Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2492 / Att skjuta sig själv i foten, mest samhället men även DN! Om presstöd alltså!


Den som läser en morgontidning har redan sett det här, morgontidningarnas snara hädanfärd! Och vad det handlar om, är att allt färre läser en papperstidning! För det är billigare, på flera sätt (ursäkta mej) att läsa på internet, de e nästan gratis liksom!

Så där står sig en klassisk tidning med en större redaktion sig ganska slätt! Och lösningen på det här informationsproblemet tror man är internet! Även för de nästan 30% av befolkningen i Sverige som inte har riktigt bra tillgång till internet, så heter lösningen internet!

De kvarvarande papperstidningarna blir tunnare och tunnare och tidningen hänvisar såklart läsaren till internet som sagt, men på vägen hittar jag annan läsning innan jag kommer fram till DN, och det va nog inte riktigt tanken!

 


Och med stora bilder i tidningarna försöker man dölja sina ekonomiska problem! En bild tror man kanske säger mer än tusen ord,  men det e minst tusen ord som skulle kunna ha fått plats på den bildsidan! ;)

Så vad göra i en värld där kanske det mesta vad gäller dagsaktuell läsning och aktuella nyheter kommer att finnas på internet?

De e lugnt, kostnadsjakten pågår även på internet! Och inte kommer omvärldsförståelsen att öka via internet heller, inte den politiska förståelsen heller, för det finns viktiga aktörer på internet, ekonomiska aktörerer, och de här prylkommersiella krafterna, dom kommer att försöka skymma sikten för det samhällspolitiska, för å handla e roligare och bättre för dom! 
Det här är "du sköna nya värld" i verkligheten!

/Bengan


Ps. Man kunde kanske tro att samhället skulle ha förstått det här, och i det här fallet kanske öka sitt presstöd, eller i alla fall fatta allvaret i den här informationssituationen? Ev på det lokala planet, det svenska planet alltså, med tanke på de 30% som inte har tillgång till den här sköna nya världen?
En demokratifråga, så kan man nog enkelt formulera det hela! Hallå samhället...!!

 Postat 2014-11-03 07:57 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 2491 / Radioaktivitet nå'n halv decimeter framför ögonen, kan det va nå't?

 

Läste nyss i en patentansöken från 1950-talet om ett berömt objektiv, Summicron 1:2/50 mm! Jag har visat en bild på den här patentansökan i en tidigare blogg,  och läser nu på sidan två i ansökan att det e radioaktivitet i några linser! Och det e meningen att det skall vara så! Och misstänker ett passande brytningsindex i det radioaktiva glaset, som gör det intressant för optiskt bruk! Visst låter det bra? Jag menar tekniskt bra! :)

Men problemet är att den här radioaktiviteten kan skada filmen efter ett tag! ;) Och vad jag förstår efter att ha läst vidare, så löste man det här med linser av blyglas, eller linser med inblandning av bly! Den gällde den första och den sista linsen i objektivet! Smart va? Då stängde man väl inne radioaktiviteten i optiken...!?

 


Nu skall ni inte tro att Leitz va det enda företaget på den här tiden som gjorde så här, jag tror även att Olympus gjorde så vad jag hört, och om Leitz och Olympus gjorde det, dom e ju bra på optik, så fanns det med stor sannolikhet även radioaktivitet i andra optiska konstruktioner från andra optiska företag under den här tiden!

 

Nu vet jag inte hur farlig på sikt det här var med radioaktivitet, men min tro är om det här hade gjorts idag, då hade det blivit fb-liv! Man hade en liten annorlunda syn på det här med radioaktivitet på 1950-talet! Kommer ihåg en film från USA på 1950-talet, där man skulle skydda sig vid ett Ryskt atombombsanfall genom att krypa under köksbordet! Tror det även fanns tillsatser av radon i vissa drycker förr! Men det kanske va före kriget? :)

Och jag har ingen aning om dosen som objektiven ev strålar! Eller strålade! Men det vore intressant att mäta! Så den som läser det här och har en strålmätare, på jobbet kanske, visst vore det intressant att försöka göra en strålningsmätning på ett sånt här objektiv! ;)

Och ni som fotat mycket med de här gamla objektiven under åren,
ha nu en fortsatt trevlig söndagskväll! :)
/Bengan

 Postat 2014-11-02 20:35 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 2490 / Att visa bilder är svårt, för ofta är det personliga bilder!

 

Iliaden


Jag kan ta ett bild på en person eller en miljö som jag har eller har haft ett personligt förhållande med, jag ser den bilden på mitt sätt, en betraktare som inte känner personen eller miljön, ser bilden på ett annat sätt!

Det här gäller nog för andra typer av bilder också, tex landskap, djur osv, och kanske även bilder från främmande platser, vi ser världen på olika sätt utifrån våra tidigare upplevelser eller utifrån den miljö vi kommer ifrån! Så vilka bilder skall man visa?

Allmängiltiga bilder där de flesta känner igen sig, eller där många har varit, kan ju vara en lösning! 

Eller så kan man visa bilder där "ingen har varit", och bilden kan då uppfattas "exotisk" och spännande! Tex udda platser, men även bilder på udda personer, en person som man själv inte vill vara, men som man ändå vill titta på!

/Bengan

 Postat 2014-11-02 10:10 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2489 / 210 x 250 cm på Fotomässan, det bör nog funka bra!

 

Eriksdalshallen 1964


Sitter och funderar på hur många bilder man kan ha på den ytan, och hur stora? Och vilka bilder?


Annars har det inte hänt så mycket i fotoväg i dag! Idag har det mest varit inneväder och en del justeringar i källaren på huskurvor! (Man knappar in olika "huskurvor" på pelletspannans display efter husets konstruktion)

Hur som helst, ha det bra i höstmörkret!
Ljuset e snart åter!
/Bengan

 Postat 2014-11-01 21:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 

Tidigare blogginlägg