Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1535 / I dag blev det inga bilder tagna! Och?

 

 

 


Jag vet ju att vara ständigt produktiv, eller aktiv, eller kalla det vad ni vill, det är ju tidens lösen!
Och hänger ihop med vår i-värld, som kräver ständig tillväxt = ökande effektivitet till varje pris!

Men när det här börjar krakelera, personligt krakelera alltså, så finns det ju sk. retreater, eller tabletter, eller kurser på nå't litet mysigt ställe uppe vid Siljan där man kan hitta tillbaka till sig själv med meditation, musik, och samtal, ok, de e låter ju bra men hur länge räcker den kursen eller medicinen då?  Om det inte är en återkommande depåspruta!  ;)

 

 

 

 

Vad jag vill säga, det är att det här betendet smittar sannolikt över även på vår fritid, att ständigt vara produktiv, eller kalla det aktiv, och då såklart även i vår hobby, fotograferandet!

För att ta ett näraliggande exempel! En författare, eller musiker tror ni dom producerar bra böcker/musik nästan varje dag? Och om dom gjorde det, hur kul och intressanta grejer tror ni det då skulle bli? ;)

 

 

 

 

Nu kanske nå'n anar vart jag vill komma?  :)

Jag tror inte man kan "tillverka" något intressant varje dag, vare sig det är litteratur, musik eller bilder, utan då blir det nog bara skvalmusik liksom, eller "Jag passade på att ta några bilder då jag ändå va här liksom och här är den bildhögen...."  ;)

 

 

 


Och det här betetendet kan vara svårt att bryta, för bloggar man inte, eller svarar man inte i telefon, eller svarar på sms, eller e man inte på fejan varje dag, så finns man ju snart inte...

Jag tror allt hänger ihop! Och tror det här är nå't att tänka på!
Om man inte bara vill producera kvalmusik förstås! ;)

 

 

 

 

Och så är vi såklart påhejade av marknaden! Vad trodde ni?  "Det går att ta massor av superfina bilder med den här grejen, minst 100.000 i timmen!"   ;)  Och apparaten går även att spela musik på, ta in tv på....  ;)

Så jag tror det är bra för bildkreativiteten OCH hälsan att inte ta några bilder alls nå'n dag!
Eller kanske bara titta på några gamla och redan tagna bilder!

Eller varför inte bara läsa en bok, som då inte alls handlar om foto! :)

Ha i alla fall en fortsatt fin helg!
/Bengan

 

 

På Kuggören för några år sedan!

 

 Postat 2012-05-05 20:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 1533 / Med kameran som en anteckningsbok, som till slut blir en tidsmaskin....

 

 

 

Porträtt


Bilder som man tar kan efter några år bli intressanta, inte för alla kanske, men i alla fall för fotografen. Bilder väcker ofta minnen till liv. Men vissa bilder kan även bli intressanta för andra genom sitt motiv. Nu tänker jag mest på bilder tagna på människor eller på saker som har förändras, tex hus miljöer osv. Kameran blir som en tidsmaskin.

Det är kanske det här vi eftersträvar då vi tex fotograferar familjen och vänner, för att stanna tiden, notera ögonblicket som aldrig återkommer, för att senare visa upp bilderna och berätta om dom. Och så kan vi även med en bra beskrivning få andra att bli intresserade av mina familjebilder eller av vad det är som jag fotograferat.

 

 

 

 

 

Fast bilder på familjen och vännerna kanske inte blir så intressanta i det långa loppet?  Av förklarliga skäl alltså. För det här är ju ofta bilder som man har ett personligt förhållande till, och då kan man väl fortsätta att fundera på vilka bilder man skall ta som fortsätter att vara intressanta? Bilder som överlever liksom!

Om det nu skulle vara intressant att ta sådana bilder alltså!
Och om man nu vill fundera på det! :)

Eller om man bara vill ha kameran som tidsfördriv, eller till tröst, som någon sagt tidigare!  ;)

Hur som helst, ha en fin helg!

/Bengan

 

 

 

Bloody Mary 1

 

 

 

 

 Postat 2012-05-05 09:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1532 / Är Fuji X100 en bra tagelskjorta? Inte för alla kanske, men för några borde det vara så..

 

 

 

 


 

Dogma 07 är en pool där man lägger bilder tagna med en kamera, ett objektiv osv. Tanken med Dogma 07 är att våga släppa taget ett tag vad gäller det ständiga bytet av utrustningar som man kanske tror är lösningen till bättre bilder, och i stället försöka fokusera sitt bildskapande på bilden, för att kanske upptäcka att det är där som lösningen finns.


Nu finns det säkert fotografer som behöver byta objektiv, vill använda zoomobjektiv, vill byta kamera osv, fotografer som tycker dom skapar lika bra bilder med hela sin utrustning och som inte tycker det är något speciellt utmanande att fota med bara en kamera och ett objektiv, utan tycker det här med Dogma, de e underligt då det ju finns så mycket bra och intressant fotoutrustning att tillgå!  ;)  Ni kan då såklart sluta läsa bloggen redan här!   :)

 

 

 

Hammarby IF Boxning

 

Men, jag tror och tycker, att ju mindre teknikåtaganden som är inblandad i själva fotograferandet, då bör det bli tid över till själva bildskapandet eller själva bildtänket!  Och det här borde ju fungera mycket bra med en digitalkamera! För nästan allt som tog en massa tid tidigare, på den analoga tiden alltså, det är ju borta numera!

Men visst kan det bli väntetid, tex då man beställer bilder från ett labb, då får man vänta nå'n dag, men annars så är det bara att fota och se'n tanka in bilderna i datorn!

Så visst har det blivit lättare att ta bilder och att fotografera!   

Och man kan såklart även vända på det hela, att nu när man fått en massa tid över med hjälp av den digitala tekniken, då kan man ju passa på att byta kamera, byta objektiv, prova olika "framkallningtekniker" osv, osv!  De e klart, så kan man ju också se det! Allt beror ju på den fotografiska målsättningen! ;)

Men för att återgå till ingressen, att fota med en enda utrustning, en kamera, ett objektiv under en lägre tid,  det vill jag också kalla för en fotografisk utmaning!


/Bengan

 

 

Bofills Båge

 

 

 

 Postat 2012-05-04 08:37 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1531 / Här är det fina bilder, dramatiska bilder!!

 

 

 

Bornholm

 

 

Filmtips! Carlos Saura, filmregissör och manusförfattare, känd för filmer om bla tango, flamenco och fado, är en av mina favoriter, har ni inte sett någon film av Saura än, här är några tips! 
Min egen favoritfilm av Saura är nog Carmen, Carmen...

Och som sagt, det är fina och dramatiska bilder i filmerna...

 

Iberia
http://www.youtube.com/watch?v=LqutTEJR-4g

Carmen
http://www.youtube.com/watch?v=SxPe8HX9Rmo&feature=related

Blodsbröllop
http://www.youtube.com/watch?v=-du7ftTVq9U

Fado
http://www.youtube.com/watch?v=XdOE5ERp-s4

 

/Bengan

 

 

 

Helgumannen..

 

 

 Postat 2012-05-03 19:24 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1530 / Ständiga projekt! Mycket att göra! Va jobbigt! Körigt hela dagarna! Puh! ;)

 

 


Men va e problemet egentligen? Att ha nå't att göra hela tiden e väl ganska kul för en pensionär va? Se'n om det är att fota, fixa med bilen, eller fixa med huset, de e väl frivilliga projekt eller? Så sluta gnälla? ;) 

Visst finns det saker att klaga på, men då är det nog litet större grejer liksom, och jag tänker på vad sonen till en god vän sa när hon klagade! "Morsan, de där du talar om e ett litet I-landsproblem, skärp dig!"


Va i alla fall på Twang i går, trevligt som vanligt men vi var ganska få, tror vi va åtta stycken bara, och se'n fotade jag på Kocksgatan 24!  Spännande projekt Kocksgatan 24!

 

 

 

Och på Twang hade fotografen Micke Berg en M Leica i handen!

 

 

 

 

Se'n fotade jag på Kocksgatan 24 med en digitalkamera! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slut för idag!
Tack för idag!

/Bengan

 

 Postat 2012-05-03 11:31 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 Nästa 

Tidigare blogginlägg