jakt på pixlar, du som ändå inte fotar jättereklambilder för Volvo typ! ;)

/BenganPostat 2016-09-24 09:16 | Permalink | Kommentarer (24) | Kommentera

Straight 3420 / Beckett på bussen!

Vissa dagar går min fru okristligt tidigt till jobbet och lämnar mig sittande ensam och halvvaken att dricka kaffe och försöka läsa DN! De mornarna blir DN inte så intressant till en början! Kan ha att göra med min låga vakenhetsgrad, för efter ett tags bläddrande så brukar jag hitta en del intressant läsning! Men i dag kom jag ända till sista sidan på Kulturen innan jag vaknade! Men det här med Beckett va kul och tankeväckande! Författaren Bengt Nyström har förresten bott i Gnesta!

.

We’re waiting....

G What do we do now?
D I don’t know.
G Let’s go.
D We can’t
G Why not?
D We’re waiting....
Postat 2016-09-23 07:26 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 3419 / God Natt! Passar på att säga det till våra kameror också! ;)

Söderhallarna

Bilden e tagen med iPhone 4S

Men nu e det bara att dra nå't gammalt över våra kameror, och önska dom en lång och skön sömn, för iPhone 7 e här!

Godnatt!
/Bengan


Postat 2016-09-22 21:32 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 3418 / Glömde en bild i förra bloggen, så jag tar den nu i stället!

Alltså, Bengt-Åke tog ju den här bilden på mig i går! Det är taget med Fuji X-Pro2 och autofokus och ett Fujiobjektiv!

.

Å den här bilden tog jag på Bengt-Åke med X-E1 och manuell fokusering! Ni ser tydligt skillnad på bilderna genom den distinkta skärpa det blir på en bild med manuell fokusering! Och att det Single Coatade Voigländerobjektivet gör sitt till! Ni ser den fina teckningen i Bengt-Åkes svarta tröja! Å det beror sannolikt på S.C! ;)

Slutsats,
Less is More!
Som vanligt!

Carpe!

/BenganPostat 2016-09-22 12:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 3417 / Så där ja, då kan jag släppa X-Pro1 och även X-Pro2 vad gäller manuella Leicaobjektiv!Kunde inte släppa funderingarna på hur tex X-Pro1 eller 2:an skulle klara manuella Leicaobjektiv! Fick chansen att pröva i går med Fotograf Strengbergs X-Pro2:a!  X-Pro2:an och även 1:an har ju också en slags optisk sökare och jag ville se om något ytterligare tillförs i sökarbilden än det jag har i X-E1:an med mina Leicaobjektiv!

Och det jag fattar mer och mer, det är att Japanska konstruktörer gillar teknik! ;) Det blev litet mycket och tekniskt rörigt i sökaren, så kan man nog säga, för in kom en liten digital ruta, som låg i nedre högerkanten av den "optiska" sökarbilden och i den här lilla extrabilden fanns förstoringsmöjligheter och även en liten snittbild! Men det blev mycket att hålla koll på, och innan jag fick in Bengt-Åke i den här lilla rutan för att försöka ställa skärpan, så hade han tröttnat och gått för att hämta en påtår! Men den digitala sökaren i X-Pro2 funkar såklart bra, nästan lika bra som på X-E1:an! ;)

.

Så här ser det ut i sökaren och på displayen i X-E1:an när jag kör manuellt! Klart och enkelt! Och bilden kan förstoras!

Så att köpa en X-Pro2, eller en X-Pro1 som är mycket billig numera, för att använda manuella objektiv, det föll bort direkt efter den här testen i går! Den optiska sökaren hade inte tillfört något! Och så har inte X-Pro1 någon justerbar diopter heller vad jag förstår, och det är en nackdel!

.

Så den lilla X-E1:an växer mer och mer! Trots sin kompakthet! :)

Carpe!
/Bengan

Ps. Men X-Pro1 och även 2:an fungerar såklart alldeles utmärkt med Fujis egna objektiv! Men då bör man nog köra autofokus!Postat 2016-09-22 09:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa 

Tidigare blogginlägg