Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2200 / Zeiss har alltid lockat Leicaägare! "The General's FED" för Contax-optik!

 

Redan på 1930-talet kunde man betälla Zeissoptik till sin Leica. Dels va Zeissoptiken bra och så hade Zeiss en objektivtyp som ställde det mesta i skuggan under den här tiden, Sonnar 1,5:an! Nu kanske inte Leican va den bästa kameran för ett så ljusstarkt objektiv, Leica med sin något för korta mätsökarbas, men det brydde man sig inte så mycket om.Och den ryska FED-kameran, som är en Leica-kopia, tillverkades i en liten serie för Zeissoptik i Contax-fattning. Det är den kameran som i samlarkretsar kallas för "The General's FED". Och det va inte vem som helst som kunde få tag i ett exemplar av den kameran.

 

Och alldeles efter andra Världskrigets slut så tillverkades det en del Zeissoptik i Leicafattning, bla på "beställning" av Ryssarna, och nu på 2000-talet så finns det nytillverkad Zeiss-optik för M Leica.

 

Som sagt, Zeissoptiken har alltid lockat Leicaägare! :)

/Bengan

 Postat 2014-02-03 06:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2199 / Snöpulsning, medvetande och kamerabyte!

 

De har varit litet segt i helgen, men igår och idag va det i alla fall litet snöpulsning! I går försökte vi ta en väg som leder över ett gärde upp genom en skog som normalt är hyffsat gångbar, men nu va det litet svårare! Vinden hade gjort drivor på fälten, så snödjupet växlande mellan 10 och 60 centimeter!

 

Men på tillbakavägen hittade vi ett fyrhjulingsspår över ett annat gärde, då gick vi tillbaka i de spåren! Idag bara en snöpulsakortis med Roffe på ett tredje gärde, och sedan ganska mycket läsning då vädret inte inbjöd till så mycket annat.

Vad gäller läsningen, så i samband med Kiels universitets 300-års jubilemum för ett antal år sedan, så höll fysiologen Dietrich Trinker ett föredrag, som i stort sett säger att det strömmar in en miljon fler bitar i hjärnan via våra sinnen än vad vårt medvetande sedan uppfattar! Och vart tar de här bitarna vägen då? Hjärnan verkar "kasta" det som inte är för stunden nödvändigt eller livsnödvändigt! Jag fortsätter nu läsningen med Libets försök, "En halv sekunds fördröjning!" (Ni som vill kan googla på Benjamin Libet!)

 

Visst påminner kameran litet om "The Generals FED"?  :)

Jag har se'n Fotomässan nästan bara använt en gängleica för mitt analogfotande tillsammans med några olika Sonnar-objektiv. Börjar bli trött på Leica! ;) Byter till Contax G2, men även där med Zeiss-objektiv, se'n får vi se hur det går!

 

Fotomässan! De kanske syns va? ;)       (Fotat med Sonnar 1,5/5cm, Leica IIIf och Tri-X) 

Ha en fin söndagskväll!
/Bengan

 

 Postat 2014-02-02 18:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 2198 / Gnesta Station, se'n eftermiddag, - 4 grader och inga tåg på ingående...

 

 

Tom sitter ofta ensam här på perrongen. Ser jag honom från gatan så brukar jag parkera bilen och gå fram och prata några ord.

Leica IIIc, Sonnar 1,5/5 cm, Tri-X

/Bengan

 Postat 2014-02-01 17:09 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 

Tidigare blogginlägg