Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1092 / Tveka inte, ta bilden! Tillfället kommer aldrig tillbaka!

 

Nu gäller det här kanske inte riktigt för alla typer av fotografering, men för tex gatufoto och liknande så är det här nog ganska allmängiltigt. Mao bilder där man vill vill fånga ett intressant ögonblick, ett ögonblick som det aldrig blir någon repris på!
Där har faktiskt Tv en fördel! ;)

Nu är ju gatufoto inte så enkelt som det låter, det finns olika inriktningar, men jag tänker på det här försöket "att fånga ögonblicket", som man kan se hos en del  gatufotografer, alltså ögonblicket som snabbt dyker upp, och som man skall försökas fånga i en bild.

Då gäller det att bara trycka av! 
Fundera kan du göra sedan! För efter den första bilden, då kanske du kan ta flera bilder, eller kanske bättre bilder och det är ju bra, men har du missat den första avgörande bilden, den som väckte din uppmärksamhet, den kan du inte ta om i alla fall!

Å vad e det som väcker upp den här "gamla" frågan då? 
Jo, jag håller på att titta igenom en del gamla bilder, flyttar och rensar i olika mappar, hittar samtidigt "nya" bilder också!  Fast dom e från 1960-talet!  Oordning och oreda liksom!  Eller kaos e granne med nå'n!  Men till saken!  Här nedan e en av bilderna!  (Som en del av er redan sett)  En bild med en litet religiös inriktning liksom!

 

Ljus!

Jag var i Rom för ett tjugotal år sedan, och i Rom besöker man ofta St. Peterskyrkan. Jag går inne i kyrkan kommer in i en större sal, ser att solen ljust då börjar lysa in genom ett fönster, jag har kameran uppe och trycker av, drar fram filmen och skall gå närmare för att få en en bättre komposion, och då försvinner solstrålen. Tiden från då jag såg solstrålen komma fram och till att den försvann var c:a 3-4 sekunder. Se'n blev det ingen mer solstråle....
Jag brukar säga till mig själv när jag ser den här bilden, bra jobbat, fortsätt så här, tänka kan du göra senare, å film är billigt! :)

Ett litet tips! 

Det här tipset kan även användas i andra fotosammanhang. Att gå på känslan liksom! Man kan se en bild, och undra, kan man går fram här och fota just här och nu? Samma sak där, fundera inte, gå fram och fota, annars ångrar du dig!
Det kan gälla att fota en människa du ser på sta'n, och vill gå nära, eller att fota ett föremål mitt i en folksamling! För sannolikt har din intuition sett nå't intressant, men ditt intellekt och dina sociala spärrar hindrar dig! Och då försvinner det här magiska ögonblicket, för magiska ögonblick har inget med logiskt eller analytiskt tänkande att göra, magi e nå't helt annat! ;)

 

 

B Örnen

Det är samma sak här, jag gick runt och fotade i boxningslokalen, såg den här killen stå och linda sina händer en bit ifrån mig. Jag tyckte jag såg en bra bild, går fram och tar en bild nära. (Vidvinkel motsvarande 28 mm)
Nu tycker inte alla att det här är en bra bild, men för mig kändes det viktigt att ta bilden!

 

 

Samma här, vi va på Torekällberget i Södertälje för en tjugo år sedan. Sitter och väntar på en bänk en bit ifrån scenen, då nå'n säger, "Kolla, Roffe Wikström står i korvkön därborta!" Det klart att jag går ned till korvkön och frågar Roffe om jag får ta en bild!  Annars hade jag ångrat mig efteråt!

Så var'e med det!  :)

Håller för övrig på att framkalla två filmer, vet inte riktigt vad det är för bilder på den ena rullen då den har legat i kylskåpet ett tag!  :)
Annars rätt lugnt!

/Bengan 

 Postat 2011-04-03 11:43 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1091 / Snapshot, a photograph that is taken in a short moment of opportunity

 

Så tar jag mina flesta bilder, som ett snapshot alltså. Jag ser nå't, och tar en bild, se'n blir det ofta några bilder till vid samma tillfälle. Men det brukar jag inte komma ihåg förrän jag hittar fler bilder på samma motiv ett antal år senare!  :)

 

Här är det tre olika bilder av samma motiv.

 

Snapshot

 

 

 

Snapshot 2

 

 

 

Snapshot 3

 

Kul i alla fall att så här efteråt hitta fler bilder!  :)

 

Kamera: Leica M6, Summicron 35 mm, Tri-X.

Ha en fortsatt fin helg!

/Bengan

 

 Postat 2011-04-03 00:37 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1090 / Här fotograferar du inte!! Å jag fattade direkt! :)

 

 

Guinness

Ibland väcker bilder minnen, det gör nog de flesta bilder man tagit förresten...
Men när jag lade upp en bild i Analoga M Leica-poolen, så började tankarna gå...
Va det inte den gången..?

Hur som helst, jag har varit i London några gånger, ofta via jobbet och då fanns det möjlighet att stanna kvar nå'n vecka efteråt när man ändå va där.
Och det blev mycket travande på gatorna, mycket fotande, mycket Pub, och mest Guinness! Har London-bilder liggande i någon banankartong, ett antal diabilder via Leica M6 och 35 mm.

Men för att återgå till rubriken, jag gick ofta ensam, det är lättare att fota då, och en del skumma gator passerades, tror det va nära Waterloo Station då jag en kväll passerade ett antal uteliggares "bostäder"/kartonger som stod i rad längs en mur, jag höll kameran lågt i högerhanden, saktade farten började ställa in kameran under tiden jag gick...
Då hörde jag en röst, klart och mycket högt som på mycket "tydlig" engelska förklarade för mig, "Här fotar du inte!"

Det gjorde jag inte heller!

Och bilden på Guinness, den tog jag nå'n dag innan eller efter den här händelsen, eller kanske va det vi ett annat tillfälle.

Men hur som helst, välmenande och goda råd i vissa miljöer skall man definitivt alltid följa!  :)


/Bengan

 

 Postat 2011-04-02 12:19 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1089 / Varför en bildpool för ett analogt kamerahus på Fotosidan?

 

 


Några har nog upptäckt det redan, andra kanske märker det nu, att det har kommit en bildpool för bilder tagna med en speciellt kameratyp på Fotosidan. Bilder som man lägger i den här poolen skall vara tagna med ett analogt M Leicahus alltså.

Och det är inte så många som använder det här kamerahuset, så det blir ingen stor bildpool, om man nu jämför tex med andra grupper här på Fotosidan, som Canon eller Nikon grupperna.

 

  

 

Och poolen kommer av den anledningen också att bli mycket, mycket liten, om man tex jämför med den så populära Gatufotopoolen.

Och kameratypen, M Leica, är dessutom ganska begränsad i sitt användningsområde, för skall man hårddra det hela, så är nog den här kameran bara en slags enkel snapshot-kamera, som funkar bäst med vidvinkel och normaloptik. Man kan nog kalla kameran för en "nära-varande" kamera, man är ofta nära motivet när man fotar med den här kameran.
Eller väldigt nära om det skall bli riktigt bra bilder! :)

Å så kan man väl såklart undra, att bestämma en pool bara för ett slags kamerahus? Men optiken då? Och filmen, färg eller svartvitt? Och varför analogt? Finns det inga andra regler i poolen, tex att det måste vara nå't speciellt med bilderna?  
Nej!  :)

 

Får kanske ta en liten historieförklaring i sammanhanget!  :)
Många som under åren använt ett M Leicahus, har inte varit så märkestrogna vad gäller optiken. Det har ofta praktiska orsaker, dels hade Leica inte så ljusstarka objektiv i mitten av 1950-talet, och många fotografer använde M Leica som en reportagekamera, och behövde då ljusstarka objektiv, och då va en 100% skärpa i kanterna mindre viktig.

 

 

Och Canon hade tidigt kommit med flera intressanta objektiv i Leicagänga, ett 1,8/35 mm, 1,5/35 mm objektiv, Nikon, Zunov mfl hade normaloptiker på 1,1/50 mm i Leicafattning, men då kamerahuset var det centrala i sammanhanget, så kunde man använda den optik som passade för tillfället och ändamålet!

 

 

Och Zeiss fortsätter att göra objektiv i Leicafattning! 
Zeiss gjorde objektiv i Leicagänga redan på 1930-talet och fortsätter med optik i Leicafattning!

 

 

Förresten, en av mina tidiga Leica-idoler, Yul Brynner, skådespelare men även amatörfotograf, han fotade på 1950-talet med en Leica MP och ett Canonobjektiv 1,2/50 mm.

Det kan ha varit därför som jag också köpte ett Canon 1,2/50 mm... 

 

 

 

Och numera nytillverkas det objektiv till M Leica hos Voigtländer/Cosina! Alldeles utmärkta objektiv förresten, mycket prisvärda, som sannolikt räcker för både amatörer och reportagefotografer!

 

 

 

Sonnar 1,5/5 cm på en M Leica. 

 

Så utan att gå närmare in på vad det är för speciellt med det här kamerahuset, för det har tillräckligt många redan gjort under åren, så kan man ändå med facit i hand konstatera att de analoga M Leicahusen har använts sedan 1954 och används fortfarande, och det tycker jag är både intressant och spännande!

Därför tyckte jag det skulle vara kul med en Pool för Analoga M Leica-fotografer här på Fotosidan!  Se'n får vi se vad det blir av det hela!  :)

Och ingen behöver oroa sig, den här gruppen kommer inte att bli speciellt stor, eller betydelsefull!  Bara litet udda kanske...ursäkta för det!  ;)  :)

 

 

Allt du behöver!  Om du vill alltså!  ;)  En M Leica, 35 mm optik och några rullar Tri-X!  Men tänk på att det här är basic-foto liksom, du kan inte överlåta speciellt mycket åt kameran!

 

Å i dag va det litet fredagsmys liksom och en del förslag till ändringar i poolen och även tyckanden om det olämpliga att ha en så'n här M Leicapool!  ;)

Så för för er som inte gillar det här upplägget med Analoga M Leica-fotografer,
så finns det två skäligen enkla valmöjligheter.
1. Att inte vara med. Att inte bry sig liksom, även om ämnet upprör! ;)
2. Starta en egen bildpool i ett liknande ämne på Fotosidan med mer  passande regler alltså

Jag menar att göra något konstruktivt i stället för att sitta och klaga!

Ha en fin helg
/Bengan

 

 Postat 2011-04-01 11:27 | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 

Tidigare blogginlägg