Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2112 / Så vare dags att betala Tv-licensen igen! ;)

 

Våra fortroendevalda har ju bestämt att vi skall betala Tv-licens för datorer och mobiltelefoner!
För man kan ju titta på Tv med dom! Och det stämmer ju ganska ofta!

 
Men som en bakgrund kan jag väl berätta att vi skippade Tv för en sju till åtta år sedan, och visst kom det oroliga samtal från Kiruna, hyffsat trevliga men ändå litet oroliga! Och jag kände misstänksamheten i telefontråden ända från Kiruna till Gnesta! ;) Och i slutet av ett samtal, då jag sagt att vi inte har någon Tv, så sade Kiruna, "Alla har Tv!" 
Jag kunde inte hålla mig utan sa, "E de så illa!"
Och med det så avslutades det samtalet! :)

Å det här med att vara utan Tv, de va inte så svårt eller märkvärdigt, man vänjer sig snabbt! Men flera vänner frågade, "Vad gör ni i stället?"  Vi svarade, "Det säger vi inte"! :) 
Nu vill jag direkt avstyra era funderingar på vad vi håller på med, för jag vet inte riktigt själv vad vi håller på med i stället, men vi läser nog litet mera, och samtalar litet mera och promenerar litet mera, jovisst e det mera uteliv, helt klart och vi får nog en del tid över också, men de lägger man snabbt på nå't annat!

Och vi saknade inte Tv under de här åren trots att min fru och jag är i stort är uppvuxna med Tv! (Jag började titta på Tv redan 1956, de va då morsan köpte sin första Tv!)
När vi hade slutat att titta på Tv, om nå'n då frågade om vi sett "det där på Tv", så sa vi i början att vi hade ingen Tv, då blev det ofta litet tyst, och nå'n sa, "Vi tittar inte heller så mycket på Tv"!
Så då slutade vi berätta att vi inte hade nå'n Tv, utan svarade bara, "Nä vi såg inte det programmet!"

Men nu e vi där och betalar licens igen, även om vi inte tittar på Tv!  För det skall man göra enligt Svt och våra förtroendevalda, betala alltså, för det gör ju dom själva, oftast i varje fall, å föredömen e bra att ha!  ;) 

 Å nu kan vi faktiskt se litet på Tv också! På min frus Iphone! Även om inte ljud och bild hänger ihop riktigt!  Och att bilden stannar upp ibland! Och vad gäller min egen dator, den e från 2003, så har jag för långsam uppkoppling för Tv-tittande, de har jag märkt, gröna ringen snurrar nästan hela tiden, å det e lika illa på min frus nya Laptop!  (Vi har köpt dator för vissa tjänster på nätet, typ bank osv, å då räcker den hastighet vi har)

Men nu har vi prövat att titta på Tv via Iphonen, å de va ingen höjdare precis, liten bild, å som sagt, instabila program här med, men de va ju bara en test! Å inte va de nå't spännande program heller! ;)

Så för att sammanfatta det hela, vi har under ett antal år inte tittat på  Tv, å nu känns det försent att börja om! :)  Så ursäkta oss Svt och våra förtroendevalda, att vi betalar licensavgift, men inte tittar på Tv! ;) 

/Bengan

 

A window on the world....

 Postat 2013-11-26 12:26 | Permalink | Kommentarer (36) | Kommentera

Straight 2111 / De här med foto och att bli filmad på offentliga platser... eller vad man skall kalla det!

 

Rökaren..


Brukar läsa de "lätta" nyheterna först i tidningarna på morgonen för att inte börja dagen med för hög puls, men kunde inte låta bli att läsa i DN att en döende man blev filmad på sjukhuset och sedan visades det i en Tv-serie. Vet inte om mannen gett sitt samtycke till att vara med i Tv? Svårt att veta så här efteråt, men det verkar som om han inte kunde göra det under de sista ögonblicken av sitt liv i alla fall...

Men det här kanske e det nya sättet för vården, eller i det här fallet Akademiska i Uppsala, att få in litet extra pengar när man behöver mer pengar till sjukhuset och då inte samhället vill ge mer pengar!
Sälja sig till det högst betalande Tv-bolaget? Reality-Tv liksom!  Spännande å titta på kanske, men kanske inte som medvetslös "skådis"?

Å jag vet inte om det här kan jämställas med gatufoto, och att man inte behöver ge sitt samtycke, så kanske ledningen för Akademiska har resonerat? Man kanske tänkte, de e bara å fota på tills nå'n gör en anmälan! Som i gatufoto alltså! Och under tiden kommer pengarna in! 

 

concrete

Vad blir det på Tv härnäst?

Jag tycker i alla fall de e en konstig tid vi lever i numera! Och de kanske blir det ännu mera konstigt i vården om några år, de mesta kanske direktsänds i Tv? "Här e ditt liv i slutet av ditt liv"!  

Men det kanske säljer och ger pengar till sjukhuset, och det e väl det som räknas, pengar alltså!

 

Vad gäller att fota med en Leica IIIf och ett normalobjektiv på ljusstyrka 1,5, så kanske en IIIf passar bättre för en vidvinkel? Då betyder exakt skärpeinställning mindre. Så det här kanske skulle fungera bättre, eller i alla fall snabbare!

 

Men som sagt, jag tycker det har blivit nå't slags otäckt tivoli i samhället numera, lönsamhetens tivoli, eller marknad kanske man kan säga!? Man bör nog skriva ett testamente redan som ung om man vill vara med eller inte! Vill vara med på Tv menar jag! För ifall man råkat ut för en olycka och se'n e medvetslös och kan inte säga vare sig ja eller nej där man ligger på Akut-Tv-studion! 

Eller man kanske skall ha ett nej på donationskortet,
"Ni kan plocka delar å slänga resten, med inte visa det på Tv!" 

Nog för idag,
å idag blir det sol och ett dåligt fotoväder!

/Bengan

 

 Postat 2013-11-25 08:18 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 2110 / Att få igång en gammal kamera med hjälp av en fattig kinesisk bonde! Kameratips!

 

De här med vänner, de e ofta både på gott och ont! Speciellt med kameravänner! ;) Men i det här fallat så e det bra! En av kameravännerna, som förresten även e Kosmonaut, och till stora delar även analogist, visade mig nå'ra intressanta prylar för några dagar sedan!

Vill bara tillägga, att normalt så ingår jag inte i konsumtionskarusellen, eller finansministerns vänner, så nya prylar bara för prylarnas egen skull, de e inte min stil liksom! Bara så ni vet! ;)

Men i det det här ömmande fallet så gäller det en fattig bonde i Kina! En fattig bonde som för sitt uppehälle har börjat tillverka små fina kameraväskor, eller halvväskor till våra kameror! Han använder ekologiskt uppfödda kor vad jag har förstått, för att då tillverka de här små fina och mycket viktiga tillbehören till våra Leica-kameror! :)

 

Och det fanns även en väska som man kunde ha på en gängleica som har en Leicavit i botten!!
Jag som tidigare tyckt att den här Leicavitklumpen under kameran bara ha varit i vägen!

Men nu händer det saker alltså! Om jag får tag på den här lilla specialväskan, så betyder det att jag kan börja använda min Leicavitkamera igen! Vilken himla tur! Tack för det Kina! 
Folkrepubliker e bra att ha!

/Bengan

Ps. Å ni som e litet observanta, ni märker att jag inte säger nå't om Fotomässan! Den e överspelad liksom! Fotomäsan e redan gammal alltså! Progress eller förändring heter det!
För er som vill utvecklas vidare!
 Postat 2013-11-24 10:00 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 2109 / Hur klarade sig ett dryga sextio år gammalt objektiv på Fotomässan? Kolla får ni se! :)

 


Nu va det nog så att objektivet klarade sig bra, det va nog fotografen som inte va riktigt intränad på kameran! Men ge mig en mässa till, se'n ska ni få se!

När jag skulle på mässan i fredags så tänkte jag bara ta Fuji X100 med mig, men se'n tänkte jag, hur svårt e de! Man kan skruva upp ISO hur högt som helst, man har nästan obegränsat med bilder, har autofokus, kameran exponerar själv, så de e bara å sikta å trycka! Visst låter det spännande? ;)  Och va svårt de verkar! ;)

Men då tar jag Contax G2 tänkte jag, men kom snabbt på att de e ju nästan samma sak!

 

Men då tar jag en Leica IIIf med en Sonnar-optik tänkte jag, och önskar mig själv lycka till! :)

 

Ni som fotat med den här gäng-leican vet att det e två små hål där sökarokularet normalt brukar sitta baktill på kameran. Det vänstra hålet går till avståndsmätaren, å e det dagljus, så går det väl an!
Det högra hålet går till den sk. sökaren! Från hålet på baksidan så ser man ut genom en fyrkantig liten öppning på framsidan av kameran!  Öppningen e ganska otydlig i kanterna också! :)

 

Man tittar i avståndsmätarhålet, och skruvar på optiken tills dubbelbilden blir en bild, flyttar sedan ögat nå'n millimeter sidledes till det högra hålet, sökaren alltså, och försöker hålla motivet inom fyrkanten och trycker av! Å glöm parallaxutjämning, det får du korrigera själv på ett ungefär c:a!

 

Här syns det att jag missade skärpan! Sannolikt då jag bytte titthål på baksidan av kameran, så rörde sig motivet en liten aning!  Eller så va det jag som rörde mig! För på bländare 1,5 och avstånd c:a en meter så betyder varje rörelse en hel del.

 

Män i svart klär i Leica! ;)  :)

Se'n e det ju två små rattar för att ställa tiderna på kamrean! Små rattar där den ena måste lyftas och sättas in på rätt tid! Å den ena ratten, den som e uppvändigt, roterar väldigt nära avtryckarpekfingret när man trycker av! :) Å  så skall man ställa in bländaren på optiken förstås, och bländarringen har inget klickstopp! Lätt att komma åt liksom! Väldigt lätt har jag märkt! :)

 

Ok, nu undrar säkert vän av ordning varför fota med såna där gammeldags grejer? En bra fråga kan man väl säga! Men ibland känner jag att de inte ska var så där dj-a enkelt att fota, inte jämt i alla fall! (Ursäkta ordvalet) Man kan även kalla det för en liten utmaning!  Och så får jag känna på hur tidigare fotografer hade det! Som han Henri Cartier Bresson tex, han fotade ju ett antal år med med en så'n här kamera, men med en annan optik, och jag tycker han lyckades att ta en del bra bilder faktiskt! ;)

 Så skulle jag ta några bilder på Fotomässan, så skulle det inte vara så lätt, utan vara en liten utmaning också! Och sannolikt bli litet svettig på överläppen också under fotandet! ;)

 

Nu  är det mycket rörelse på en mässa, och jag körde i stort på 1/30-del och upp till en 1/75-del och bländare 1,5 och 2, så det blev såklart en del skärpemissar och rörelseoskärpa på bilderna! Folk kan inte stå stilla numera! Men det va riktigt kul att fota så här! Och litet fuktig blev jag på överläppen också, måste torka mig flera gånger faktiskt!  :)

/Bengan

Ps. Höll på att glömma, här e kameran som jag använde! Kameran e från tidigt 1950-tal, å optiken e från 1946. Flera har nog sett det här ekipaget förut! ;) Sökaren i tillbehörsskon använde jag dock aldrig, då hade det tagit ännu längre tid att få in motivet i sökaren! Vad jag menar med det, det är att när man ställt in skärpan, så brukar man ju normalt kunna trycka av, men här ligger ju avståndsmätaren och sökaren på olika ställen! Den här extrasökaren e ändå mycket bra i dagsljusfoto, för då kör man ofta nedbländat och har ett större skärpedjup!

Å filmen va såklart Tri-X, exponerad efter c:a 800 ASA, framkallad i D-76.

 

 

 

 

 Postat 2013-11-23 20:19 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Straight 2108 / Mera Fotomässan! Att kunna bryta sig ur likformigheten! Eller monokulturen! Även som fotograf!

 

 

 

Jag sitter ofta och tittar på bilder, och nu va jag på Fotomässan och tittade på bilder, massor av bilder, och slås av likformigheten i mångas bilder! (Min åsikt alltså!)

Om man nu vill bli upptäckt som fotograf, så e det nog inte så bra att vara likformig!? Jag menar, att inte våga sticka ut litet, utan bara göra som de flesta andra gör, och då välja en bildtyp eller motivtyp som de flesta andra också gör!

Jag menar, om alla fotar i stort sett samma sak, då blir det trångt liksom! Och kanske svårt för den som letar att hitta några bildguldkorn, om nu nå'n vill börja leta....

Vad skall man göra åt det här då! Det får den som vill, göra nå't åt såklart! Försöka hitta på nå't alltså! Och man måste nog ändå från början bestämma sig, vill jag gömma mig i "bildhögen", eller vill jag synas litet?

Fotografi är inget undantag! Vill jag bli bra i tex idrott, så måste man göra nå't!
Å en digitalkamera e ingen genväg, även om det blir fina färger på bilderna!

Nu finns det säkert olika uppfattningar om det här jag skriver, fattas bara annat! ;)  Men jag undrar ändå, vill man bli upptäckt, eller kanske bara bli litet mera sedd, så är det lättare att göra det med något som avviker från vad de flesta andra visar! Å då gäller inte många bilder heller! Så ser jag det i alla fall!

Men för det behöver man inte försöka hoppa från Västerbron för att synas som konstnär,
utan man kan jobba på ett smartare sätt, tex göra en bra film! De finns exempel på det! ;)

/Bengan

Ps. Bilden i bloggen har inget med innehållet i bloggen att göra!

 

 Postat 2013-11-23 11:15 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 10 Nästa 

Tidigare blogginlägg