Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 605 / Mera om "Fotoapparat Kiev" samt en del boktips bla.

 

Nu har jag lämnat äventyren i Sibirien ;) och är på hemmaplan igen, med snöskottning och litet fotande. (Men har nästan inget framkallat än, men rullarna ligger i säkert förvar i kylskåpet!)

Och ytterligare några rader om den eminenta mätsökarkameran Kiev.

Jag har nu fotat med några Kiev-kameror sedan...tja, kan det vara att jag fotat med dom i en femton år nu?  Hur som helst, jag tycker det är kul och intressant.

Det va förresten en medlem hör på Fotosidan, Peter Hennig, som gav mig kunskapen om Kiev, och gör det fortfarande.

Och det som jag tycker är intressant är ju att Kiev är en fortsättning på Contax II  (Och Contax III)  Och en väl fungerade Kiev, får man idag till ett hyffsat pris! 

 

Här är en av de intressanta gluggarna till en Kiev, Jupiter-3, en replika/kopia av Sonnar 1,5/5 cm. Och med  Kiev-kamerans långa mätsökarbas, så är det inga problem med att ställa exakt skärpa på bl 1,5!

 

 

 

Här sitter Jupiter-3:an på ett kamerahus från 1951. Det här är ett av mina första Kiev-hus, och ridåbanden höll tills för några månader sedan, så nu sitter det nya ridåband i kameran. Å dom borde funka i en tjugo till trettio år!  

En Kiev med en Jupiter-3 är en liten nätt "Prevailing light"-kamera!

 

 

 

Och ni som "snöat in" ordentligt på Kiev, här några viktiga boktips!

* The Authentic Guide to Russian and Soviet Cameras: Made in USSR. Jean Loup Princelle.
* Historien om Contax. Peter Hennig.
* Contax to Kiev - A Report on the Mutation - by Minoru Sasaki.


(Tror Peter har några ex av sin bok kvar).

 

Och här finns mer intressant, även om Kiev.
http://www.zeisshistorica.org/

 

Som sagt, Kiev är en spännande, och ofta billig, liten mätsökarkamera av mässing, aluminium, stål, glas och läder! Inget smäck här alltså! ;)

 

/Bengan

 

 Postat 2010-02-04 21:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 604 / Information om Expeditions-Kiev. Kameran för Sibirien!

 

Obs, vill först avisera att denna personliga skröna eller anekdot bara är skriven för några få Kiev-kameraägare här på Fotosidan! Andra läsare, var vänlig och bortse från denna blogg! :) 
Den kan innehålla oväsentliga eller tvivelaktiga uppgifter! ;)

 

 

 


Hur som helst, några av kommentatorerna i min förra blogg, eller en av dom i alla fall, ville ha litet mer information om den Expeditions-Kiev vi använde för fotograferingen av meteornedslaget vid Stora Tunguska. (Det var även ett TV-program om händelsen för några dagar sedan)

Men kan här bara informera om de detaljer på Expeditionskameran som är officiella!

Arsenjevitj Smirnov, som är överingenjören för avdelningen Arctic Photo Equipment hos Kiev, berättade vid vårt besök i Arsenal-verken hur man skapar/förbereder en Kiev för ett arktiskt klimat, men han sa även att vissa saker inte bör berättas officiellellt.

Och vad jag kommer ihåg från den sena kvällen..
Så va det va dom här sakerna som de va Ok att berätta om.....

Alltså, man börjar i alla fall med att annonsera i de lokala tidningarna efter väl använda Kiev-kameror i utbyte mot nya Kiev-kameror. Och då får man in ett antal begagnade Kiev-kameror. Finessen med det här det är att få tag på kameror som är en aning glappa i funktionerna, och kameror som man vet fungerar, och det är några av förutsättningarna för att göra en kamera mer funktionell i sträng kyla.

Sedan gör man en nogrann rengöring av mekanismen (Tryckluft..?) och infettning med ett specialfett.

Specialfettet är ett organiskt fett utvunnet ur en arktisk fisks lever (Arktisk fiskleverolja) som vid köldprovviosat sig vara flytande vid minus −273,15  grader, allt enligt Arse!

Vi blev litet kompisar liksom under den här sena kvällen då han berättade om arktickameran! 
De e därför jag kallar honom Arse! Trevlig och kunnig man den här överingenjören! :)

 

Vi använde även motkassetter i kameran under expeditionen till Stora Tunguska = man slipper återspola filmen. Och upptagningsspolar i olika material, allt beroende på yttertemperaturen vid fotoögonblicket.

 

Man kan även få extrasökare att ha i tillbehörsskon på en arktic-Kiev, men vi avböjde pga den ökade vikten.

 


Arse frågade även om vi ville ha FED-Sibiriareglage på våra Kiev, men vi avböjde även här då det också skulle innebära en högre vikt på kameran, samt att en Kiev inte har de vinterproblem som Leica-liknade kameror har, roterande slutartidsratt tex.

FED-Siberia med handtag för handskar.

 


Och den som va litet uppmärksam på en av bilderna i den tidigare bloggen den ser något speciellt på optiken på våra expeditionskameror!

Optiken är inskjutbar!!

Visar bilden igen för säkerhets skull!


En sådan här optik levereras aldrig med "köpkameror!"  Utan finns bara på beställning! En inskjutbar optik gör att kameran blir mycket plattare, och det underlättar transport i en bröstficka tex!
Vissa av de här objektiven är även specialbeställda hos Zeiss!

 

 

De Kiev-kameror som är litet speciella, tex de arktiska modellerna, märks upp litet extra i tillbehörsskon. Var kameran är tillverkad, på engelska och ryska!

Ok, det här va en liten beskrivning av hur man tar fram en Expeditions-Kiev, uppgifterna förmedlade av den trevlige överingenjören på Arsenalsverken, Arse, eller Arsenjevitj Smirnov som hans hela namn lyder.

 

All skröna om Kiev för tillfället!
Å ut och fota med er'a Kiev nu, även en "normal-Kiev" klarar kyla!!

 

/Bengan

 Postat 2010-02-04 11:25 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 603 / Öster om Ural, där gäller bara Kiev-kameran! Glöm alla batterikameror!!

 

Obs, vill först avisera att denna personliga berättelse eller anekdot bara är skriven för några få Kiev-kameraägare här på Fotosidan! Andra läsare, var vänlig och bortse från denna blogg!
Den kan innehålla oväsentliga eller tvivelaktiga uppgifter!

Alltså, så här va det den gången då vi var på jakt efter ev fragment efter meteoren som sannolikt slagit ner vid "Stora Tunguska" i Sibirien. Vi hade planerat den här expeditionen under många månader, i bla samråd med det Svensk/Ryska Meteoriska Sällskapet, SRMS, och i det sammanhanget länge  diskuterat vilken fotografisk utrustning vi skulle ha med oss. Vi skulle vara långt ifrån elektricitet och annan civilisation under månader, så något batteridrivet kom inte ifråga.
Å ni som inte vet vad Stora Tunguska är, så kommer här en liten sammanfattning.
1908 inträffade en explosion i Sibirien, tryckvågen efter explosionen gick två varv runt jorden. Tunguska-händelsen, den största kända kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren. Kollisionen ägde rum den 30 juni 1908 kl. 7:15 över taigan vid floden Steniga Tunguska i Ryssland då en meteorit – en asteroid eller en komet – med en diameter på någonstans mellan 60-1200 m, ödelade drygt 2 000 km² skogsmark, och nu är vi på väg till fots till nedslagsplatsen för att fotografera.

Och valet av fotoutrustning föll på 35 mm kameran Kiev tillverkad i Arsenal-Verken i Ukraina. Arsenal hade tidigare levererat kameror för olika expeditioner, bla även för Kosmonauter.

Och vill på några bilder visa den fotoutrustning som vi använde, två stycken Kiev-kameror. Kamerorna fungerade oklanderligt under dessa tre månader som vi per häst och till fots undersökte området kring Stora Tunguska.

Så här är några bilder från expeditionen där jag fotograferar med Kiev-kameran.

 

Här är jag fotograferd en tidig morgon då vi leter ett vadställe över en biflod till floden Lena. Vattnet höll c:a +2 till +3 grader och var mycket strömt. I bakgrunden syns Uralbergen.

 

 

Vintern kom tidigt det året i Sibirien, så vi fick även en test på att kameran tålde kyla utmärkt! I bakgrunden syns Uralbergen.

Som sagt, en liten berättelse eller anekdot, för några nyblivna Kiev-ägare här på Fotosidan.

Kiev, en kamera att lita på i alla väder!
:)

/Bengan

 

Ps. Lägger en tydligare bild på Kiev-kameran här nedan.

OBS. Här är kameran levererad i Gatufotoutförandet! 
Våra kameror vi använde vid Stora Tunguska var i Expeditionsutförandet!

 

 

 Postat 2010-02-03 21:26 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Straight 602 / En Kiev som är väldigt lik en Contax! Och ett måndagsexemplar av Kiev?

 

Då jag sitter insnöad, så passar jag på med litet inomhus-pyssel! Och det känns vääääldigt skönt att inte behöva gå ut!!

Ok då Roffe, men inte på några timmar i alla fall..?

Och då några medlemmar här på Fotosidan inhandlat den utmärkta lilla "Fotoapparaten Kiev" nyligen, så bloggar jag litet om den kameran.

 

Här är en tidig Kiev, eller en se'n Contax. Det är en "Kiev" byggd på Contax II-delar. Man hade satt en Kiev-logga på dom här Contax-kamerorna, så kan man väl säga. Tar man bort frontplåten, så står det Contax i spegelskrift. Och optiken är Zeiss. Åren 1947 och 1948 fanns den här loggan på några hundra "Kiev".

 

 

 

Här är året 1963, och måndag, och några bakfulla montörer i monteringen på Kievfabriken såg inte att det fattades något på en del kameror....  ;)

Nåja, sanningen är litet annorlunda. Kameran tillverkades i Kiev 1963 för en amerikansk firmas räkning som skulle sälja ett antal Zeissobjektiv och behövde ett kamerahus till dom objektiven, och bad då Arsenalverken att tillverka ett antal kamerahus. Man ville i USA även påskina att Zeiss kunde ha gjort kamerahuset, därför gick kameran under benämningen, No Name Contax ett tag, men nu är det No Name Kiev som gäller. Kameran är dessutom mycket välgjord!

 

Men för att avsluta med något som kunnat blivit en mycket lång historia, så visar jag min Kiev-favorit!

En Kiev med 35 mm optik och 35 mm sökare. Så här utrustad blir kameran mycket modern och kompetent! Här har du allt du behöver för tex gatufoto!  Nåja, den rätta filmen behövs såklart också, Tri-X! Sedan är det bara att köra hyperfokal!

Och visst är det spännande! En 1930-talskonstruktion som används på 2010-talet!!
Mässing, aluminium, glas, stål och läder, de e grejer det! 

 

/Bengan

 

Ps.
Å ni som vill veta exakt hur det ligger till med historien om Contax/Kiev, ni läser det här!  Peter Hennig är även medlem på Fotosidan.
http://www3.telus.net/public/rpnchbck/zconrfKiev.htm

 

Och som jag sa i förra bloggen, det blir inget Ellens för mig i dag.
Väglaget, både på vägen och spåret, brukar inte funka speciellt bra sådana här dagar, så jag fikar hemma, tyvärr...

 

 Postat 2010-02-03 12:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 601 / * UPPDATERAD! Och om Frustration!? ;) Teaterfoto av världsklass med M Leica!

*  Uppdaterad info sist i bloggen.

 

Tidig morgon i mitt universum, och morgontidningarna läses...

Att kunna få sitta ostörd och läsa igenom morgontidningarna känns lyxigt!
Tänkte på det i går jag jag skulle skjutsa min granne till Nyköping, då hade vi en tid att passa, ungefär som när jag jobbade, då märkte jag skillnaden.
De e bra att få känna på "verkligheten" ibland!
Då uppskattar man sin ledighet! :) 

 

 

Och dagens läsning...

 

 

 

Jobbtips!

Man kanske kan koppla ihop läkarbehovet med innehållet i artikel "Jämlikhetsandan" som jag skriver om längre ner i bloggen...?

 

 

 

 

Å vad jag har fattat, så har även det här blivit ett framtidsyrke den senaste tiden....!?

 

 

 

Kan någon gissa varför jag tycker den här bilden är så intressant? ;) :)

 

 

 

 

DN (Kultur Idé & Kritik) recenserar boken "Jämlikhetsandan".

Innehållet i artikeln kopplar jag ihop litet med den frustration som jag upplever finns  i dagens samhällsdebatt...(Som jag skrivit om i tidigare bloggar).

 

 

 

Klart läsvärd artikel att fundera vidare över...
"Missa inte chansen!" alltså! ;)

 

 

 

 

Annan morgonläsning (med bilder till)

 

Bilder från Dramaten.

 

 

Beata Bergstöm fotograferade ofta under föreställningen...

Med en M Leica..

 

 

 

Men det här va i en annan tid, i en annan kulturtid liksom, det kändes som om kultur ingick i samhället på något sätt då, och inte bara när det lönade sig ekonomiskt.... 

Det känns i alla fall spännande att ha fått varit med om den här tiden...

 

 

 

"Husse! Kan du inte sitta stilla och läsa tidningen som alla andra?"

 

Ok, det va de om det!


Undrar om det är snö Pg!?
Å så er'e Ellens i em!

 

/Bengan

 

Ps.
Det kan vara så, att ett eventuellt snöväder ställer till problem för min närvaro på Ellens idag.
Jag använder bil/Pendeltåg och med viss erfarenhet av vägar/spår då det snöar,
så har jag inte bestämt mig riktigt än...
Men det började nyss snöa i Gnesta...

* Jag sitter kvar i stugvärmen och fikar vid spisen idag! :)

Va nyss ute ned Roffe, och insåg att det blir litet bökigt att lämna civilisationen i dag för ett Ellens-besök.

 

Brukar köra ut på några gärden vid en bondgård för att Roffe skall få öva litet snöpulsning, men idag så höll jag på att köra fast. Vi brukar åka på den här vägen fram till det mörka längs bort till vänster, där e en vändplan, men nu när vi kommit halvvägs dit så kändes det som om något dragit i handbromsen, å då gäller det att stanna snabbt så man inte kör fast!
Sikten på gärdet va nästan noll...

Å så blev det en kul backning med halvöppen dörr i motvinden där alla konturer vad gäller väg, diken och plogning flöt ihop..  

Men nu står vi här, och det finns en vändplan alldels bakom oss.
Så vi utgick härifrån i dag! :)

 

Och när vi kommer fram till vändplanen gåendes, så ser jag ett tåg på stambanan. Tåget står stilla, ett tecken på att tågtrafiken sannolikt har störningar i dag.

Och det hade nog gått att köra bil utan problem på litet mer trafikerade vägar, men man e inte ensam, på hemvägen hamnade jag i en liten bilkö, första bilen körde i 40 vare sig det va 30 eller 70...

Så ha det så trevligt på Ellens idag, jag fikar hemma! :)

Och bloggar kanske om Kiev litet senare..? :)

/Bengan

 

 

 Postat 2010-02-03 07:51 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa 

Tidigare blogginlägg