Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1487 / Avslutande test för Fuji X100! Och kameran fick hyffsat godkänt i slutliga testen! ;)

 

 

 

 


Om man fotat några år så jämför man såklart med tidigare kameror man haft eller har! Men så är det nog med det mesta. Har man sett och upplevt olika saker, då kan man jämföra och såklart även tycka en del.

Nu vet jag att en Fujifilm X100 är en digitalkamera, med digitalkamerans fördelar och även nackdelar. Fördelar är ju "snabbframkallningen" och att man kan fota nästan var som helst, nästan där det är kolmörkt, och utan blixt, och det blir ändå bra bilder!

Se'n kan man ha synpunkter av orsaker som jag inledde med, jag tycker tex att det är för mycket funktioner i kameran, funktioner som jag adrig kommer att använda.
Då kan man väl låta bli att använda dom då!

Jovisst, men funktionerna finns där hela tiden i knappar och menyer och kommer ofta  i vägen vid de inställningar som jag själv bara använder. Det blir litet som en schweizisk armékniv, visst kanske det någon gång kan vara bra med tandpetare å  ett pyttelitet förstoringsglas..... ;)

Men Ok, nu är det så här, och jag försöker undvika det onödiga, och använder de grejer på X100 som passar mig, och det skall bli intressant och kul.

Fast det gäller att hålla koll på fingrarna, de e ingen M Leica det här, idag när jag va ute och höll kameran i handen och remmen lindad runt handleden och tittade i sökaren efter en stund så va det klart att börja filma!! Jag hade ovetande kommit åt nå'n knapp alltså! :)

Och så till själva testen! Ofta så är en kompakt digitalkamera inte så mycket att "sportfota" med!  Mao, när jag trycker av, så går det en liten stund innan bilden tas. Det här upptäckte jag när jag fotade Agility med Roffe och då jag använde min Canon G10. Fick ta tjugo bilder innan Roffe "hängde" över ribban!

Så nu skulle jag testa att fota Roffe när han hoppade, för att se om det gick litet bättre!

 

 

 

Jo, litet bättre! Nu kunde jag faktiskt efter några försök frysa Roffe hyffsat bra över ribban med  Fuji X100!  Så visst kände jag skillnad mellan Canon G10 och Fuji X100, helt klart!

Se'n är det en bit kvar till hur en analog M Leica klarar det här! Där kan jag frysa Roffe på första och enda försöket!

 

 

 Gatufoto

Och även frysa andra än hundar som hoppar på det första och enda försöket!  Med en M Leica alltså!

 

Men som sagt, det finns fördelar med en digitalkamera också, så jag kör vidare med Fujifilm X100! Det blir bla en del boxningsfoto framöver, och fotografering hos ART LAB, men även gatufoto.

Och en av fördelarna, som jag gärna vill poängtera, det är att X100 är aningen mindre än en M Leica, men ser nästan ut som en M Leica, och det känns rätt, och så kan man ställa X100 helt ljudlös! Det underlättar att fota i känsliga situationer då man inte vill störa!

 

 Och så nattgatufoto! För på natten, där är tex en X100 oslagbar, för där kan man använda höga ISO-tal  (och utan blixt) och ändå få bra bilder!

Så X100 är ingen "sportfotokamera", men mycket bra ändå! :)

/Bengan

 

 

 Postat 2012-03-25 20:21 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1486 / Det börjar dra ihop sig för den avgörande testen på Fuji X100!

 

 

Självporträtt


När man testar saker, det må vara bilar, båtar, flygplan eller kameror, så brukar man alltid ha en avgörande test eller prov i slutet av testtiden. Och det här kan vara olika saker allt beroende på vad man testar. En bil tex så kanske man testar maxfarten under 24 timmar, eller kursstabiliteten vid en undanmanöver för älgar!   :)

Vad gäller kameror, och nu talar jag om Fuji X100, så finns det en kameratest som är mycket avgörande! Nu vill jag inte avslöja vad det är för test, utan jag kommer med ett testresultat i veckan, eller i nästa vecka, eller kanske ännu tidigare, allt beroende på när jag kan komma in på testanläggningen.

 

 Boxare

 

För övrig när det gäller Fuji X100, så är det tyvärr så att det mesta nu kommer att hänga på mig, för jag har inte hittat några större svagheter på kameran som jag kan skylla på, tyvärr...


Men som sagt, det är en test kvar! Darra Fujifilm, för snart kommer testen med stort T!  :)För övrigt rätt lugnt i Gnesta. Roffe och jag tog en eftermiddagspromenad på Vackerbygärde i solskenet. Inte en människa eller annan hund i sikte vid den tiden på eftermiddagen, så vi kunde gå där och filosofera var för sig!  Mycket rogivande!

Ha en fin lördagskväll!
/Bengan

 Postat 2012-03-24 19:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1485 / Är det här nå't för en kommande digital M Leica? 24 MP Mono CCD?

 

 

 

Hittade den här presentationen på internet. Nå'n som har åsikter? Kan det här va nå't för den nya Leican som det går rykten om? En kamera med en svartvit sensor?

http://www.teledynedalsa.com/sensors/products/sensordetails.aspx?partNumber=FTF6040M

 

Annars så har jag inte så mycket annat att tillföra bloggvärlden just nu! :)

 

/Bengan

 

 

 

 "Jag följer med dig ut i parken nu på kvällen när det är mörkt!"

 

 

 

 Postat 2012-03-24 09:50 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1484 / Night Hawk continues.... Om gatufoto på natten!

 

 

 

Lördagskväll 1964

 

Varför är det så få gatufotobilder tagna på kvällar och nätter? Jag har funderat på det här när jag tittat i gatufotopoolen, för det är ytterst få bilder som är tagna på kvällstid eller under natten.

 

 

 

 

Stureplan

Varför då?
På kvällar och nätter är ju många människor lediga och ute på sta'n, så det borde väl finnas massor av spännande bildmöjligheter!?

 

 

 

Och det finns ju annat än människor att fota i sta'n på natten också!  ;)
Bara man har kameran med sig!

Eller e gatufoto som hobby något man mest utövar på dagtid? Eller på helger?

Men många gånger så kan jag tycka att gatufoton tagna under kväll/natt, och då gärna i svartvitt, ger en extra stuns och spänning i bilden!  Pröva får ni se!

Och att fota på kväll/natt med en digitalkamera, de e ju mycket lätt, det har jag upptäckt i samband med köpet av X100! :)

Har också länkat till några bilder jag hittat här på Fotosidan i Gatufotopoolen.
Hoppas berörda fotografer tycker det är Ok? :) 
För jag gillar den här typen av "gatufotobilder!"

/Bengan

 

 

Mats Alfredsson
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2010017.htm

Mats Alfredsson
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2017305.htm

Affe Johansson
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/2599039.htm

Micke Borg
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1482728.htm

Micke Borg
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1574969.htm

Joel Brogmar
http://www.fotosidan.se/pools/view/73/2513375.htm

 

 Postat 2012-03-23 15:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1483 / Night Hawks course alone...

 

 

 


De moderna digitalkamerorna ger oss oanande möjligheter att fotografera på fri hand i dålig belysning utan blixt. Att kvällsfotografera eller nattfotografera med en analog kamera är ofta mycket svårare.

Under dagtid med bra ljus, då fungerar min M Leica utmärkt! Men då mörkret faller så blir det svårare, och nu när jag köpt en Fuji X100 så har en helt annan fotografisk kvälls och nattvärld öppnat sig.

Jag kan öka ISO-känsligheten markant och ändå få ett bra bildresultat! Jag har fotograferat med 4000 ISO på Fuji X100 och ser mindre "korn" där än på Tri-X med 800 ISO,  nu vet jag att det här är att jämföra äpplen och päron, men ändå!

Det är spännande att kunna spontanfotografera så här fritt och enkelt utan blixt på sta'n på kvällen eller på natten! 

Och i svartvitt, så blir bilderna litet mer hemlighetsfulla!  ;)

/Bengan

 

 

 

 

 

 Postat 2012-03-23 09:35 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 10 Nästa 

Tidigare blogginlägg