Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1360 / Vad tänka på vid begagnatköp av M Leica! Och även vid köp av Olympus OM-1!

 

 

 

Jag tänkte tala några ord om det här att köpa begagnat, samt även fundera litet på julen,
julkonsumtionen, om ett trevligt julspel, om arbetslösheten, och en del annat.

 

 

 

 

 

Kanske e det fel att tala om så'nt här innan jul, i alla fall det som e negativt, för då skall det ju vara julfrid liksom, för då skall man ta fram sill, potatis och öl med nubbe, dra ned rullgardinen och i alla fall låtsas att det snöar ute!  ;)


Nu blev det här ganska mycket att försöka skriva om upptäckte jag nyss, speciellt vad gäller M Leica, och vad man skall tänka på vid ett begagnatköp, så jag får återkomma i en senare blogg under dagen, när jag fått litet mer ordning på blogginnehållet, så ni får se den här kortbloggen som en löpsedal för det kommande liksom!

På återseende!

/Bengan

 

 

Ps. Vad tiden går.....  Snart är det dags för Gnesta Planket igen!

 

 

 

 Postat 2011-12-22 08:35 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 1359 / Tankar vid dagens slut. (Som det också heter på P1! ) Och motionera M Leican!

 

 

 

 

Classic Telemark

 1980-tal i Åre.


Alltså, så här vid dagens slut, när jag lyssnat på väderrapporten på P1, så dyker det upp minnesbilder från ett tidigare liv! ;)

Alltså, "Det var en gång för länge sedan", då var väderrapporten mycket mer detaljerad! Det mesta var nog mer dealjerat förr. Nu slipper man ofta sån't, det finns automatik till det mesta liksom!  ;)

Men vad gäller den tidigare väderrapporten, så kan jag sakna den, då den innehöll mycket mer uppgifter, spännande platser, om jag jämför med vädret man nu läser år 2011 kl 21.50.  Å så har dom numera kortat av tiden från 15 till 10 minuter, så jourhavande meteorolog hinner knapp läsa vädret klart innnan 22-nyheterna kör igång.... 
Ingen respekt liksom! ;)

Jag säger 22-nyheterna och inte 10-nyheterna som Sveriges radio själva säger numera även på kvällen... suck...   För mig är det här litet konstigt, kl 10 är på förmiddagen för mig. 

Stormen kommer..

Här hade vi ingen radio med oss. Men man lär sig att läsa väder. Här va det vindstilla och det började dra upp moln västerifrån, då visste vi! :)


Men åter till väderrapporten!
Kommer ihåg när jag och en skidåkarkompis hyrde in oss nere i Idre by för en 35 år sedan.
Vi bodde hos en äldre kvinna som var anställd av SMHI. Hon läste av vind, temperatur och nederbörd var fjärde timme, och ringde sedan in de uppgifterna!  Dygnet runt! 
Det betydde att väderrapporten i radio tex innehöll en del intressanta och färska lokala uppgifter som kunde vara intressanta, i alla fall om man va skidåkare. Man hade även så'n här avläsning på de större vinterorterna, med vind, temperatur, nederbördsform OCH snödjup!

Se'n när det hela blev mera modernt, och effektivt, så kunde hotellen själva rapportera snödjup, då fattar ni vad som händer! ;)  "Positiv betygsättning!"

Och sjövädret, man började rapportera redan vid Doggers bankar, och så kom ett antal spännande platser på rad ända upp i Bottenviken. Jag vet att man numera låter automatiska stationer läsa av vädret, och att det finns satelliter, radar osv, osv. Jag kommer ihåg att man förr kunde höra på sjövädret, "Dimma i bankar,  och tidvis dålig sikt", det hör jag sällan numera, tror inte radar uppfattar dimma i bankar...?  ;)


Nåja, de här väderrapportarerna blev även som små poesistunder i fjällstugan, först på morgonen, då låg man och lyssnade  till 7.45-vädret, se'n kom nyheter, efter det va det dags för frukost och se'n ut i snön, och på kvällen lyssnade man till 21.45-vädret för att höra var man skulle åka skidor dagen därpå, och se'n kom kvällsnyheter och efter det så gjorde man ett tappert försök till läsning men det blev ofta snabbt godnatt!
Apropå tankar vid dagens slut!

För övrigt var jag ute och fotade vattentornet i Gnesta nyss. Omkring 21.30-tiden!  ;)  Testade med OM-2:an. Först fick kameran bestämma, se'n bestämde jag!  Tiden alltså!
Det skall bli intressant och jämföra negativen!

Och i morgon är det sista Twang för höstterminen!

Sov gott!

/Bengan

 

Ps. Motionerade en av M Leicorna i dag. Motionera betyder att köra litet med slutaren på långa OCH korta tider, så tiderna inte segar ihop! Dom kan göra det om kameran ligger ett tag. Viktigt även på Olympus OM-1! För det är också en slags leica :)

 

 Postat 2011-12-20 23:05 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 1358 / Sista fotofikat på Twang för höstterminen nu på onsdag från 15.00!

 

 

 

Här ser man en del av lokalen på Twang.  (28 mm, OM-1, Tri-X)

 


Tiden går, eller vad det nu är som flyter iväg! Och höstterminen är slut på onsdag för Ellens Fotografiska. Vi bytte ju fotofikaplats i höstas, och har nu suttit av en termin hos Jörgen på Twang. Jörgen tycker vi har skött oss, så vi är välkomna tillbaka även under vårterminen.

 

 

Bild från Reclaim på Plattan. Josefin samtalar med Ulf.   (35 mm, Tri-X)

 

 

Återkommer med datum för vårterminens första träff på Twang.

Och ni som inte varit på Twang under höstterminen,
passa på nu och kom till avslutningen nu på onsdag i alla fall! :)


Väl mött!
/Bengan

 

Ps. Bilderna e tagna med Olympus OM-1. Trevlig kamera det här!

  

 

 

 

 Postat 2011-12-19 21:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 1357 / Beskrivning av mitt nya lyxliv liksom!

 

 

 

Bornholm


Först en liten varning! De e inget större läsvärde i bloggen i dag heller, eller rättare sagt, idag e bloggen extra värdelös, för den innehåller bara en egen privat lyxfundering! Ego liksom!

Så ni som e trötta på att läsa om djuplodade ego-funderingar, och skulle vilja ha något konkret, som tex politik, eller kamerateknik, eller nå't besservissertips om bästa sättet att gatufota för er som inte fattat det hela än, eller att ni vill läsa mera om Higgsbosonen, läs då en annan blogg!! 
För här kommer bara några rader om privat ego-morgonlyx!


Ok, några läsare kvar...? 


Alltså, jag tycker det är lyxigt att numera kunna sitta och läsa morgontidningen i lugn och ro utan att behöva stressa iväg till något jobb!

Kanske låter det litet underligt att kalla det för lyx, men jag tycker det e lyx i alla fall! :)

Beror kanske på att jag har haft en del jobb under åren som krävt tidig uppstigning!?  Visserligen går jag upp hyffsat tidigt fortfarande, c:a 06.00,
för fikat och tidningsläsningen, men jag brukar tänka på den tiden då jag ibland gick upp c:a 03.00 för att se'n åka till jobbet, då känns det här som se'n och lyxig förmiddag! ;)

De va bara det som bloggen handlade om idag! Om mig själv alltså! 
Och mitt lyxliv!  ;)

/Bengan

 

 

Bornholm

 

 Postat 2011-12-19 08:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 1356 / Lilla teknikmagasinet! Nikon, Olympus och Hama i ett nära samarbete!

 

 

 

 

 


Ibland så måste man undersöka om det finns intressanta saker i ens närmiljö, eller rättare sagt, man måste kolla om det finns några tekniskt möjliga samarbetspartners i närmiljön, men partners som såklart också e villiga att samarbeta!  (Och med närmiljön menar jag en låda för diverse kameraprylar)

Bakgrund:
Jag hade behov av litet motljusskyddshjälp eller regnskydd till ett Olympus 28 mm objektiv, och vände mig då till Nikon, och upptäckte efter ett tag att Nikon hade det jag behövde!   :) 
Trodde jag!  :( 

Men tyvärr så spelade Olympus-28 mm objektivet i en annan gängdivision än Nikon!  49 mm, mot Nikon 52 mm!

Men det här speglar också kamerastorleken på 1970-talet, Olympus OM-1 va mindre och smidigare än tex Nikon F1 och F2, detsamma gäller objektiven.

 

 

 

Så ned i lådan igen och efter ett tag så hittade jag en överföringsring från Hama, och kunde sedan sätta fast Hama-överföringsringen på det lilla Olympus-objektivet, och i den andra gängan på Hama-ringen sätta ett Nikon-filter OCH ett Nikon vidvinkelmotljusskydd!  Fint samarbete liksom! :)

 

 

 


Å jag vet att det e litet fegt med motljusskydd  ;)
men det är bra med ett litet "objektivtak" när det snöblaskar ute! :)

 

Ha en fin söndagskväll!
/Bengan

 

 Postat 2011-12-18 20:49 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Tidigare blogginlägg