Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 4576 / Kanske okänt ställe för de flesta!

Vet inte om så många av dagens fotografer känner till den här platsen på nätet! https://www.cameraquest.com/

Kanske inte så konstigt, då det e mest analogt, och från en tid före digitaltiden! Tiden går fort! Men jag tycker fortfarande informationen på den här sidan är intressant!Här finns mängder av Nikon, Canon och Leicainformation, både före digitaltiden, men även grejer som man kan använda på digitalkameror! Och "This folks, is the stuff that Zeiss Collector's dreams are made of: the f/2 Zeiss Biotar marked "4 1/4"

Å här e en sida som jag visat förr, Tom Abrahamssons samlargrejer!

Ok, det om det! Ha nu en bra dag!

/Bengan

Ps. Tårtan i morgon!Postat 2019-04-09 10:06 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 4575 / SC respektive MC

SC objektiv! :)

Sitter och läser några äldre bloggar, och en av bloggarna handlar om ett objektiv jag nyss hade köpt 2007, Voigtländer Cosina 1,4/40 mm SC! Det intressanta i bloggen är nog en kommentar av Tom Abrahamsson.
(Tom var även medlem på Fotosidan)

2007-11-07 19:35   Tom Abrahamsson
dar finns en svensk 'connection" med Nokton 40f1.4 SC. Jag var i Japan och som vanligt tillbringade eett par dagar med Mr Kobayashi (som ager Cosina/Voigtlander). Dar var ett par japanska fotografer med mig dar. Kaeru och Shintaro,bada kanda i Japan. Vi diskuterade den nya Nokton och fragade Mr Kobayashi om det var mojligt at gore en liten serie av "uncoated" linser. Han sade att helt uncoated var inte bra, for mycket flare, men nagra "single coated" kunde hab nog astakomma. Den forsta serien av 500 salde ut pa en vecka!
Skillnaden mellan den Multi coated ock den single coated Nokton ar mycket liten. Storsta skillnaden ar med skugg detaljer i sv/v. Den hogre kontrasten i den MC optiken, blockerar skuggor mera. SC coated Nokton "oppnar" dem lite mera, men priset ar at starka ljuskallor blir mera diffusa.
Tyvarr can min data inte klara det svenska alfabetet sa "imagine" prickar over missade bokstaver!
Mera allmant intrest: Kodak har slappt ut en ny Tmax 400 "KODAK 400-2TMY". Jag har haft en chans at testa den med olika framkallare. Ga till "T TAbrahams@shaw.com" ock klicka pa "Flickr" och sedan anvand tag "KODAK 400-2TMY" sa kan du se nagra resultat.
.
/Bengan
Ps. Tårtan på onsdag!


Postat 2019-04-08 21:08 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 4574 / Roffe fyller tolv år idag!

Så jag tog ett födelsedagskort dagen till ära!

.

Men det va svårt för Roffe att sitta still under födelsedagsfotograferingen, så jag frågade, vad e det? "Jag känner en doft som inte skall vara här!"  Vadå för doft sa jag? "Doft av en hanhund!" Jaha, å hur nära e han nu då! "Tillräckligt!" Vad menar du med tillräckligt frågade jag! "Nere vid stationen!" Ok, sa jag, jag förstår!  Ok då, fotograferingen e klar sa jag, och då sa det bara swisch och Roffe stod vid staketet och spanade!

Det va Affe Johansson här på Fotosidan som hjälpte oss att välja Roffe! Vi hade planer på en Jack Russel, men Affe sa, ni skall titta på en Dansk/Svensk Gårdshund i stället, så det gjorde vi! Roffe e den tidiga typen av Gårdshund brukar jag säga, mer ursprunglig, så han behöver utrymme och en del annat! När vi e i fjällen, så lever Renar och Lämlar farligt! Här hemma så e det katter, rådjur, harar, älgar men även vildsvin som han gärna vill sätta efter! Så Roffe får alltid vara kopplad med långlina skogen! Mycket orättvist, säger han! Jag vill nog påstå att det e mycket bra!

För Roffe har två hjärnor liksom, först en modern evolutionshjärna, då han lyssnar, och vi kan diskutera och kommunisera på ett bra och modernt sätt!
Men så har han även en reptilhjärna, eller vad man kan kalla det! Och den går igång blixtsnabbt, tex på rörelser i skogen! Å när den här reptilhjärnans reflexer e i gång på Roffe, då e han helt okontaktbar!
Fast Roffe kallar det själv för att vara fokuserad på sin uppgift! :)

Men å den andra sidan e han helt underbar, trots reptilhjärnan! ;) Men det e klart, att en viss oro börjar uppstå hos mig när han börjar bli äldre! Men det är här och nu som gäller!

Och ett stort grattis på din tolvårsdag Roffe! :)

/Bengan

Ps. Roffe godkände bilderna här i bloggen! Bra fotat sa han!Postat 2019-04-08 09:52 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 4573 / Kallelse till Tårtan nu på onsdag, å absolut inget annat! ;)

Bilden här skulle egentligen bara vara en utfyllnad i bloggen! Men eftersom jag vet att några här på Fotosidan haft en Leica M4, men sålt den, och nog ångrar sig, så vill jag gärna visa en bild på M4 så dom inte glömmer bort hur vacker den är! :) Den bästa M Leican alltså! Och med en Amedeo-adapter, och en Sonnar 1,5/5 cm, så visst blir det en snygg kombination! Förstora gärna! :)

Och som sagt, det jag egentligen skulle säga, Tårtan nu kommande onsdag!
Notera gärna händelsen i agendan!

Väl mött!

/BenganPostat 2019-04-07 19:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 4572 / En av de kuligaste fotogrejerna under senare år! Men OBS, det här är extrem nördinfo!

"Most prized by lens aficionados are the pre-war och post-war Zeiss Sonnar lenses. The Sonnar is a timeless design with a unique rendering and fantastic bokeh" (LHSA  Bill Rosauer  Viewfinder)

Och visst har den här optiken, Sonnar 1,5/5 cm, fungerat på Leica tidigare också, redan på 1930-talet så kunde man få Sonnar 1,5/5 cm i LTM-fattning! Om man betalade bra! Men om man har Sonnaroptik i Contaxfattning så har det varit litet krångligare! Men nu finns Amedeoaptern! Det har såklart funnts adapters tidigare men inte i samma fina och exakta utförande som Amedeoadaptern!

.

Vad gäller optiken här på bilden, så uppfattas den nog som ett så'nt där "ryskt optikskräp" vid första påseendet! "Det ser ju ut som det e handgjorda siffror!" Om jag e på plats och hör det här sägas, så brukar jag säga, "så e det nog, jag kan köpa optiken för nå'n femtiolapp och ha som lupp!" ;) :)

Annars, oss emellan, så kom optikinnehållet från Zeiss i Jena omkring 1945, och följde med i den nedmotering Sovjet gjorde av optiktillverkningen i Jena, med en flytt av maskiner, glas och en del personal till Krasnogorsk! Och där satte man på en rysk namnring på den här optiken omkring år 1949!
Serienummer invändigt: 845929 (För den mycket kunnige nörden)

Men jag vill på det bestämdaste också tillägga, ni som letar efter så'nt här på internet, allt e inte guld som påstå's glimma!
Vad gäller Jupiter-3 alltså! Och det viktiga är inte årgången, om man inte e samlare, utan vilket skick optiken är i!
Jag har fotat med en del Jupiter-3, och dom e ofta generellt bra!

Men som sagt, jag tycker i alla fall den här Amedeoadaptern är av de kuligaste fotogrejerna på senare år!
För oss nördar! :)

/Bengan

Ps. På ondag Tårtan!Postat 2019-04-07 11:26 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg