Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2262 / Att våga tro på sig själv och sin egen fotografering och inte vara så auktoritetsberoende!

 

 

Götaplatsen

 

Jag upplever att det finns ett viss osäkerhet, eller kalla det mera för ett auktoritetstänk hos många amatörfotografer, som jag tror kan vara begränsande. Många fotografer blir mer en "beundrarskara" i stället för egna fotografer. En "beundrarskara" som ganska okritisk gillar vissa bilder eller vissa fotografer, för hen e ju "berömd" som har tagit dom!  Och då måste hen såklart även ta bra bilder! Även om man kanske inte tycker att bilderna e så bra, men säger för säkerhets skull att dom e bra, för de e ju en kändis som tagit dom! Å så e jag med i hens fan-klubb, och så har hen en fin och dyr kamera!

Eller så kan nå'n ta bilder, nå'n som har ett spännande yrke, litet ovanligt yrke alltså, och hen reser mycket, har bra lön, för då måste ju bilderna också vara bra eller hur?   

Å nå'n stor hjälp har man sällan av konstkännare eller förståsigpåare på gallerier eller tidningstyckare och liknande om man själv e litet osäker, för gallerister och tidningsförsäljare för dom kan ha ett pengaintresse i bakgrunden som kanske stör bildbedömningen litet.

Jag tror i alla fall att det här e nå't att fundera på, om man inte bara skall gå och vela sig igenom sitt fotografiska konstnärskap! Att inte bara titta på idolerna eller försvara dom mot oliktänkande alltså, för det tar bara tid och onödig konstnärskraft! 

Å så måste man själv våga kliva litet åt sidan, å kanske vara utanför den egna "mysfotogruppen" eller "Like"-gruppen ett tag, för i långvariga grupper bildas lätt isolat, man börjar tycka saker i gruppen, ofta ganska lika saker, som inte riktigt klarar sig i ute verkligheten! Så se upp med grupper! För länge alltså! ;)

Och man bör nog våga hoppa ned i ett "Rabbit Hole" vid nå't tillfälle! Även om det här "kaninhålet" ligger på sidan om den vanliga och mest populära genren i amatörfotovärlden, och vägen till hålet kanske inte e så väl vägbeskrivet heller!

Så jag tror att man borde pröva att fotografera litet på sidan om "The Main Stream"!
Och vara nyfiken, och våga litet, och med det kanske göra ett litet mer unikt och eget fotoavtryck! 

Men det här e såklart ett alldeles eget val och mycket, mycket frivilligt!

/Bengan

Ps. Nu vet jag att det nog finns undantag! Jag menar att det finns kanske nå'n som e berömd, inte berömd som fotograf alltså, som faktiskt tar bra bilder! Men det e nog ingen regel! :) 

 Postat 2014-03-27 10:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2261 / Ett förfallet Slussen

 

 


Fick låna min frus SJ-kort i går, då tar det 45 minuter in till Stockholm från Gnesta, ett helt annat resande jämfört med Pendeltåget. Gick sedan från Centralen över Slussen mot Kocksgatan, ganska blåsigt, och slussen håller på att förfalla helt. Tänkte slinka in till frisören i Slussen för en pratstund som vanligt, men han hade gått litet tidigare, så det blev att gå direkt upp till Kocksgatan.

 

 

 

 

Se'n hem med tåget vid 19.30-tiden, en tyst och skön resa även då.

/Bengan

 Postat 2014-03-27 06:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2260 / Slowly photography is a nice way to photograph!

 

 


Nu lägger jag Leican från 1930-talet åt sidan för ett tag och går fram till 1950-talet! (De exponerade filmerna från 1930-talskamera, Leica Standard, ligger i kylskåpet så dom håller sig!) Och i morgon tar jag upp en annan långsamfotokamera, Leica IIIf med en Zeiss-replikaoptik, för att ta några rullar Tri-X!

Här är litet instruktioner och kanske litet kvälls eller nattläsning om 1950-talskameran! :)http://www.kenrockwell.com/leica/screw-mount/iiif.htm

Jag kryper i alla fall ned i bingen nu!
God natt!
/Bengan

 

 Postat 2014-03-25 22:56 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2259 / Inte så mycket att snacka om idag...

 

#1693056

Började dagen som vanligt med en fika, lättläsning av DN och SN, se'n ut med Roffe, se'n iväg på ett möte ner på Biblan, som tog litet tid, där fick jag höra av en av mötesdeltagarna att dom skulle åka till Japan nästa vecka med några andra konstintresserade, och då passade jag på att berätta att vi skall till Gotland framöver och nu sitter jag och planerar litet inför Gnesta-planket innan nästa runda med Roffe och efter det en försenad lunch, och se'n iväg för att handla och samtidigt ta en koll på stationen om det hänt nå't!

Inte så mycket, som sagt, och det finns säkert mer intressanta händelser att läsa om i bloggarna på Fotosidan, så läs dom i stället! ;)
Ha det!
/Bengan

Ps. Utrustningen för "eftermiddagsresan" ned till Stationen, det blir 1932-Leican med Sonnar-replikan och Tri-X! 

 

Moria

 Postat 2014-03-25 13:14 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 2258 / Visst borde det gå? Att fota gatufoto utan att behöva gå ut alltså!

 

Hornsgatan


Jag har ju fotat litet enkelt, eller kanske onödigt bökigt några dagar, ni som läst min blogg fattar vad jag menar! Nu tänker jag framåt och funderar på på vilka möjligheter det finns och kanske kommer ännu mer att finnas framöver! Vi lever i en värld med en fantastiskt teknikutveckling, mycket av teknikutvecklingen handlar ju om att göra saker enklare och säkrare att använda! Tex bilar har ju blivit mycket enklare och säkrare att köra numera, med även kameror! Och den moderna tekniken har ju gort det möjligt att göra kameror som tar fantastiska bilder, och man kan även lägga in olika program både i kameran och i efterbearbetningen, program som gör bilderna mer personliga och även mer konstnärliga! Ni som sysslat litet med tekniken i digitalkameran och i de tilläggsprogram som finns, ni vet vad jag talar om!

 

Fotograf

Nu såg jag ett program på Tv om drönare, och hur en drönare kan fotografera och styras och vilka små drönare det finns! Och då funderar jag såklart på en amatörfotodrönare! Där man låter drönaren själv "gå ut" och fota tex landskapsfoto eller gatufoto? Det borde ju inte vara en omöjlighet i en väldigt nära framtid? Med tanke på den teknikutveckling som sker!

Å det kommer att finnas speciella trafikprogram som gör att många fotodrönare kommer att kunna vara ute i luften samtidigt, så ingen behöver vara utan fotodrönare! Både i sta'n och på landet kommer det att vara möjligt att köra fotodrönare överallt! Och jag har sett minikameror monterade på olika saker, på en liten mekanisk kolibri tex, och kamerorna har fantastiska upplösningar! Med tele och vidvinkel! Och allt kan ju sändas tillbaka i realtid till fotografen som sitter hemma och styr drönaren! Eller fotografen kan även promenera med virtuellt! Och så finns det såklart gatufotoprogam där drönaren kan vara självgående och själv söka efter HCB-liknande bilder i gatuvimlet! I svartvitt! Det finns bara möjligheter att se i tekniken framöver!

 

#2746682

Så vi borde snart kunna ta en fotorunda sitttande på stolen framför Pc med hjälp av en fotodrönare! Å e det litet segt att gå upp, så kan man sätta fotodrönaren på egen väckning så den själv kan gå ut själv efter mitt personliga fotoprogram! Man kan låta drönaren åka den fotorunda man själv brukar gå! Å så när man vaknar, så e fotorundan redan avklarad, och man kan ev välja bilder för den rörliga bloggen, för det finns såklart en rörlig blogg, eller så har fotodrönaren redan valt ut den bildtyp man brukar fota och lagt ut dom i bloggen! :)

Tycker framtiden ser ganska lättjobbad och ljus ut för oss amatörfotografer!

Om man jämför med att fota med en analog kamera från 1932 alltså! ;)

Ha en bra dag!
/Bengan

 

Nyköping

 Postat 2014-03-24 07:14 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg