Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2524 / Kallelse till Tårtan nu på onsdag!

Fick nyss ett nödsamtal från en elev som undrade om det blir någon fika på Tårtan nu på Onsdag! Självklart blir det en fika på Tårtan nu på onsdag!

Som vanlig, från kl. 15.00 c:a, tills Tårtan stänger vid pass 18.00!

Väl mött!
/Bengan

Ps. Meddelas endast på detta sätt!  Å försök att visa upp någon litet ovanlig kamera,
om ni absolut skall ta med någon kamera!
https://www.youtube.com/watch?v=cFnAefTly6k Postat 2015-02-23 14:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 2523 / E det så väldigt stor skillnad på Fotosidan och Facebook egentligen? ;)

Classic Telemark

Utveckling eller förändring?

Jag menar, Fotosidan e ju en stor Community, nästan som Facebook! ;)  Man träffas och har trevligt! Man lär "känna" en massa människor! De e klart att Fotosidan e litet mer nischad än Fejan, åt fotohållet liksom, men det e mycket bilder även på Facebook! Och reklam finns det ju på båda, men som sagt, Fotosidan e ju litet mer nischad, men det är ändå mycket social verksamhet även här! Man lär känna varandra, och man berättar hur man har det, och har haft det i livet, och visar litet bilder därtill!

Å vad er'e för fel med det här då, kanske nå'n undrar!
De e väl inget fel, gillar man det inte inte, så e man väl inte här! Eller på Fejan!

Men, om man nu vill utvecklas som fotograf då, för att specialisera sig litet, utvecklas litet över det första stadiet, eller hur man säger, och kanske utvecklas ännu längre!
Nu kan man alltid diskutera vad utvecklas betyder!
Och utveckling betyder olika för olika människor!

Men e det så bra att bara hänga på Fotosidan? Här e det ju mest gillanden! Efter ett tag i alla fall, då man lärt "känna" varandra bättre! Å ingen klagar på eller mobbar en "fotokompis" ostraffat! Å ingen klagar ostraffat på "våran pool" heller! Men hur fotografisk utvecklande är det! ;)
Och om man nu vill försöka att utvecklas?
Å man kanske även tycker att ens fotograferande har gått i stå efter ett tag, trots alla gillanden av fotovännerna! Så vad göra! Gilla läget!? 

Hittade en ingress till en Fotosida, en fotosida, som tyvärr inte finns numera, Alt Photo.com. (Så tror jag den hette) Där stod:
Alt is NOT for!
-Cute snapshots of your pets.
-Pornographic material. We don't want it.
-Sharing family snapshots. There are other sites for that, please not here.
-Sunset shots, only if it's very different.
-Pictures of flowers, unless done in an extraordinary way.
-Cute baby photos, we know you're excited, but we just want unusual photography.

Nu blev den här fotosidan Alt Photo inte så gammal, och varför kan man fundera på!
Jag tycker det e bra att fundera litet då och då! ;)

/BenganPostat 2015-02-22 09:31 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2522 / Ett objektiv till en Kiev-kamera, kan det vara nå't intressant i de?

Jag menar nu objektiv till Kiev RF-kameran, kameran som e en kopia eller replika av Contax II! Jodå, visst kan Kiev-objektiv vara extra intressanta! För det kan ligga en Sonnar inne i optiken! Nu gäller det här "rysk" Kiev-optik som man kan årtalsmässigt härleda från c:a 1947 och fram till 1949, och i några enstaka fall, några år längre! Optiken här ovan e från 1949! För det ryska serienummeret är 492792! Där 49 i början av nummerserien beetyder 1949!

Å hur ser man om det här vara en Sonnar då? Man börjar med att misstänka något! Man skall alltid vara misstänksam när det rör sig om Kiev-objektiv alldeles efter 1945-46! Och sedan kollar man optiken in och utvändigt, och försöker att hitta de rätta tecknen! Man e teckentydare liksom! Utvändigt kan bla. siffrorna på bländarringen börja ge spännande antydningar åt vilket håll det lutar! ;)

Man tittar sedan på och in i glaset på optiken, glaset avslöjar mycket! Sedan ser man på konstruktionen för övrigt, och om man börjar känna sig hyffsat säker på att det här är nog ett Zeiss-objektiv, så om man då hittar, som grädden på moset, ett instansat nummer på den bakre delen på den utskruvade optiken, så ökar säkerheten ganska markant!

Men märk väl, ett instansat nummer, eller ingraverat nummer skall det vara, inte ett inristat nummer!
Och den första siffran i nummerserien skall saknas, första siffran som ofta e en 2:a!
Sedan tar man Hartmut Thiele's bok (Fabrikationsbuch Photooptik. Carl Zeiss Jena) Boken innehåller optiktillverkningsinformation från Zeiss Jena! Och sätter man en 2:a framför det här numret och hittar en tillverkningsbatch i boken, där det här numret finns, och det gör det i det här fallet, då kan man nog vara nästan 100% säker att objektivet e extra intressant! ;)

/Bengan

Ps. Och med dagens teknik, en adapter, så kan det här Kiev-objektivet, eller rättare sagt, Sonnar-objektivet från 1945, användas på en M-Leica även år 2015! 


 Postat 2015-02-21 09:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2521 / Snapshot med Sonnar 1,5/5 cm och Tri-X!


Framkallade film tidigare idag, en film som jag använt för att testa några objektiv med! Tog även med en annan film i dosan, dosan rymmer två rullar, en film som legat något halvår i kylskåpet! Hittar ett snapshot från Kocksgatan 24, Hammarby boxning, på den äldre rullen! Som sagt, Sonnar 5 cm på nästan full öppning, i alla fall vad jag kommer ihåg, och tiden nog en 1/30! Brukar köra så i den lokalen. 800 ASA på filmen!

/BenganPostat 2015-02-21 00:21 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2520 / I fortsatt väntan på Godot.... och litet till!

Det regnar ute...

Läser under väntetiden på Godot om fattigdom i Sverige idag...  Men nu skall vi inte tala för länge om det här just här, för det här är en Fotosida, som e litet skild från verkligheten! ;) Här skall man få vara i fred från omvärlden! ;) Men måste ändå tillägga, att den tidigare "Dickensfattigdomen", som många tror e riktig fattigdom, numera lätt kan maskeras, och då tror många att det e frid och fröjd! Även i Sverige! Nog om detta! ;)

Vad gäller fotografi, som vi e här för på Fotosidan, så sa Sune Jonsson en gång: "Det gäller att lägga krokben för tiden och rädda hotade miljöer, människor och företeelser så att vi i framtiden kan möta dem åtminstone i dokumentära fotografier. Detta har alltså varit och förblir min ambition."

(Jag tror fortfarande att många vet vem Sune Jonsson var, så därför ingen längre förklaring)


#1261263

"Och kameran styrka är att se snabbt och rakt fram. Att frysa ögonblick i tiden. Men dess svaghet kanske har varit att den lockat många att gå omvägar till annan konst, genom att försöka fotografera som Monet målade." (Kurt Bergengren) Kurt Bergengren, var en av Sveriges kunnigaste fotorecencenter bla.

Men vi kommer nog ändå att möta några Sune Jonsson i framtiden, för att fotografera är nödvändigt!


Vad övrigt då i Rohan..

Håller på att finjustera avståndsmätaren på en M Leica och måste nog framkalla en rulle film i dag! Att justera en M Leica utan mätinstrument, innebär ofta att man måste framkalla en film efteråt!

/Bengan

Ps. Tittar ibland tillbaka på mina tidigare bloggar, bloggar som e litet röriga vad gäller ämnen! Men frågan e om det e så mycket bättre idag? ;)
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-312-a-love-story-parisfotograf.htmPostat 2015-02-20 08:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg