Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1176 / Några Ryska objektiv på Leica, å tekniker e tråkiga! ;)

 

 


Fritänkare använder ofta piratobjektiv på sin RF-Leica! Orsakerna är flera. En RF-Leica passar för att använda olika objektiv, och så är piraterna ofta billigare än originalen, och nästan lika bra eller bättre i vissa fall.

 

 

 

Här sitter ett FED 3,5/50 mm på em Leica. Det här FED-objektivet är antireflexbehandlat och är en kopia av Zeiss Tessar. Inga dåliga grejer alltså!

 

 

 

Och med det här objetivet infällt i kamerahuset så har man en liten kompakt RF-kamera som lätt går ned i fickan, fast det blir nog aningen tungt i fickan.... 
Plastkameran va inte uppfunnen här! ;)

  

Men så finns det andra saker än kompakthet och praktiskhet liksom..... 

 

 

Leica IIIf med en "Rysk" optik från 1948.  Inuti den här Ryska fattningen döljer sig ett Sonnar 1,5 från 1945.   Då får vi en ganska kompakt RF-kamera med ett mytosobjektiv!  :)

Sedan är det kanske aningen tveksamt om mätsökarbasen på den här Leica IIIf
räcker för att ställa avståndet till 100% rätt vid full öppning och vid närfotografering!?

Men den frågan e för tekniker, exakthet å sån't alltså, å tekniker e ofta tråkiga!  ;)

Vi fotokonstnärer klarar lätt av att ta konstnärliga bilder med den här kombinationen!  :)

/Bengan

 Postat 2011-06-20 20:06 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 1175 / Jupiter-3 och Sonnar 1,5:an på Leica.

 

 

Jag har testfotat med några Jupiter-3 objektiv och en Sonnar 1,5 (via adapter) på Leica under några dagar. De här e spännande och kompetenta objektiv trots åldern. Testen består i stort att se så att skärpan ligger där jag ställer den via kameran.

Har även tittat på några av negativen i förstoring, och Jupiter-3 objektiven ligger mycket nära Sonnar 1,5:an vad gäller skärpa, det är i alla fall min uppfattning.  Jupiter-3 tillverkades även i mycket mindre serier än de övriga objektiven till FED och Kiev. Ingen massproduktion alltså.

 

 

 En "Krigs-Sonnar" 1,5/5 cm via adapter på en Leica IIIf i lätt motljus.

Motivet/modellen är så där lagom intresserad, hon har upplevt det här förr liksom, under c:a 33 års tid. Men är ändå mycket vänlig/förstående och har ett stort tålamod!  

 

 

 

Här e en Jupiter-3 i M39-fattning från 1967 på en Leica IIIf använd i motljus.

Å ni som fotat med en IIIf vet att det inte är någon parallaxkorrigering i sökaren! ;)

 

Håller även på att kolla så en Zorki 1,5/5 cm också ligger ligger rätt vad gäller skärpan. (Den här Zorkin från 1949 innehåller en Sonnar 1,5:a)

 

Allt för idag!

/Bengan

 

 

 

Så här ser Sonnaren ut då den sitter i en adapter på en M Leica.

 

 

 Postat 2011-06-20 13:13 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 1174 / Casimir-effekten, att ladda en gängleica, jordgubbar och tillvarons mening...

 

Idag regnar det i Gnesta, men Roffe måste ut ändå, så vi, min fru och jag, tar på oss regnskydd och gör Roffe sällskap under nästan två timmar. Med mig har jag förutom bajspåsar även en gatufotogängleica! :)

 

 

Kameran laddad och klar!

Varför en en gatufotogängleica på en promenad på landet i regn? Därför att det e kul! :) Och litet utmanande!  Och praktiskt!
Och nu ligger filmen i sköljen från promenaden!  Men visst e det litet klurigt att fota med en hand då den andra handen höll ett paraply och ibland ett hundkoppel!
Men finessen är att ha kameran hängande runt halsen i en kamerarem (ibland under jackan) Då kan man sköta det mesta med högerhanden. Dra med blixlåset i jackan, ta fram kameran, ställa tid, bändare och avstånd, trycka av, dra fram filmen, allt med högerhanden alltså! :)

Fast det här "Donetsk"-objekivlocket, det har en så'n bra passform, så man måste sätta det absolut rakt på objektivet då man trycker det på plats. Kommer det aningen snett så går det inte på!

 

 

Å ni som laddat en gängleica, känner igen rutinen!  Klippa till startfilmremsan liksom!

 

 

 

Förr i världen så använde jag en så'n här exponeringsmätare. Mycket bra! Inga batterier å sån't skräp!  ;)

 

 

 

Se'n va det bättre förr i världen på flera andra sätt, tex i Kodaks filmförpackningar fanns det en bipacksedel med exponeringsrekommendationer. Då klippte man ut den viktiga informationen, satte tape på båda sidor och hade den lilla exponeringshjälpen i bröstfickan!

Se'n kunde man även använda "Sunny Sixteen" såklart!

 

 

Numera finns det så'na här! Praktiska, och lättanvända!
Fast här gäller ju batterier...

 

 

 

Å ni som fotat med en gängleica känner till det här!  Så här års är det inga problem, men på vintern å att fota med en handske på.....! :)

 

 

 

Fast här är det är nästan lättare att ställa bländaren med handske när man skall peta på bländarinställningstandningen "inne" i objektivet! :)

 

Men vad gäller promenader i regn, så är det skönt att komma in i huset se'n, sätta på en påtår, läsa visare i DN samt lägga sig på soffan, ta fram en bok, börja läsa om Casimir-effekten....

 

 

Fast efter en kort stund så blir underligt nog texten otydlig och svår att läsa liksom... ;)   Men det gör inget, för de va skönt med en liten tupplur!

Här e en liten förklaring av Casimir-effekten 
http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect

 

 

Annars så har de svenska jordgubbar blivit plockfärdiga i Järna!  :)

 

Det röda i bakgrunden är smultron och rosor! :) 

Allt för idag!
Slut för idag!

/Bengan

 

Ps. Just ja, tillvarons mening va det också! När min fru och jag gör promenader så talar vi ofta om olika saker, idag va det om tillvarons mening i olika religioner....
Återkommer i det ämnet! :)

  Postat 2011-06-19 15:37 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 1173 / Att bli Henri Cartier Bresson på charterresan! ;)

 

 

 

Pressbyrån 06.15..

 

Läste nyss en blogg här på FS som jag tycker ger intressanta och spännande funderingar,   "..varför åka in till Slussen när det finns betong att fotografera i förorten?"

Det här tangerar en större fotografisk fråga, ni vet när man packar ned hela fotoutrustningen för att åka till Paris och bli en ny Tore Johnson eller en ny Henri Cartier Bresson på en chartervecka!

Fotoinspiration kommer ofta bland exotiska händelser, byggnader och människor! Så kommer vi hem med tjugo rullar film eller tio fulla minneskort med bilder som alla redan har sett...!?

(Men om du har bott i Paris en längre tid, då kanske det blivit annorlunda, om du tagit dig tid...)

Att fota hemmavid, och att se saker att fota hemmavid, och att våga fota hemmavid, ställer sannolikt större krav på en fotograf!
Och hemmavid kan du inte gömma dig bland alla andra turistfotografer heller! ;)  Men den stora fördelen är att "du känner terrängen" mycket väl! 

Så fotandet hemmavid upplevs ofta mycket svårare!  Här är du ensam, men många känner igen dig, här måste du lära dig att se saker som om det var för första gången du va på platsen. Du måste alltså försöka att göra nya fotografiska upptäckter på en plats som du levt på under ett antal år!  Å det kan vara svårt!

Å jag kan inte ge nå't tips på hur man skall göra, eller var man skall börja,
men jag tycker att det är väl värt att pröva att fota mera hemmavid!

För den som vill och vågar alltså!  ;)


/Bengan

 

 

 

 

 Postat 2011-06-17 12:06 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 1172 / The Brave New World kommer närmare! Och så Gängleica!

 


Inga nyheter är bra nyheter, jag menar när morgontidningarna kommer som dom ska, och det gjorde dom i morse.  Jag var väl litet orolig då den fritänkande webbapplikationen hos DN's prenumerationsavdelning vägra samarbeta i förrgår!  Kom osökt att tänka på Hal 9000 i filmen Space Odysse 2001.
http://en.wikipedia.org/wiki/HAL_9000

Nu tog några ännu ej friställda människor på DN's prenenumerationsavdelningen över kommandot!  Tack för det!

Men vi närmar oss The Brave New word, även om ni inte tror det! ;)
"Välkommen till akutmottagningens automatiska telefonsvarare. Den här funktionen är för ditt eget bästa! Du får nu 38 olika valmöjligheter...."

Men hallå! Vissa saker i samhället får väl ändå inte marknaden styra!!??
Jodå! Vänta bara!  :)

Det handlar bara om en bra insäljning/marknadsföring liksom! :)
"Vi skall sänka skatten, så du kan använda dina pengar som du själv vill, ingen annan skall bestämma över dina pengar liksom,
då är det här en viktig förändring!"  ;) :)

Marknaden styr även här, och vi hjälper såklart till så gott vi kan! 
Som en god samhällsmedborgare! Hjulen måste ju snurra liksom!

Å billiga saker e ju bra, å låga skatter, billiga kameraprylar, billiga resor, osv, osv, osv!  Billigt och gratis e ju mycket trevligt!

Då funkar det såklart inte att ha anställda med onödigt höga löner, det fattar ju vem som helst!

Å så vad gäller läsningen i morgontidningarna, så verkar Grekland ha problem.
Dom verkar ha levt över sina tillgångar dom där Grekerna, tagit nå't slags mobiltelefonlån, å se'n har dom inte råd att pröjsa av det hela!?
Skönt att vi slipper sån't här!? För det här smittar väl inte?
Som fågelinfluensa...

Hur löser man "Greklandproblemet" då?
Tror att det blir svårt, det är för många intressenter inblandade. 
De bästa för en privatperson e nog att betala av bolånet, ta ut resten av pengarna från banken och köpa guld!  Och under tiden, tills det här har gått över, får man hitta på nå't kul! :)
De borde vara billigt i Grekland just nu i alla fall!  ;) :)

 

Vad gäller andra viktiga saker ;) så funderar jag på Gängleica!

 

Varför kan man inte göra en digital variant av en så'n här liten kamera?
Man sätter se'n man in ett litet smartcard på 400 ISO och svartvitt med 40 exponeringar! :)  Med hjälp av den utrustningen så kommer män att skiljas från pojkarna! ;)
"Men herregud, hur skall man klara sig att fota med så få bilder och så få hjälpmedel!!??"  ;)

Ha en bra dag!
/BenganPs.
Vid utspringet på Ellens Fotografiska Skola i onsdags så lämnade en elev över en flaska skumpa till magistern, och sommarlovsgodis till Roffe!
Intelligenta elever får självklart höga betyg! :)

 Intelligent elev det där, sa Roffe!

 

  

"Å fina grejer liksom!  Finns det mer?"

 

 Postat 2011-06-17 09:11 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Tidigare blogginlägg