Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2791 / Godmorgon, och välkommen till den nya sköna världen...

.

Våra sinnen, syn, hörsel, känsel, luktsinne, tar emot flera millioner bits per sekund, av den här mängden informationen plockar hjärnan ut c:a 50 bits per sekund, och ger de här 50 tillbaka till det vi kallar medvetande. (Med c:a en 1/2 sekunds fördröjning enligt Libet)  Den "gömda" informationen, som vi inte får reda på, kan dock komma fram i andra sammanhang, ofta kallar vi det för intuition eller magkänsla! Den här konstruktionen har funkat bra, eftersom vi är kvar här på planeten!

Men nu kommer framtiden!
Jag tror att man snart kan skapa en stor Turingmaskin, som automatiskt samlar ihop mängder av information från hela världen, politisk som ekonomisk, oerhörda mängder av information! Och den här Turingmaskinen sammanställer så klart informationen också! Och ger oss tillbaka vad vi behöver få veta! Men sannolikt får de som skapat den här maskinen veta mera än vad vi får veta! Det låter såklart logiskt!

Så välkommen till en ny dag i den snart nya världen! ;)
/Bengan

.Postat 2015-04-24 08:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2789 / Pictorialismen lever! (Va f-n e pictorialismen?)

Grövelsjön


Tänker på intervjun på Fotografiska med Anna Sievert: "– Stora snygga bilder säljer. Det kan vara landskap, djur och vackra kvinnor. Strömholm och andra mästare går inte alls för samma summor." 

Jag tror att en av orsakerna till att pictorialismens starka återkomst är dels sociala medier och dels den tekniska utvecklingen! För vad fotograferar de flesta fotografer? Dom visar vad dom varit och vad dom ätit! Och med hjälp av digitala vykort! ;)

Jag kan väl återskapa litet om Pictorialismen för er som undrar vad det är! Pictorialismen va ett sätt att försöka dela upp fotografin mellan amatörer och konstnärer när alla plötsligt kunde fotografera! Då försökte en del fotografer med olika tekniska sätt att visa att fotografera, det va minsann inte bara att trycka på en knapp!

Och det blev dubbelexponeringar, olika kemiska bad, och inte minst speciella motiv, ofta tagna i en atelje, bilder som en amatör inte kunde göra! I klartext, så försökte man härma riktiga konstnärer, målarna alltså, i sitt fotograferande! Det blev naturromantik, döende dandys, sedelärande bilder, vackra kvinnor lätt draperade och dramatiska landskapsvyer att sätta upp på väggen som stor konst!

* Här är mera om pictorialismen:  https://www.youtube.com/watch?v=gL6rkKxFcaM

Men det fanns fotografer som tyckte att det fanns en annan fotografi, fotografer som använde kameran att fånga ögonblicken, även de mänskliga ögonblicken, och även hinna göra det i en bra komposition!

Ok, men numera är vi nog tillbaka till pictorialismen, med god hjälp av den nya tekniken! Höll på att säga masspictorialismen! Ni har väl sett vad mycket konstnärliga tillbehör det finns i Photoshop tex? Alla kan nu bli fotokonstnärer!

Men jag tror ändå att en viktig det av fotografin, det är att fånga de mänskliga ögonblicken, ögonblick som aldrig kommer tillbaka! Och hoppas såklart att den konstformen inom fotografi inte helt dör ut! Och det är nog den här typen av fotografi, som både överlever i längden, och kan vara ett investeringsobjekt för den som funderar åt det hållet!

Vad gäller de mänskliga ögonblicken, så tänker jag inte bara på de bilder som sköljer över oss hela tiden, krig, katastrofer eller annat i sociala media! För självklart är bilder från katastrofer viktiga för att vi skall kunna förhindra nya katastrofer och hjälpa offer för katastroferna, både nu och i framtiden, självklart e det så!

Men det finns som sagt en annan fotografi än att visa vad man senast ätit, en fotografi som även kan vara stor konst, men en fotografi som jag tycker knappt märks i dag! Men de e klart, en Fotosida kanske inte e den bästa arenan för så'n fotografi! Å andra sidan, varför inte! I ett litet hörn i alla fall!

Men de e klart, de bilderna e inga storsäljare enligt Fotografiska, om man tycker att pengar e det viktigaste!

/BenganPostat 2015-04-23 08:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2788 / iPhone 4 S

Jag tycker min iPhone 4 S fungera bra som snapshotkamera!
(Bildkommentarer under varje bild)
 

Här kan man nog se en aning slöja av motljuset från fönstret till vänster in i optiken....

.

I medljus e det lättare, även om det är stora kontraster med mörka hörn och vita väggar.

.

Hos Gert på Hornsgatan

Den här bilden kan ni förstora, så ser ni bättre! (Och även info om exponering osv.) Det är nog aningen rörelseoskärpa i bilden då exponeringstiden är 1/20-dels sekund. Både Gert och jag rör oss säkert litet! ;)

Nog för idag!
Tack för idag!
God natt!
/BenganPostat 2015-04-22 23:13 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2787 / Vilka bilder är det som säljer? Intressant reportage på Fotosidan!

Helgumannen..

Det är Anna Sievert på Fotografiska som berättar: "– Stora snygga bilder säljer. Det kan vara landskap, djur och vackra kvinnor. Strömholm och andra mästare går inte alls för samma summor. Socialrealism säljer knappt.
Hur sätts priserna? 
– Jag följer auktioner på Bukowskis och Stockholms auktionsverk med flera. Man kan säga att våra priser är relaterade till priserna på andrahandsmarknaden. Bilderna ska användas som utsmyckning och många väljer det som passar inredningen i övrigt. De vill kanske ha en stor bild som passar över soffan. Därför blir de stora häftiga bilderna ganska dyra. Samtidigt är vissa bilder, som Christer Strömholms bilder, undervärderade i mitt tycke."

Tänker på några fotografer jag läst om, som arbetade under veckorna med annat för att få det att gå ihop ekonomiskt! Och fotade sedan på fritiden det hen tyckte va viktigt!
Men fritidsbilderna såldes dåligt i början, eller inte alls...
Men fritidsbilderna va det som hen blev berömd för!

Man kan väl spetsa till det och säga, Ikea säljer mycket bra bilder att ha på väggen också, men man kan nog öka värdet på bilden en aning genom att köpa den på Fotografiska! Men det e nog ändå inga investeringsobjekt!  Men allt beror på vad man e ute efter! Och så har det alltid varit, i alla fall vad gäller bilder!

Hur som helst, intressant reportage!

/Bengan

Stormen kommer..Postat 2015-04-22 08:02 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2786 / iPhone 4 S

Gnesta by Night

Bländare 2,4   1/17 sek   ISO-800  HDR

God natt!
/BenganPostat 2015-04-21 22:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg