Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2970 / Pentax höll på att bli en Östtysk kamera!

Kom att tänka på litet Pentaxhistoria när jag läser om Pentax DSLR-fullformatare som är på gång! Men det här känner nog de flesta Pentaxkännare redan till, att namnet Pentax hade VEB Zeiss Ikon patentregistrerat från början, men sålde namnet till Ashai Kogaku efter 1954! De va väl bra? Att VEB Zeiss Ikon sålde namnet menar jag? ;)

Så det blev Contax, Contax D,  Pentacon å litet annat istället i DDR!

/Bengan

Ps. Nästa blogg handlar om mat i Göteborg! Nästan hela släkten va där i helgen och åt bla fisk på en italiensk restaurang!:)  Och åt lavabakat bröd till maten!!  Postat 2015-09-20 20:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2969 / Små siffror på ett objektiv! Nördbildning!

.

Någon av er som tittade i min förra blogg har nog redan sett siffrorna på objektivet och förstått! Men jag misstänker att de flesta kanske har noterat, men inte brytt sig, för det e väl bara något nummer på objektivet! Å visst e det så!

Zeiss märkte upp sina objektiv på det här sättet före 1945, och några år senare också! Men man utelämnande den första siffran, som i det här fallet är siffran 2. Så objektivnumret är 2.845.929 och ingår i en serie Sonnar 1,5/5 cm objektiv som va färdiga i Jena 01-01-1946. Med notering, T-Belag.

Källa: Fabrikationsbuck Photooptik Carl Zeiss Jena. Hartmut Thiele. München 2002.

Serien "beställdes" eller hur man säger, av Ryssarna för att användas i Kiev-kameran! Nu sitter optiken i ett objektiv märkt Sorkij från 1949! Och min misstanke är att det va inte vem som helst som fick den här optiken!

Å nu e den här optiken i Gnesta till slut! :)

/BenganPostat 2015-09-18 22:12 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2968 / Två testbilder, med ett Leica och ett Zeiss-objektiv.

Testade ett objektiv i går om jag shimsat objektivet rätt efter att ha plockat isär det en aning! Och det såg bra ut via min "testutrustning" och provfotografering!  På filmrullen fanns det även tidigare testbilder, några av de bilderna visar jag här!

.

Här är en av bilderna, ett porträtt taget med Leitz  Summarit 1,5 /5 cm! På bländare 2,8 som det är här, funkar Summariten bra, ytterligare uppbländning, det gör man nog bara i nödfall!
Men från bländare 2,8 och fram till bl 8 eller tom bl 11, så e optiken bra!

.

Det här är e nog en motljusutmaning för en Sonnar 1,5 /5 cm från 1940-talet! (Objektivet har en mycket enkel form av antireflexbehandling) Det är sannolikt objektivkonstruktionen, konstruktionen är en klurigt utvecklad triplett, som gör att det ändå blir ganska bra! Bilden aningen delförstorad!

Leica Summariten från 1949, hade nog haft problem här med sina fler fria linser och i stort sett liknande antireflexbehandling! (MC eller flerskiktsantireflexbehandling, fanns inte på den här tiden)

Och filmen med de här bilderna på e så klart Tri-X, exponerad efter 800 ASA och framkallad i D-76!

/BenganPostat 2015-09-18 08:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2967 / Jag har shimsat en optik idag, får se om det funkar!

.

Jag har skruvat litet i en maskerad Sonnar 1,5 / 5 cm i Kievfattning och det sista va nu att försöka sätta optiken på rätt plats i fattningen! Så oändligt blir på oändligt, och en meter blir på en meter sedan när man fotar!

.

Till slut hittade jag två shimsbrickor som funkade! Tror jag! ;) Har legat med näsan på bordet och försökt se skärpan på en hemgjord mattskiva som jag satte i en Kievkamera! Men det va svårt!

.

Jag tror jag ligger ganska rätt, men nu e det test i verkligheten som gäller! Att fota med kameran alltså!

/BenganPostat 2015-09-17 18:10 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2966 / Volvo Duett, en bil som väcker minnen!

.

Volvo Duett kom väl i början av 1950-talet vad jag minns, och en kompis hade en Duett som vi använde till våra skidresor på 1970, 1980 och litet in på 1990-talet! Vi åkte från Rättvik i söder till Hemavan i norr och även till ett antal Norska skidorter, sommar som vinter! Det finns sommarskidåkning också! Man behövde aldrig packa snålt eller begränsa antalet skidor i Duetten, allt fick plats! :)

Vi hade "nödutrustning" med oss ifall vi skulle på motorstopp eller köra av vägen mitt i natten! Vi körde ofta på nätterna! Så vi hade yxa, ved, dunsovsäckar, liggunderlag, Trangiakök och mat liggande i bilen! Men det hände aldrig nå't med Duetten, tyvärr måste jag säga, för det hade varit kul att testa nödutrustningen nå'n gång!

Den här Duetten såg jag för några kvällar sedan här i Gnesta, och jag vet vem som äger den!

Det va de om de!
/Bengan

.Postat 2015-09-17 09:41 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg