Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1918 / Zeiss Biogon 2/35 ZM är bra, och Summicron 2/35 e inte så dum den heller!

 
Jag har suttit och tittat litet mera på testmaterialet från Stadsbiblioteket i Trosa, bla tittat på Zeiss Biogon 2/35 och Summicron 2/35. (Summicron är den som kom ut 1979. Made in Canada) Det är inte stora skillnader de här emellan, och så måste man till Summicronens försvar säga att konstruktionen har några år på nacken, och Biogonen är ganska ny.

Men tycker man kan tänka så här, skillnaden e väldigt marginell, det är bara när man jämför så här som man ser en liten, liten skillnad! Det här är två mycket bra objektiv till en M Leica helt klart, om det är 2/35 mm man är ute efter!  Så valet blir nog mera en prisfråga, eller om man tycker Summicronen e litet mer kompakt!

Bilderna är delförstoringar från centrum av bilden.

 

Biogon bl. 2

 

 

Summicron bl. 2 

Skillnaderna är litet större i kanterna än på full öppning faktisk. 

 

 

Så här ser hela testbilden ut!

 Slut för idag!
/Bengan 

  Postat 2013-01-22 15:46 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 1917 / Det börjar redan nu tjatas om Tårtan på onsdag, suck.... ;)

 

 

 

 

 

 Kameran på bilden en en Canon VI-T, med 1,8/35 mm. (Vad extrasökaren gör där kan jag tyvärr inte svara på)


Juniorer, ungdomar eller vad man skall kalla dom, e otåliga! Ständigt otåliga! Kommer ihåg när jag va ledare i en slalomklubb och vi skulle på träningsläger med en massa juniorer, så dröjde det väl en halvtimme efter att bussen startat från Farsta mot Härjedalen, så vare nå'n som frågade, "När e vi framme? Dröjer det länge till?"
Suck...

Och så fort bussen började rulla så åkte såklart thermos och smörgåsar fram och en liten stund senare, "Jag e kissnödig!"  På den tiden fanns det ingen toalett på bussen! 
Suck.. 

Ok, de om de, och inget verkar har hänt liksom! Otåliga ungdomar finns det nu med, så det är lika bra att informera i tid!  Det är fotofika på Tårtan, eller Ellens Bageri, nu på onsdag!
Från c:a 15.00, tills personalen börjar sucka vid 18-tiden! ;)


Hur som helst, varmt välkomna till det fria Fotouniversitetet på Ellens Bageri!
Ni anar inte hur fritt det är förrän ni varit där! ;)


/Bengan

 

Ps. Då ingen kommenterade min fina bild i förra bloggen, så kommer bilden igen här nedan! :)  Filmen e som vanligt Tri-X, vad annars!

 

 

 

 Postat 2013-01-21 20:59 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1916 / Måndagen startade som vanligt på internet, men nu va det på vårdinternet! ;)

 

 

 

 

 

Å visst e det fantastiskt att kunna sköta det mesta i vården med olika knappval på telefonen och även via internet! Och bara vänta se'n på att någon sköterska ringer upp! Nu va väl mitt ärende ändå inte så viktigt, jag undrade bara om man kunde vaccinera sig för influensan, och i så fall vilken tid.

Men en sjuksköterska ringer i alla fall upp mig om c:a en timme för att berätta om det går att vaccinera sig för influensan på Vårdcentralen i Gnesta! Och kanske även vilken tid det är öppet för vaccination på Vårdcentralen! Vilken service!

Visst e det fantastiskt!  ;)

/Bengan

 

 

 Postat 2013-01-21 08:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1915 / Kameran aktiverad! Nu har jag två analoga M Leicor igång!

 

 

Men har såklart även en digitalkamera aktiverad, men digitalkameran använder jag mera i redovisningssyfte, eller för små fotografiska dagsnoteringar, om tex vedspisar och liknande. Det analoga blir mer planlagt, som man planlägger en utflykt till ett intressant resmål eller nå't liknande.

 

 

 

Här är kameran som nyaktiverad. Aktiverad = film i kameran. Objektivet är det objektiv som vi testade på Trosa Stadsbibliotek nyligen. Kameran kommer att användas för reportageliknande fotografering samt för porträtt.

 

 

 

Den andra analoga kameran, som är aktiverad, har jag nog berättat om tidigare. Den e litet mer allround, med en brännvidd mellan 35 och 50 mm. Då slipper man välja, 35 eller 50 mm! Optiken är nog litet udda på flera sätt, men funkar bra som ett allroundobjektiv i alla fall! ;)

Och kameran ovan, de e en gammal Leica M2. Bytte till mig kameran för ett antal år sedan. Å en så'n här gammal M Leica, den fungerar i väldigt många år, å de e nog ingen som kan säga hur många år den kommer att funka, och det känns skönt. Och service och reservdelar finns nog hur länge som helst.

De va de om det!

Och vädret är just nu för vackert för att fota i,
så tycker jag i all fall,
så jag väntar några timmar!


Ha en fin söndagseftermiddag!

/Bengan

 

Ps. Aktiveringsfilmen, om nu någon skulle undra, är som alltid Tri-X

 Postat 2013-01-20 13:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1914 / Fortsatta Trosatestfunderingar! Nu om Canon 1,2/50 mm!

 

 

 

 

 


Canon 1,2/50 mm va ett av objektiven som vi testade på Trosa stadsbibliotek. Jag har suttit och tittat på de filer vi tog med optiken. Visst är den litet mjuk på full öppning och kanske inte vrålskarp på 5,6, men den går helt klart att fotografera med även i dag! 

 

 

Så här ser uppbyggnaden ut.

Nu kanske nå'n säger att det är väl dumt att använda äldre grejer när det kommit nyare. Kan väl så vara, men jag tycker inte mina bilder blir bättre med tex min Zeiss Biogon 2/35, än med min äldre Summicron 2/35, eller med Sonnaren från 1945, så jag fortsätter att fota med litet äldre objektiv då och då!

Just nu kör jag med Noktonen 1,4/40 mm, den optik som enligt tillverkaren har en 1960-tals antireflexbehandling, SC alltså, men skall nog ta litet bilder med Canon 1,2/50 mm framöver! För den optiken lockar mig litet just nu!

 

Här är två bilder från testen,två delförstoringar på full öppning. En med Canon 1,5/50 mm och en med Biogon 2/35 mm.

 

Delförstoring av bild tagen med Canon 1,2 / 50 mm full öppning.

 

 

Här delförstoring med Biogonen, åvisst är Biogonen skarpare, med den har bara bl 2 som största öppning och är en nyare optik och är såklart bättre även ända ut i hörnen.


Men ändå, jag tycker jag Canon-optiken klarar sig riktigt bra i centrum av bilden, och det är där jag har de viktiga delarna av motivet. Nu skall man nog se Canon 1,2 / 50 mm mera som ett slags "reportage" eller porträtt-objektiv, och kanske för svartvit film, å då bör objektivet passa mig ganska bra!

De va eftermiddagens fotofunderingar från vedspiskojan i Gnesta!

Ha en fin helg!

/Bengan

 

 Postat 2013-01-19 20:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg